Orgaphon bass

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

picazzo
5...9 postów
5...9 postów

Orgaphon bass

Post autor: picazzo »

Witam wszystkich.
Mam problem... na aukcji kupilem stary wzmacniacz Hohnera - Orgaphon 50, po pozniejszej weryfikacji doszedlem do tego iz jest to Orgaphon bass. Obudowa byla troche zmaltretowana wiec postanowilem ja wymienic. Razem z obudowa gniazda Jack i przelaczniki. Po rozebraniu i zalozeniu nowych czesci chcialem go uruchomic ale cos jest nie tak... napiecie na lampy jest podawane ale na glosniku mam tylko cichutki brum... nie mam dzwiekow wcale... szukam schematu badz jakiegos taniego magika we Wroclawiu, ktory moglby mi z tym pomoc.

Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam
brzmienie gitary na lampach:] cos pieknego...:]
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Orgaphon bass

Post autor: painlust »

picazzo pisze:Witam wszystkich.
Mam problem... na aukcji kupilem stary wzmacniacz Hohnera - Orgaphon 50, po pozniejszej weryfikacji doszedlem do tego iz jest to Orgaphon bass. Obudowa byla troche zmaltretowana wiec postanowilem ja wymienic. Razem z obudowa gniazda Jack i przelaczniki. Po rozebraniu i zalozeniu nowych czesci chcialem go uruchomic ale cos jest nie tak... napiecie na lampy jest podawane ale na glosniku mam tylko cichutki brum... nie mam dzwiekow wcale... szukam schematu badz jakiegos taniego magika we Wroclawiu, ktory moglby mi z tym pomoc.

Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam
Hohnery to bardzo niewdzięczne wzmacniacze. Ta firma lubowała się w wykożystywaniu nietypowych lamp np EL503 czy PL84 w końcówkach czy ECC808 w przedwzmacniaczu. Mam fajnego Hohnera to wiem ale nie jest to Orgaphon.
picazzo
5...9 postów
5...9 postów

hohner

no faktycznie uklad lamp mam 2xPL84 i 3x ECC808
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: hohner

picazzo pisze:no faktycznie uklad lamp mam 2xPL84 i 3x ECC808
To akurat jest niewdzięczne jeśli chodzi o podmiane na nowe egzemplarze. O ile ECC808 da się kombinując podmienić na ECC83 to te PL84 zabardzo nie ma na co. Można jakieś NOSy pewnie dorwać na allegro, ale napewno niesparowane.

czy ten wzmacniacz grał przed wymianą obudowy?
picazzo
5...9 postów
5...9 postów

orgaphon

gral... i dla tego dalem ciala... teraz kombinuje zeby cos uruchomic ale pokonczyly mi sie pomysly...
OTLamp

Post autor: OTLamp »

painlust pisze: To akurat jest niewdzięczne jeśli chodzi o podmiane na nowe egzemplarze. O ile ECC808 da się kombinując podmienić na ECC83 to te PL84 zabardzo nie ma na co. Można jakieś NOSy pewnie dorwać na allegro, ale napewno niesparowane.
Bez przesady. Największym problemem to będzie akurat tutaj ECC808. PL84 to lampa "śmieciowa" (telewizyjna), nie ma problemu z jej dostaniem, a parować to sobie można dowoli, gdyż jest tego dużo i tanio:

http://www.allegro.pl/item97571582_lampa_pl84_nowa.html
picazzo
5...9 postów
5...9 postów

lampy

ale lampy chyba sa sprawne, znaczy zaza sie...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Orgaphon- zmora konserwatora :). Znajomy gitarzysta podrzucił mi jednego takiego (na lampach EL503) do naprawy, bo chyba potencjometr coś nie halo. Nie miałem niestety jak tego zreperować- ustrojstwo jest BARDZO niewdzięczne, bo wszelkie bebechy są zagrzebane pod kilkoma "szynami" łączącymi przedwzmacniacze i nie ma jak się tam dobrać z lutownicą bez demontowania wszystkiego. Jako że usterka była pierdołowata (nawet nie pamiętam co było nie tak ;)) to spasowałem, a wzmacniacz w końcu poszedł na sprzedaż.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

