W załącznikach przedstawiam ulotkę Instytutu Technologii Próżniowej (Obecnie Przemysłowy Instytut Elektroniki, w którym mam zaszczyt pracować) zawierającej pewne dane o produkowanych złączach ceramicznych. Na uwagę zasługuje zwłaszcza tańszy przepust, który okazał się loktalem
Niestety niemała cena kwalifikuje te złącza praktycznie wyłącznie do stosowania przy budowie pomp jonowo-sorpcyjnych, sublimacyjnych (pojedyncze przepusty), sond jonizacyjnych, dział jonowych i specjalnych lamp -zwłaszcza mikrofalowych (złącza z wieloma przepustami).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trudno jednak wymagać aby cena była inna, zważywszy na ilość operacji (piec próżniowy, wodorowy). Podane w ulotce natężenia nieszczelności wydają się być duże- lampa z takim złączem, odpompompowana do 10^-7 Tr już po nieco więcej niż 1 dniu traci próżnię i osiąga 10^-5 Tr. Zaniepokojony nieco tym faktem zapytałem o szczegóły. Okazuje się, że dolną granicą indykowanego nacieku przez helowy wykrywacz nieszczelności jest właśnie owe 10^-13 hPa*m^3/s. W praktyce złącze szczelne nie powoduje więc żadnej reakcji wykrywacza. Oznacza to, że złącze jest bardziej szczelne, ale o ile? Tego nie wiadomo i z tego względu podaje się dyplomatycznie "<10^-13 hPa*m^3/s"
Czesc
Co Pan, Panie Alku mysli o przepustach szklannych, takich jak np w filtrach kwarcowych? Jesli by sie nadawaly, to cena ich byla by duuuuuzo nizsza od ceramicznych.
Wracam do splaszczy. Jak dawno temu bawilem sie proznia i "lampami", to do swoich "zabaw" stosowalem splaszcze z zarowek samochodowych dwuwloknowych. Te z zarnika wiekszej mocy sluzyly do zarzenia, a dwa mniejszej do zamocowannia sprezynki siatki i rurki anody. Acha, wszystkie zwoje, po kolei, byly zgrzane do drucika wzdloz sprezynki i on byl zgrzany do jednego z wyprowadzen, a anoda do drugiego.
Wygladalo to dokladnie, jak te naprawde stare triody.
Jeszcze jedno:na wyprowadzeniach zarzenia byly zrobione jednozwojowe sprezynki do lepszego napiecia katody po nagrzaniu.
Pozniej, jak zmienilem prace, urwal mi sie dostep do dobrej aparatury prozniowej i trzeba bylo zmienic hobbi.
Pozdrowienia