deck dwukasetowy Teac, jak to naprawić - temat niecolampowy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

deck dwukasetowy Teac, jak to naprawić - temat niecolampowy

Post autor: LEKTRON »

witam,

to temat o tyle lampowy, że deck służy mi do sterowania wzm. lampowego (jak działa) ;), ale znając pomysłowość i wiedzę lampowców- pozwalam sobie zgłosic ten temat:
mam decka dwukasetowego Teac, ma ok. 12 lat, model W-880RX, usterka polega na tym, iż po ok. 30 min parcy bez wykonywania przełączeń (przyciskania przycisków) każde przyciśnięcie przyc. (mechanika soft) lub dojście taśmy do końca i w ten sposób aktywowanie stopu lub reversu powoduje wciąganie taśmy kasety, wydaje się, że układ sterowania podaje polecenie odłącz nawijanie taśmy ale nie odłączaj rolki od wałka; sprzęt wygląda na mało używany (głowice); mechanika jest raczej ok. - zjawisko występuje identycznie na każdym z 2 mechanizmów (zatem winny układ sterowania ?) prawdopodobnie usterka ujawniła się wcześnie i trafił na półkę (w komisie zresztą); rutynowy przegląd złączek i inn. nie daje skutku, może ktoś z Koleżeństwa miał podobny przypadek na warsztacie;
szkoda tego na części :( - bo jak gra, to gra tip, top

dziękuję za uwagę
Lektron
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
szalony

Post autor: szalony »

Nie jestes osamotniony... Ja mam MDS-442 unitry, ktory wleeecze tasme. Zmienilem wszystkie paski (Sodoma i gomora :roll: ), ale zapewne winne jest gumowe "sprzeglo". Na szczescie z kaset nie korzystam, i deck spokojnie kurzy sie na polce...
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

cd.

jednak przypuszczam, że przyczyna leży po stronie elektroniki, gdyż tu są dwa mechanizmy i na każdym tak samo jest, a gdy w międzyczasie coś się zrobi, np. zastopuje odtwarzanie, to te czas (ok. 0,5 h) biegnie od początku, (kiedyś słyszałem o układach całkujących, gdzie elektrolit odgrywał rolę "zliczacza" i jego fabryczna wada powodowała destrukcję poleceń sterownika) - jednak nie wykluczam i przyczyn mechanicznych
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

W szkolnym radiowęźle mam taki sam sprzęt i jest znim problem ciągnie taśme jak głupi.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

cd.

nie masz (macie) przypadkiem instrukcji obsługi, ten sprzęcik ma trochę możliwości (bajerów), np. "random program dub system" i inn.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

niestety brak dokumentacji, a że sprzęt fajny to racja
ElGit Let there be rock...