Chciałbym Panom zaproponować ankietę, a chodziło by w niej o zagadnienie , jakie Stare Radia preferujecie?I to jeśli chodzi o wasze upodobania estetyczne tudzież zbiory ...
Ja osobiście wolę Radia w drewnie. ... wiem bakelit ma swój urok (np.odpowiednio przechowywany własciwie potrafi zachować się idealnie ...) ... jednak ja osobiście wolę drewienko ... wg mnie drewnana buda ma klimat i styl,co ciekawe obserwuje że radyjka bakelitowe są zauważenie droższe od ich drewnianych braci... bynajmniej w Polsce.
Proszę o kontynuuowanie tematu sam będe go w miare mozliwości i wiedzy kontynuował np. podając wspaniałe przykłady Drewnianych Cudeniek , wszak tyle jest pięknych egzemplarzy w orzechu i nie tylko , naprawdę bakelit to nie wszystko.
Drewno czy Bakelit ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
- Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W
Drewno czy Bakelit ?
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
-
- moderator
Akurat cała moja mikrokolekcja (7szt
) ma drewniane obudowy.
Ale to raczej przypadek. Zdecydowanie łatwiej trafić na drewniany odbiornik w dobrym stanie, a zniszczone drewno również łatwiej odrestaurować. Poza tym chyba bakelitowe skrzynki mimo wszystko stanowiły na rynku mniejszość i z tej racji zapakowane w nie odiorniki są uważane za cenniejsze, bo rzadsze...
W ankiecie powinna być jeszcze opcja: "Podobają mi się zarówno odbiorniki w skrzynce drewnianej, jak i bakelitowej"
Na pytanie "jakie radia preferujesz?" odpowiadam: Lampowe!

Ale to raczej przypadek. Zdecydowanie łatwiej trafić na drewniany odbiornik w dobrym stanie, a zniszczone drewno również łatwiej odrestaurować. Poza tym chyba bakelitowe skrzynki mimo wszystko stanowiły na rynku mniejszość i z tej racji zapakowane w nie odiorniki są uważane za cenniejsze, bo rzadsze...
W ankiecie powinna być jeszcze opcja: "Podobają mi się zarówno odbiorniki w skrzynce drewnianej, jak i bakelitowej"
Na pytanie "jakie radia preferujesz?" odpowiadam: Lampowe!

-
- 625...1249 postów
Myślę że małe radyjka bakielitowe mogą być urzekajaco piękne i trwałe, i takie własnie lubię. A jeśli duże radio (Stradivari), to już tylko w drewnie. Jak pianino.
Metal wg mnie wogóle odpada (Riga, Kosmos), gdyż jest taki mało szlachetny. (pomijam RBM-kę
)
Na potwierdzenie załacznik z 2 ślicznotami.
Metal wg mnie wogóle odpada (Riga, Kosmos), gdyż jest taki mało szlachetny. (pomijam RBM-kę

Na potwierdzenie załacznik z 2 ślicznotami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Najczęściej obudowy były fornirowane, więc gatunek drewna ma drugorzędne znaczenie. Cały czas mam problem z załataniem Stolicy, w której fragment forniru odlazł pod wpływem wilgoci...
Natomiast przypadek Elektritów jest o tyle ciekawy, że miały zaokrąglone krawędzie o dość dużym promieniu wykonane z litego drewna.
fugasi
Masz rację, drewniana obudowa powinna zapewniać znacznie lepsze warunki dla pracy głośnika
Natomiast przypadek Elektritów jest o tyle ciekawy, że miały zaokrąglone krawędzie o dość dużym promieniu wykonane z litego drewna.

Masz rację, drewniana obudowa powinna zapewniać znacznie lepsze warunki dla pracy głośnika

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
-
- moderator