Czym napędzić PP EL34 w układzie triody?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Czym napędzić PP EL34 w układzie triody?
No właśnie, jaki układ inwertera fazy najlepszy będzie do sterowania EL34 w połączeniu triodowym w układzie PP, skoro napięcie sterujące wynosi 48V, tak aby zniekształcenia były najmniejsze a układ najprostszy?
-
- 2500...3124 posty
Robiłem różne eksperymenty- możesz spróbować wykorzystać inwerter ze wzmacniacza W-100, możesz zastosować wzmacniacz różnicowy na dwóch kaskodach na E88CC (sprzężonych "na górze" na krzyż)- taki obecnie pracuje w moim BISie 105 na 4xEL34 z "podpartymi" katodami (dzielone obciążenie), czyli układzie wymagającym wysokich napięć sterowania. Możesz też poeksperymentować ze sprzężeniem transformatorowym, a co
...

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
Ten inwerter faktycznie jest dość dobry dla układów sterowanych symetrycznie, w których sprzężenie za pomocą oddzielnego uzwojenia na terafie wyjściowym możemy wpiąć symetrycznie. W przypadku zastosowania w ukłądach niesymetrycznych gdzie na jedną siatkę triody wejściowej podajemy sygnał sprzężenia a na drugą sygnał wejściowy, tak jak to widziałem na jakimś schemacie u jogiego, efekty są miezerne.Vault_Dweller pisze:Robiłem różne eksperymenty- możesz spróbować wykorzystać inwerter ze wzmacniacza W-100, możesz zastosować wzmacniacz różnicowy na dwóch kaskodach na E88CC (sprzężonych "na górze" na krzyż)- taki obecnie pracuje w moim BISie 105 na 4xEL34 z "podpartymi" katodami (dzielone obciążenie), czyli układzie wymagającym wysokich napięć sterowania. Możesz też poeksperymentować ze sprzężeniem transformatorowym, a co...
Praktycznie nie możliwe jest zestroić go tak aby oba sygnały dawały na wyjściu przebiegi symetryczne.
Ja raczej zastosował bym zwykły układ Williamsona, który za inwerterem posiada dodatkowy wzmacniacz, odpowiednio dobrane obciążenie i punkt pracy jakiejśc 6N8S pozwolą na uzyskanie takich amplitud bez większego problemu. W klarownym prostym dobrym układzie.
Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl