Problem z Junost P-603
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Problem z Junost P-603
Witam! Mam problem z moim telewizorkiem radzieckim Junost P-603. Wiem że nie jest on lampowy ale jest stary, retro, skansen normalnie i już nie wiem jak go mam naprawiać. Mianowicie mój ojciec gdzieś go znalazł, okazało się że nie ma tranzystora na wysokim. Założyłem go, coś tam jeszcze wymieniłem i pokazał się "obraz". Właściwie to nie ma konkretnego obrazu tylko pionowe linie. Po podłączeniu anteny nic nie odbiera na nic nie reaguje, nie ma dźwięku żadnej stacji i obraz cały czas jest taki sam. Co to może być bo ja już nie wiem. Zaszedłem już tak daleko ale nadal nie chula...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 2500...3124 posty
-
- 6250...9374 posty
Hmm jakby to powiedieć... nie znam rosyjskiego
Jeśli chodzie o schemat to mam kilka schematów Junostów typu 400 coś. Podejrzewam że nie różniły się od siebie dużo.
Czyli gdzie mam szukać usterki? W odchylaniu poziomym czy w p.cz?
Masakra wydawało mi się że to nie nie będzie wielka rzecz.

Czyli gdzie mam szukać usterki? W odchylaniu poziomym czy w p.cz?
Masakra wydawało mi się że to nie nie będzie wielka rzecz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Jak nic absolutnie nie odbiera (brak też fonii) to szukaj kłopotów po kolei już od samej głowicy. Odchylanie poziome może tak sięzachowywać. Jest tak zwykle w ruskich TV jak dasz niedopowiedni tranzystor na poziomie. Najlepiej jak tam by był oryginalny element. Ten za wąski obraz to może być kłopot z cewkami H (tu raczej nie są ubite), trafem linii, czy też kondensatorem między C a E.