Dlaczego Pionier U 2 burczy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
Dlaczego Pionier U 2 burczy?
Czy ktoś mi powie --radio odbiera ale słychać dosyć głośne burczenie w głośniku--czy to wina kondensatorów elektrolitycznych--i jeszcze jedno--jaki na prawdę powinien być kondensator na obwodzie transformatorka głośnikowego--co schemat to inne dane---pozdrawiam!!!
-
- 1875...2499 postów
-
- 4 posty
dzięki za poradę!
nie udało mi się zdobyć orginalnego kondensatora 2X 32 mF--zastosowałem 2 kondensatoryelektrolityczneSAMSUNG po 47 mF--/ 400v--przestało burczeć--czy tak może zostać?-czy szukać orginału--radio odbiera na falach krótkich-na średnich coś tam próbuje łapać ale na długich nic--gdzie szukać przyczyny?-poproszę o poradę--jeśli jeszcze można zapytać to kondensatory przy potencjometrze są orginalnie w mosiężnym ekranie--czy można z tego zrezygnować ?--POLO3
-
- moderator
Re: dzięki za poradę!
Jak nie buczy to już jest OK - znalazłeś przyczynę - wyschnięty elektrolit w zasilaczu (przy wyschnięciu tylko drugiego elektrolitu radio potrafi się wzbudzać na częstotliwości akustycznej - słychać gwizd o częstotliwości zależnej od regulatora siły i barwy dźwięku.)polo3 pisze:nie udało mi się zdobyć orginalnego kondensatora 2X 32 mF--zastosowałem 2 kondensatoryelektrolityczneSAMSUNG po 47 mF--/ 400v--przestało burczeć--czy tak może zostać?-czy szukać orginału--radio odbiera na falach krótkich-na średnich coś tam próbuje łapać ale na długich nic--gdzie szukać przyczyny?-poproszę o poradę--jeśli jeszcze można zapytać to kondensatory przy potencjometrze są orginalnie w mosiężnym ekranie--czy można z tego zrezygnować ?--POLO3
Brak odbioru na falach długich przy działających falach średnich i krótkich prawie na pewno oznacza uszkodzoną cewkę długofalową (jest to o tyle prawdopodobne, że są one największe i nawinięte najcieńszym drutem). Zobacz, czy po dotknięciu palcem siatki sygnałowej lampy wejściowej (na ogół siatki trzecia lub czwarta w zależności od tego czy mieszacz pracuje na heptodzie, heksodzie czy oktodzie) słychać szum, zmienny przy pokręcaniu gałką strojenia (powinno się nawet dać odebrać Raszyn i Solec). Jak tak - to szukaj uszkodzenia w cewce długofalowej (lub przełączniku) w obwodach wejściowych. Jak nadal nic nie słychać - to problem ma heterodyna (jak masz dostęp do oscyloskopu to łatwo to sprawdzić) - błędu szukaj w cewce długofalowej (lub przełączniku) heterodyny.