Drewno czy Bakelit ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jakie Radia preferujesz? Drewniane czy Bakelitowe?

Drewno
12
86%
Bakelit
2
14%

Liczba głosów: 14

Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Drewno czy Bakelit ?

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Chciałbym Panom zaproponować ankietę, a chodziło by w niej o zagadnienie , jakie Stare Radia preferujecie?I to jeśli chodzi o wasze upodobania estetyczne tudzież zbiory ...

Ja osobiście wolę Radia w drewnie. ... wiem bakelit ma swój urok (np.odpowiednio przechowywany własciwie potrafi zachować się idealnie ...) ... jednak ja osobiście wolę drewienko ... wg mnie drewnana buda ma klimat i styl,co ciekawe obserwuje że radyjka bakelitowe są zauważenie droższe od ich drewnianych braci... bynajmniej w Polsce.

Proszę o kontynuuowanie tematu sam będe go w miare mozliwości i wiedzy kontynuował np. podając wspaniałe przykłady Drewnianych Cudeniek , wszak tyle jest pięknych egzemplarzy w orzechu i nie tylko , naprawdę bakelit to nie wszystko.
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Akurat cała moja mikrokolekcja (7szt ;) ) ma drewniane obudowy.
Ale to raczej przypadek. Zdecydowanie łatwiej trafić na drewniany odbiornik w dobrym stanie, a zniszczone drewno również łatwiej odrestaurować. Poza tym chyba bakelitowe skrzynki mimo wszystko stanowiły na rynku mniejszość i z tej racji zapakowane w nie odiorniki są uważane za cenniejsze, bo rzadsze...

W ankiecie powinna być jeszcze opcja: "Podobają mi się zarówno odbiorniki w skrzynce drewnianej, jak i bakelitowej"

Na pytanie "jakie radia preferujesz?" odpowiadam: Lampowe! ;)
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Myślę że małe radyjka bakielitowe mogą być urzekajaco piękne i trwałe, i takie własnie lubię. A jeśli duże radio (Stradivari), to już tylko w drewnie. Jak pianino.
Metal wg mnie wogóle odpada (Riga, Kosmos), gdyż jest taki mało szlachetny. (pomijam RBM-kę :) )

Na potwierdzenie załacznik z 2 ślicznotami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Jakie rodzaje drewna były stosowane na obudowy ? Szczególnie interesują mnie drewna szlachetne. Widziałem na fotografii pięknego Elektrita Patria, miał takie bardzo ładne, ukośne wzorki po bokach. Z czego była wykonana jego obudowa ?

A tak w ogóle - drewno brzmi lepiej ! :)
_
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!
Najczesciej byl to orzech.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Najczęściej obudowy były fornirowane, więc gatunek drewna ma drugorzędne znaczenie. Cały czas mam problem z załataniem Stolicy, w której fragment forniru odlazł pod wpływem wilgoci...
Natomiast przypadek Elektritów jest o tyle ciekawy, że miały zaokrąglone krawędzie o dość dużym promieniu wykonane z litego drewna.

:arrow: fugasi
Masz rację, drewniana obudowa powinna zapewniać znacznie lepsze warunki dla pracy głośnika :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze: Natomiast przypadek Elektritów jest o tyle ciekawy, że miały zaokrąglone krawędzie o dość dużym promieniu wykonane z litego drewna.
To nie jest lite drewno. To fornir poncinany w 'trójkąciki', co pozwala na zrobienie zaokrąglonych powierzchni.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Hmm...
Chyba masz rację.
Ale jest to zrobione tak perfekcyjnie, że byłem przekonany, iż to po prostu kawałek drewna...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:Hmm...
Chyba masz rację.
Ale jest to zrobione tak perfekcyjnie, że byłem przekonany, iż to po prostu kawałek drewna...
Niestety nie jest. Na mojej kilka fragmentów odpadło, ten gięty fornir jest niestety podatny na uszkodzenie.