OTLamp: Jeśli chodzi o podmianę ECC808 na ECC83 to nie ma problemu - dwa kabelki trzeba miejscami zamienić. Te lampy zdaje się są elektrycznie takie same. No chyba że są montowane na PCB no to wtedy wiadomo.

picazzo: jak włączyłeś ten wzmacniacz bez głośnika to podejrzewam, ze mogłeś spalić trafo wyjściowe. Jeśli oczywiście brak szumu w głośniku. jeśli szum jest i reaguje na master to trzeba szukać w przedwzmacniaczu.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

painlust pisze:OTLamp: Jeśli chodzi o podmianę ECC808 na ECC83 to nie ma problemu - dwa kabelki trzeba miejscami zamienić. Te lampy zdaje się są elektrycznie takie same. No chyba że są montowane na PCB no to wtedy wiadomo.
Pewnie, że nie ma, a tym bardziej nie ma problemu z PL84. PL84 chyba nawet łatwiej dostać niż ECC83, bo na ECC83 chętnych jest wielu, a na PL84 praktycznie nikogo.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

OTLamp pisze:
painlust pisze:OTLamp: Jeśli chodzi o podmianę ECC808 na ECC83 to nie ma problemu - dwa kabelki trzeba miejscami zamienić. Te lampy zdaje się są elektrycznie takie same. No chyba że są montowane na PCB no to wtedy wiadomo.
Pewnie, że nie ma, a tym bardziej nie ma problemu z PL84. PL84 chyba nawet łatwiej dostać niż ECC83, bo na ECC83 chętnych jest wielu, a na PL84 praktycznie nikogo.
Problem nie tyle jest z kupieniem PL84 co z kupieniem komplementarnej pary. Wiem, ze można kupić 10sztuk i nie majac miernika podmieniać każdą z każdą i słuchać czy nie brumi, a co zrobić jak bedzie zawsze brumić, bo nie bedzie dwóch takich samych? Kupić wagon?
picazzo
5...9 postów
5...9 postów

hohner

painlust dwie sprawy:

- nie ma osobnej regulacji mastera, sa dwa kanaly i maja tylko po jednym volumie,
- szum na glosnik jest ale slabiutki, czy moglbys sprecyzowac czega mam szukac w preampie?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

picazzo pisze:painlust dwie sprawy:

- nie ma osobnej regulacji mastera, sa dwa kanaly i maja tylko po jednym volumie,
- szum na glosnik jest ale slabiutki, czy moglbys sprecyzowac czega mam szukac w preampie?
No dobra. To jak kręcisz wolumami to ten szum się zmienia czy nie. ja tu raczej podejrzewam jednak końcówke a szczególnie trafo. Mogłeś je spalić uruchamiając wzmacniacz bez obciążenia.
picazzo
5...9 postów
5...9 postów

hohner

no tak reaguje na volumy na obu kanalach, moge go calkiem wyciszyc. Masz na mysli Trafo glosnikowe? Jak je sprawdzic?
A i jeszcze jedna sprawa:
mam tam w sumie 3 trafa, sieciowe, glosnikowe i nie wiem do czego jest trzecie...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

picazzo pisze:no tak reaguje na volumy na obu kanalach, moge go calkiem wyciszyc. Masz na mysli Trafo glosnikowe? Jak je sprawdzic?
A i jeszcze jedna sprawa:
mam tam w sumie 3 trafa, sieciowe, glosnikowe i nie wiem do czego jest trzecie...
albo dławik w zasilaczu albo reverb (jak masz w nim reverb sprężynowy - ja w swoim mam), a może trafo żarzenia dla PL84... choć to mało prawdopodobne. A nie masz może jakiejś pętli efektów lub wejścia na samą końcówkę?