Transformatory Microlamp

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wkr
10...14 postów
10...14 postów

Transformatory Microlamp

Post autor: wkr »

Dzień dobry,
Mam takie pytanie czy ktoś z forumowiczów zna lub miał w jakiś sposób doczynienia z trafami firmy Microlamp i mógłby się podzielić swoimi opiniami na ich temat http://microlamptubes.webpark.pl/index1.htm
konkretnie chodzi mi o trafa głośnikowe.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Moje piewsze wrażenie:

Post autor: ZoltAn »

... p r z e b a j e r o w a n e !!!!

Zwłaszcza ten ... "MIEDZIANY ekran .... MAGNETYCZNY"! :lol: :lol: :lol:

Albo "instrument niestrojny - albo muzyk się myli"... Albo struga z nabywców wariata... :D :D :D

Folia miedziana tak chroni przed polem magnetycznym jak biały parasol przed promieniowaniem kosmicznym...

Parametry - oczywiście - "na majla": czyli zapewne są tak samo p o r a ż a j ą c e jak wynik zastosowania owego "miedzianego ekranu magnetycznego" i dziewięciu sekcji na dzielonym karkasie dla SE EL84.

No i ceny!

Więc pospólstwu przeglądającemu tę stronkę wara od tych tajemnic!

Ale, skoro klient płaci - więc klient musi wiedzieć za co...

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Suplement...

Producent używa swoistej nomenklatury:

1/ PusCH Pull,
2/ PuH Pull.
3/ Push Pull.

ZoltAn[/b]
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Re: Suplement...

Post autor: Piotrek »

Pobieżne uwagi.
Pan Mirek Słota to fachowiec i moge sie pod tym podpisać obiema rękami. Pozwolę sobie jednak wrzucić pare kamyków do tego worka.
Zamawiałem niejedokrotnie transformatory od tego Pana i musze przyznać, że są one bardzo dobre.
Typowe trafo dla EL34 pracującej w trybie PP otrzymałem nawinięte na dobrym rdzeniu o blasze grubości 0,3mm, posekcjonowane na 18 sekcji, dzielony karkas. Warto wspomnieć , że sostało nawinięte na rdzeniu EI120 i to bez dodatkowej opłaty.
Trafa są naprawde bardzo solidnie zmontowane, a ich parametry są bardzo dobre (udzielam odpowiedzi na nie postawione pytanie - tak otrzymałem dane z obliczeń). Zresztą sam je dostarczyłem.
Wspmnę jeszcze o symetrii uzwojeń. Są one wercz idealne. Odchyłki wynoszą co najwyżej 2om w obu trafach.
Możecie w to wszystko wierzyć lub nie. To wasza sprawa, ale to są moje wrażenia.
Myslę, że 190zł za stukę to nie jest wygórowana cena. Oczywiście można zamówić supertanie trafo z telto o paśnie przenozenia od 60Hz do 12kHz .

Wszyscy czepiają się tej firmym a praktycznie nikt nie miał z nią styczności.

Ja ze swojej strony z całą mocą polecam.

Służę fotkami!
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Jasiu

Re: Moje piewsze wrażenie:

Post autor: Jasiu »

Czołem.
ZoltAn pisze:... p r z e b a j e r o w a n e !!!!
Czepiasz się... Błędy na tej stronie to ewidentne "omsknięcia", teksty o transformatorach mają sens (innych nie czytałem), merytorycznych bzdetów nie ma. Jeżeli kiedyś będę szukał transformatorów, to tam zajrzę.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Re: Moje piewsze wrażenie:

Post autor: taboret1 »

ZoltAn pisze:... p r z e b a j e r o w a n e !!!!

Zwłaszcza ten ... "MIEDZIANY ekran .... MAGNETYCZNY"! :lol: :lol: :lol:

Albo "instrument niestrojny - albo muzyk się myli"... Albo struga z nabywców wariata... :D :D :D

Folia miedziana tak chroni przed polem magnetycznym jak biały parasol przed promieniowaniem kosmicznym...

Parametry - oczywiście - "na majla": czyli zapewne są tak samo p o r a ż a j ą c e jak wynik zastosowania owego "miedzianego ekranu magnetycznego" i dziewięciu sekcji na dzielonym karkasie dla SE EL84.

