Czy ktoś z kolegów mógłby rzucić okiem na schemat kompresora/limitera wbudowanego w ten wzmacniacz ( http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... bis101.htm ), i powiedzieć mi, który potencjometr ustawia jaki parametr?
Witam.
R3 - czułość kompresora
R12 - ustawienie kompensacji kompresji przy zmianach obciążenia (nie jestem pewien)
R17 - maksymalne napięcie na wejściu drugiego stopnia napięciowego (poziom odcięcia wierzchołków przebiegu)
R21 - napięcie na wyjściu, przy którym sygnał na wejściu drugiego stopnia napięciowego będzie blokowany. Pierwsze dwa to elementy kompresora, dalsze - ogranicznika.
Nie znam tego układu, więc poczekaj, może ktoś coś poprawi/dopisze.
pozdrawiam.
Tak właśnie odczytałem ze schematu. Dodatkowo kompresor przez R12 i D5 polaryzowany jest ujemnym napięciem zależnym od napięcia wyjścia. Służy do tego dodatkowe uzwojenie (którego odczep dostarcza też sygnał do ogranicznika) transformatora wyjściowego.
Kolega Vault Dweller może tu zajrzy, z pewnością wiele dopowie.
Niestety nie jestem tu w stanie za dużo powiedzieć . Podejrzewam, że przy przekroczeniu pewnej, bliżej nieokreślonej, wartości napięcia na uzwojeniu 24-18 TG, tranzystor T2 zaczyna przewodzić zwierając potencjometr R17 (normalnie na nim jest ok. 11,4V) i "ściągając" napięcie na kolektorze T1 do wartości 0,6V i praktycznie umasiając siatkę triody V2a (zostawiają sygnał prostokątny o amplitudzie 0,6V). Ale to są tylko moje podejrzenia, więc niech może ktoś bardziej obeznany (ZoltAn ) się wypowie...