Wzmacniacz PP na 6P3S by TELAM

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

Wzmacniacz PP na 6P3S by TELAM

Post autor: Renegat... »

Witam
Temat oklepany....poszukuje jakiegos dobrego sprawdzonego schematu wzmacniacza PP na lampach 6p3s.W swoich zapasach posiadam pewne zaplecze lamp takze jestem otwarty na sugestie.....dotyczące budowy.Posiadam transformator głosnikowy ZATRY Tg 12-21-666 Zamieszczam zdjęcia wzmacniacza 30 letniego z którego bede czerpal częsci:-)Wzmacniaczem tym już sie naciesyzlem a teraz przyszedł czas aby samodzielnie coś stworzyc w oparciu o jego lampuy i transformator głośnikowy.
Pozdrawiam i czekam na pomysły;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Temat oklepany coraz bardziej, a można było skorzystać z wyszukiwarki.
http://www.echostar.pl/~slawicz/concert ... rtino1.htm
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

A dlaczego zamiast czerpać częsci, nie chcesz go odrestaurować, ewentualnie lekko przerabiając? Wygląda całkiem porządnie. Mnie by było żal...
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Jak zaczerpniesz z niego lampy i transformatory to Ci wyjdzie ten sam wzmacniacz w innej obudowie :P
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Bardzo ładny wzmacniaczyk. Przychylam się do opinii, że może byś go "odbudował".
Przydałby się jakiś schemat. Może się bowiem zdarzyć, że ktoś zaproponuje układ i okaże się, że to właśnie Twój obecny wzmacniacz :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Szkoda by mi było go demontować . Wygląda nienajgorzej. Wystarczy dorzucić drewniane boki, nakładkę z opisem gałek na panel przedni, zabudować tylną część z trafami, z tyłu chassis wstawić gniazdo zasilania IEC, ewentualnie zmienić gałki na ładniejsze i masz piękny wzmacniaczyk - przynajmniej od strony wizualnej. Układ elektryczny zawsze można przebudować, a odpadają najgorsze czynności zwiazane z wykonaniem nowego chassis.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Też uważam, ze możnabyłoby go odrestaurować i wpakować w ładną obudowę. Wyglada na gitarowca i ma tyle lamp (podstawka z przodu) aby jakiegoś JCM800 albo Atomica zrobic.
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Renegat... »

Witam.No w sumie sam nie wiem co z nim zrobić....z jednej strony cos nowego wypadało by przykonstruowac....ale niby szkoda....ale narazie wzmacniacz lezy tak jak lezał dokładnie w tym samym miejscu.Co do przedwzmacniacza i inwertera to siedza tam ECC85.Wzmacniacz charakteryzuje sie dużym poziomem brumu...gdyz jest to konstrukcja gitarowa.Doczytałem też niedawno na fonarze że transformator TG 12-21-666 był stosowany we wzmacniaczu FONIKI w-701 ale tam pracował w układzie PP z 2 lampami EL84 wiec chyba do 6P3S to średnio leży.Co do modyfikacji moich to wymieniłem kondensatory w zasilaczu na te o wiekszej pojemnosci ograniczyło to poziom brumienia ale nieznacznie.Wymieniłem tez wszystkie kondy elektrolitryczne i sprzegające.Masa prowadzona jest poprawnie.Kiedys siadłem i na podstawie połączen rozrysowałem schemat samej koncówki jak znajde to postaram sie zamieścic POZDRAWIAM

SYSTEM ELIMINACJI STUDENTÓW JEST AKTYWNY