No i ceny!

Więc pospólstwu przeglądającemu tę stronkę wara od tych tajemnic!

Ale, skoro klient płaci - więc klient musi wiedzieć za co...

ZoltAn

Podejrzewam ze kiedys to byla opinia kogos innego. Tak samo jak z samochodami Daewoo. Kiedys ktos powiedzial ze jest to szmelc i wszyscy to powtarzaja, a moj ojciec jezdzi Lanosem i jest git. Tu chyba tez tak jest. Ktos kiedys powiedzial ze te trafa sa do kitu i niektorzy teraz mowia tak samo m.in. przedmowca. Podejrzewam ze te transformatory napewno sa dobre i nie odbiegaja jakoscia od innych.
wkr
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: wkr »

Dzień dobry,
Dzięki za uwagi, cóż pytam się w imieniu mojego kolegi który buduje sobie wzmacniacz w oparciu o projekt zamieszczony w EdW 10-12/95 i teraz poszukuje właśnie traf głośnikowych pomagam mu ponieważ mam dostęp do inernetu stąd też trafiłem na to forum, w tej chwili w tej firmie trafa do tego wzmacniacza pan wyliczył na 200,- blacha ponad 0,3 na mniejszej kształtce oraz 230,- na większej kształtce blacha 0,25, są to w tym momencie najdroższe trafa na jakie trafiłem stąd moje pytanie o to czy one są faktycznie tyle warte i czy można je kupić bo są dobre.
Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Moim zdaniem są tyle warte. Polecam!
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ja też! Chodzi mi o ziarnko piasku!!!

Ja nic nie mam do jakości samych transformatorów i nie kwestionuję osiągnięć Microlamp-u!!!

Sam fakt, że firma ta utrzymuje się na rynku i ma duże powodzenie świadczy wystarczająco dostatecznie o jakości jej wyrobów!

Ja się czepiam PIERDÓŁ - czyli tego, co zwykle jest ziarnkiem piasku na kunsztownie położonej politurze kosztownego mebla!!!

1/ przy całym wysiłku poświęconym opracowywaniu takiej strony można było sobie zadać jeszcze odrobinę trudu i poświęcić dodatkową chwilę na dokładną korektę tekstu,

2/ dlaczego poszukiwacz konkretnego trafa ma każdorazowo zwracać się do oferentów e-mailem z zapytaniem o jego parametry???

Przecież wystarczyłoby sporządzić zbiorczą listę wszystkich traf z ich najpotrzebniejszymi parametrami - tak jak robią to inne, konkurencyjne firmy - także te najbardziej renomowane.

Zaś zupełnym nonsensem jest dociekanie parametrów drogą obliczeń - jak uczynił to Piotrek!!!
To ma być podane jak na talerzu - choćby dla przyciągnięcia kolejnych klientów!

Najczęściej zwracanie się z zapytaniami pod adresy elektroniczne wielu firm jest li tylko "pisaniem na Berdyczów".

Nie wiem jak wyglada to u Microlamp-a, miejmy nadzieję, że są równie konkretni jak ich wyroby :D

3/ pisanie o foliowej miedzianej owijce uzwojeń jako o ekranie magnetycznym świadczy albo o radosnej tfurczości albo o bezmyślności autora opisów.
Albo o czysto marketingowym mąceniu wody.

Kwestia samych traf: widać na oko, że są solidne i w pełni godne zaufania :!: :!: :!:

Ja nie mam nic przeciwko wyrobom - możliwe, że któregoś dnia sam zostanę klientem Microlamp-u.

Pzdr. ZoltAn
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

ekran magnetyczny

Post autor: ampliman »

Panowie
To jak to w końcu jest z tym ekranem magnetycznym. W sprzęcie audio widuję często taką miedzianą folię (dotyczy to traf sieciowych). Po co tacy producenci jak SONY itp. to stosują. Czy taki ekran to bajer czy też rzeczywiście coś pomaga. Czy przypadkiem ta "pomoc" nie polega na tym, że ten pasek miedzi to coś jakby dodatkowe uzwojenie ale obejmujące zarówno kolumnę środkową transformatora jak i kolumny zewnętrzne. Może rzecz polega na tym, że gdyby ta folia objęła tylko środkową kolumnę to stanowiłaby ewidentny zwarty zwój, a skoro obejmuje kolumny sąsiednie to następuje jakiegoś rodzaju wzajemne znoszenie się linii pola magnetycznego, zaś linie, które nie mają swoich antylinii są zwierane przez taki zwój i rzeczywiście trafo mniej "promieniuje"?
Czy ktoś mnie oświeci?
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Słuszne pytanie.

