Cześć. Dziś rano nieopatrznie urwałem nóżkę od dość starej podstawki (noval). Stało się to po odessaniu zeń cyny i próbie jej wyprosowania. Pomyślałem sobię jednak "a co tam, coś się wykombinuje!". Jak pomyślałem tak zrobiłem - wziąwszy ok. 4-5cm miedzianego drutu o przekroju 0,7mm, w połowie na grubszym drucie o średnicy mniej więcej nóżki lampy nawinąłem dwa pierścienie jeden przy drugim, po czym dwa odchodzące od pierścieni odcinki drutu zagiąłem w jedną stronę. Następnie włożyłem to dziwactwo od góry w podstawkę w miejsce brakującej nóżki (pierścienie idealnie pasują we wgłębienie) i od drugiej strony skręciłem oraz zacynowałem, aby nowa "nóżka" nie wypadała. Wygląda na to, że owa proteza spełnia swoje zadanie, ale może znacie jakieś lepsze metody niż mój patent? Czy wam też kiedyś się zdażyło coś takiego?
Pozdr.
P.S.
Dodam, że mam szczęście do urwanych nóżek - ostatnio przytrafiło mi się to w jednym z traf. Narazie przylutowałem jakoś urwaną część, ale obawiam się, że podczas lutowania do niej przewodu po prostu odpadnie. Myślę, nad zalaniem jej w miejscu łaczenia kropelką/super glue/cyjanopanem, ale nie wiem, czy to coś da...
Podstawka - urwana nóżka...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
-
- moderator
-
- 250...374 postów
To też dobry pomysł - jednak obecnie dysponuję tylko trzeba podstawkami, przy czym jedna jest do druku więc odpada. Będę budował wzmacniacz gitarowy na dwóch lampkach - ECC81 i ECL86 i wszystko jest już zajęte. Schemat
Pozdr.
P.S.
Chyba, że ktoś z Was wie, gdzie można kupić w Kielcach różne starocie - lampy, podstawiki, trafa antyczne...
Pozdr.
P.S.
Chyba, że ktoś z Was wie, gdzie można kupić w Kielcach różne starocie - lampy, podstawiki, trafa antyczne...
-
- 500...624 posty
-
- 3125...6249 postów