Orion RSZ-48

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nikspol
125...249 postów
125...249 postów

Orion RSZ-48

Post autor: nikspol »

Witam.
od kilku dni jestem posiadaczem RSZ-48 - problem sprowadza się do uszkodzonych cewek na bebnie przełącznika zakresów oczywiście szukam ich ale póki co postanowiłem zrobic prowizorke i uruchomic radyjko przynajmniej na jednym zakresie, najlepiej fal dlugich, wykorzystujac cewki np. od Syreny. W związku z tym mam pytanie, jaka będzie skuteczność takiego rozwiązania i prośba o naniesienie polaczen dla tego jednego zakresu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Re: Orion RSZ-48

Post autor: Bobiq »

Witam,
Naniosłem połączenia na schemat, ale myślę że będzie to złe rozwiązanie. Nie spiesz się, w końcu znajdziesz odpowiednie cewki. Jak to mawiają "co nagle to po diable"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pionier U2
nikspol
125...249 postów
125...249 postów

Prowizorka

Post autor: nikspol »

Nie czekałem długo - doczepiłem cewki od "Syreny" i radyjko / oczywiœcie po zestrojeniu /natychmiast sie odezwało tz. wyłapuje stacje i gra bardzo poprawnie na falach długich teraz mam przynajmniej satysfakcje że wczesniejsze moje działania tj. naprawa m.cz i poœredniej nie poszły na marne. Mogę spokojnie szukać zespołu cewek przełšcznika te poprzednie zjadly myszy. Zastanawiam sie nad naprawa tego zespolu ale oryginał to oryginał. Dzieki za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Re: Prowizorka

Post autor: Bobiq »

nikspol pisze:Nie czekałem długo - doczepiłem cewki od "Syreny" i radyjko / oczywiœcie po zestrojeniu /natychmiast sie odezwało tz. wyłapuje stacje i gra bardzo poprawnie na falach długich teraz mam przynajmniej satysfakcje że wczesniejsze moje działania tj. naprawa m.cz i poœredniej nie poszły na marne. Mogę spokojnie szukać zespołu cewek przełšcznika te poprzednie zjadly myszy. Zastanawiam sie nad naprawa tego zespolu ale oryginał to oryginał. Dzieki za odpowiedz.
To fajnie że udało się uruchomić :) . Mam nadzieję że to co nabazgrałem było pomocne :) . Oryginalne cewki trudno będzie znaleŸć. Jeżeli nie sš bardzo pogryzione to możesz spróbować je naprawić. Do kontroli indukcyjnoœci przydałby się jakiœ miernik RLC.
Pionier U2