ECC86 - wykonanie anody (?)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

ECC86 - wykonanie anody (?)

Post autor: brys »

Na allegro pojawiła się ECC86 http://www.allegro.pl/item109200684_ecc86_.html. Zastanowiło mnie, że jej wnętrze wygląda identycznie z ECC85 RFT. Moja ECC86 Przypomina bardziej 88 - środkowe części anod są wprasowane do środka, znajdują się bliżej siatki.
Czy tu wszystko jest w porządku? Nie znam się, ale coś mi podpowiada, że taka różnica w konstrukcji anod powinna dać ogromną zmianę właściwości lampy.
_idu

Post autor: _idu »

To jest coś nie tak. Zapewne ktoś się pomylił i za ECC86 wziął lampę ECC85. ECC86 ma napinane siatki i małe odległości pomiezy elektrodami. Dlatego konstrukcyjnie bardzo przypomina ECC88.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Właśnie. Tylko jeszcze jedna kwestia - skąd się wziął na lampie z allegro nadruk?
_idu

Post autor: _idu »

Ale zważ że nie jest kompletny!!!!
RFT nigdy nie umieszczało tylko samego typu, bez własnego loga.

Powtórzę. ECC86 ma wysokie nachylenie jak na tak niskie napięcie anodowe. Również prąd anodowy jest spory dkla nieksiego napięci ana anodzie. Stoi to w sprzeczności z konstrukcją lampy taką jak ECC85. Po pierwsze uzyskanoby małe nachylenie czyniąc ją niezdatna do pracy w głowicy UKF. Po drugie duża odległość anoda siatka przrszkadza w osiągniećiu sporego prądu anodowego przy gęstej siatce sterującej.