Tak naprawdę to nie wiem, czy zwój ten jest zwojem zwartym, czy są to tylko pozory? Jako zwój zwarty niewątpiwie obciążałby transformator powodując straty mocy.

Po za tym to, że obejmuje sobą cały transformator a nie tylko karkas, nie zmienia faktu, że jest to nadal zwój!

Wiem na pewno, że miedź (i to do tego w postaci cienkiej folii) jako silny paramagnetyk nie może zatrzymywać rozproszonego pola magnetycznego więc określenie jej mianem ekranu magnetycznego jest jakimś nieporozumieniem!

Możliwe, że chodzi tu o osłabienie jakichś rozproszonych pól elektrycznych - w celu wyeliminowania ewentualnych sprzężeń.

Coś analogicznego do stosowanego kiedyś w transformatorach sieciowych otwartego zwoju (częściej jednowarstwowego uzwojenia) - oddzielającego uzwojenie pierwotne od wtórnych i jednostronnie przyłączanego do masy .

Moze Jasio - jako fizyk - coś dorzuci do tego koszyka???

ZoltAn
Ostatnio zmieniony sob, 17 kwietnia 2004, 19:05 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

ekran magnetyczny

Ja go nazwałem "zwojem zwartym" gdyż jest to w istocie pętla zamknięta z folii. Nie zachowuje się ona jednak jak zwarty zwój trafa bo jest poprowadzona naokoło całego trafa a nie naokoło kolumny środkowej.
Natomiast warstwa uzwojenia, o której wspominasz to oczywiście coś innego - gdyby zewrzeć jej końce to spaliłoby się uzwojenie albo padło całe trafo :( .
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Re: Ja też! Chodzi mi o ziarnko piasku!!!

Czytam Panska wypowiedz i az mnie od srodka skreca. Pisze Pan wyraznie, ze nie krytykuje osiagniec tejze firmy, ale co mozna przeczytac w Pana pierwszym poscie. Czy to sa pochwaly, czy moze jednak slowa jakiejs tam krytyki ? Mysle ze druga odpowiedz jest prawidlowa.
Pozatym jest Pan osoba niekonsekwentna w swoich wypowiedziach. Popada Pan w straszne skrajnosci. Najpierw pisze Pan slowa krytyczne, a pozniej zmienia Pan swoj stosunek do tematu diametralnie.
A nie jest to pierwsza taka sytuacja.
Proponuje, wiec byc trwalym w swoim zdaniu, a nie zmieniac jego wg. wlasnego "widzimisie". Kazdemu wolno je miec, ponoc to wolny kraj. To naprawde irytuje.
To chyba wszystko co mam do powiedzenia.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Zaś zupełnym nonsensem jest dociekanie parametrów drogą obliczeń - jak uczynił to Piotrek!!!
To ma być podane jak na talerzu - choćby dla przyciągnięcia kolejnych klientów!

A nie jest?. Mysle, ze wszystkie podstawe parametry podane sa "jak na talerzu". Nie kazdemu mozna dogodzic, wiec indywidualne szczegoly zalatwia sie osobiscie.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Piotrek pisze:...
Poza tym jest Pan osoba niekonsekwentna w swoich wypowiedziach. Popada Pan w straszne skrajnosci. Najpierw pisze Pan slowa krytyczne, a pozniej zmienia Pan swoj stosunek do tematu diametralnie...
Myślę, że trochę przesadzasz :) . W końcu to chyba nie tak źle, że ktoś nie idzie w zaparte i pod wpływem dyskusji zmienia poglądy. Zdarza się również, np i w moim przypadku, że w pierwszym impulsie wypowiem się w taki sposób, że potem muszę się nieco stonować :oops: . Ale w końcu to jest przecież FORUM DUSKUSYJNE.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman