To istotnie zespół od radia, najpewniej Pioniera a może Mazura. Jeżeli od tego pierwszego, gdzie współpracował z lampą UBL21 - najlepiej pasowała będzie lampa ECL82 lub PCL82, w tym drugim przypadku na miejsce EBL21 podejdzie ECL86 lub PCL86. W praktyce z jedną i drugą będzie działał z tym samym skutkiem, nie ma co bowiem liczyć ani na uzyskanie katalogowej mocy, ani na dobre pasmo - z racji małych wymiarów rdzenia. Z tych samych powodów nie ma też sensu stosować go z innym głośnikiem niż oryginalny. Największy zaś sens będzie miało uruchomienie szacownego radia jeśli ono jeszcze fizycznie istnieje a nie budowanie wymarzonego 
gitarowca SE 
 z tak marnym transformatorem.
kurdzio pisze:na pierwotnym mam 345 R
Musiałbym pomierzyć aby być pewnym - ale to stosunkowo mały opór jak na uzwojenia pierwotne transformatorów głośnikowych. Wskazywałoby to na Pioniera.
bardziej chodziło mi o szczelinę, tam jest tylko przekładka z "papieru". Jaki powinien być wymian szczeliny, masz może wzór na jej obliczenie? 
Po kiego 
grzdyla rozbierałeś transformator?  

Bata z piasku i tak nie ukręcisz. Złóż go z powrotem tak jak było, a jeżeli zniszczyłeś papier - podłóż nowy, nie cieńszy niż oryginalny. Mniejszym złem będzie utrata części basów z powodu zbyt grubej szczeliny, niż nasycenie rdzenia składową stałą z powodu szczeliny zbyt cienkiej.