Podstawka - urwana nóżka...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

petersz
250...374 postów
250...374 postów

Podstawka - urwana nóżka...

Post autor: petersz »

Cześć. Dziś rano nieopatrznie urwałem nóżkę od dość starej podstawki (noval). Stało się to po odessaniu zeń cyny i próbie jej wyprosowania. Pomyślałem sobię jednak "a co tam, coś się wykombinuje!". Jak pomyślałem tak zrobiłem - wziąwszy ok. 4-5cm miedzianego drutu o przekroju 0,7mm, w połowie na grubszym drucie o średnicy mniej więcej nóżki lampy nawinąłem dwa pierścienie jeden przy drugim, po czym dwa odchodzące od pierścieni odcinki drutu zagiąłem w jedną stronę. Następnie włożyłem to dziwactwo od góry w podstawkę w miejsce brakującej nóżki (pierścienie idealnie pasują we wgłębienie) i od drugiej strony skręciłem oraz zacynowałem, aby nowa "nóżka" nie wypadała. Wygląda na to, że owa proteza spełnia swoje zadanie, ale może znacie jakieś lepsze metody niż mój patent? Czy wam też kiedyś się zdażyło coś takiego?

Pozdr.

P.S.
Dodam, że mam szczęście do urwanych nóżek - ostatnio przytrafiło mi się to w jednym z traf. Narazie przylutowałem jakoś urwaną część, ale obawiam się, że podczas lutowania do niej przewodu po prostu odpadnie. Myślę, nad zalaniem jej w miejscu łaczenia kropelką/super glue/cyjanopanem, ale nie wiem, czy to coś da...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Wiele lamp nie wykorzystuje wszystkich dostępnych wyprowadzeń, szczególnie prostowniki i pentody.
Zostają wtedy nóżki nie podłączone, lub w lampach typu octal (oktal) brak nóżki.
Można wtedy z podstawki wyjąć złącze z odpowiedniego, nieużywanego miejsca i zastąpić nim złamane...
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: petersz »

To też dobry pomysł - jednak obecnie dysponuję tylko trzeba podstawkami, przy czym jedna jest do druku więc odpada. Będę budował wzmacniacz gitarowy na dwóch lampkach - ECC81 i ECL86 i wszystko jest już zajęte. Schemat

Pozdr.

P.S.
Chyba, że ktoś z Was wie, gdzie można kupić w Kielcach różne starocie - lampy, podstawiki, trafa antyczne...
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

W okolicach kielc na Miedzianej Górze czasem trafia się pewien jegomośc oferujący lampy i podzespoły (podstawki również) z rozebranych TV :wink: Jestem ze Starachowic 40 km do Kielc ale czasem wpadam na miedziankę i go widuję :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Petersz -> gdybyś wybierał się przypadkiem do Warszawy to zapraszam do siebie (daj znać na priva). Mam trochę używanych podstawek w dobrym stanie i chęnie je odstąpię potrzebującemu Forumowiczowi.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'