Pytanie o częstotliwości na długich i średnich
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 6250...9374 posty
Pytanie o częstotliwości na długich i średnich
Witam. Od dłuższego już czasu zastanawia mnie dlaczego Warszawa1 nadaje na 225kHz (normalnie) i na 198kHz (nienormalnie w sensie od godziny do godziny)? I teraz pytania takie:
1. W jakich godzinach nadaje na tej niższej częstotliwości?
2. Dlaczego nie nadaje już tam program3. bo kiedyś pamiętam nadawał na 198kHz?
3. Dlaczego na średnich nie ma polskiej stacji a Czechy mają i to sporawo?
4. Dlaczego Bis zrezygnował z nadawania na średnich?
Dużo dziwnych pytań ale nie mogę sobię tego wytłumaczyć.
Pozdrawiam Marcin...
Pozdrawiam Marcin...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Re: Pytanie o częstotliwości na długich i średnich
marcin_oizo pisze:Witam. Od dłuższego już czasu zastanawia mnie dlaczego Warszawa1 nadaje na 225kHz (normalnie) i na 198kHz (nienormalnie w sensie od godziny do godziny)? I teraz pytania takie:
Pozdrawiam Marcin...
ad 1.
Na 198kHz nadaje obecnie tzw Radio Parlament. Generalnei jest to powielenie twego co nadaje Program I alegdy sa obrady sejmu to na 198kHz zamiast programu jedynki usłyszymy transmisje z sejmu.
Nadaje od 8 do 16. Mniej więcej
Te częstotliwosć dostaliśmy po 1982 roku. Z warunkiem wykorzystywanie tlyko w porze dziennej, bowiem na tejże czestotliwości pracouje (wała) brytyjska stacja Doitwich. Poczatkowo tam był emitowany Program II a po zakończeniu stanu Wojennego zamist II PR ttrafił tam IV PR. (zmieniono nazwami drugi i czwarty program).
ad 2.
Nie nadawał tam program trzeci. Jedynie dwójka a potem program czwarty. Program trzeci nadawał na falach średnich (chyba tylko sama Warszawa) oraz na falach którkich - na pewno do początki stanu wojennego. Ponadto czestoliwosc 198kHz (wcześniej 200kHz) była nam sprezentowana z warunkiem nie nadawania całodobowego.
ad 3 i 4.
Czstotliwości są tyle że Polskei Radio nie chce tam nadawać. Jest to zasługa pewnego posunięcie które zabrało częstotliwości na UKF przewidzine dla nadawców prywatnych i dało je programowi pierwszemu i radiu Bis. wtedy automatycznie wyłaczono emisję na falach średnich. Problem tkwi w ekonomii. Te nadajniki sumarycznie potrzebowały większej mocy niż cała sieć nadajników UKF Radia Bis.
A że Czesi nadja, no cóż nie było tam pewnie tyle korupcji jak u nas gdzie radio zostało zmonopolizowane przez kilka społęk medialnych. Pod koneic lat 90-tych zamknięto skutecznie droge małym nadawcom do zakresu UKF. Była przez pewien czas jedna stacja komercyjną o mocy 1kW na falach średnich. Już nie nadaje. Została wykupiona przez inną społkę i automatycznie wyłączono nadajnik na falach średnich.
Efekt monoplistycznych poczynań w teree - generalnie syf jeśli chodzi o polskei stacje radiowe. Wystyarczy porównać ofertę programową z innymi krajami choćby przez satelitę. U nas ta sama sieczka kilku na siłę lansowanych przwebojów, gadanie i niemalże 50% czasu antenowego zajmowanego przez reklamy. A we Francji mamy nie wiecej niz 5 minut na reklamy i gadanie w ciągu godziny.
Niestety wPolsce mamy monopol w postaci iluzorycznwego wyboru pomiędzy Polskim Radiem, RMF, dziadowską Agorą i siecią Super FM.[/url][/i]
-
- moderator

Powiem tylko, że nie narzekam na zawartość programu drugiego PR i bardzo się cieszę, że od dłuższego czasu nadaje całodobowo. Jestem nawet w stanie przeżyć, że wyłącznie na UKF...
Nie jest aż tak źle, jak to przedstawiłeś. W końcu mało kto (poza Gouldem

-
- 6250...9374 posty
No to już wszystko jasne. Prawda jest taka, że ja nie mogę już od dłuższego czasu słuchać (nie wymienię tu nazw) najbardziej wylansowanych stacji na UKF-ie. W kółko leci ta sama muza, reklamy są do du..y nie potrzebne, przerzucam się powoli na słuchanie Warszawy 1 do południa. Jest totalna masakra i dlatego się pytam czemu nic nie nadaje na tych falach. Kiedyś jeszcze słuchałem Biski na średnich (bo akurat miałem takie radio).
A program 3 nadawał na długich ale któtki czas. Możliwe że nie pamiętasz
Dzięki za wyjaśnienia... Pozdrawiam
A program 3 nadawał na długich ale któtki czas. Możliwe że nie pamiętasz

Dzięki za wyjaśnienia... Pozdrawiam
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Gdyby na zakresach fal długich i średnich nadawły inne stacje to pewnie słuchały by ich tylko grupy zapalonych elektroników, jak my 
Smutne: jestem w drugiej klasie technikum elektronicznego, ale gdy porozmawiam z ludzmi z klasy na dowolny temat wykraczający poza program szkolny to już wielkie oczy. W ogóle połowę g***o obchodzi elektronika
Ze zdziwieniem słuchają moich opowieści jak to prowadziłem nasłuch pasma lotniczego, czy codziennie z małym radyjkiem czekałem na audycję CRI po polsku. Jeśli nawet oni nie mają o tym pojęcia, to kto będzie miał? 
Nawet Rydzyk się nie pcha na te częstotliwości... Ciekawe kiedy zniknie z eteru Program I

Smutne: jestem w drugiej klasie technikum elektronicznego, ale gdy porozmawiam z ludzmi z klasy na dowolny temat wykraczający poza program szkolny to już wielkie oczy. W ogóle połowę g***o obchodzi elektronika

Nawet Rydzyk się nie pcha na te częstotliwości... Ciekawe kiedy zniknie z eteru Program I

-
- 250...374 postów
Prawda, prawda. takie są obecne realia. ja jestem w 3 klasie technikum elektronicznego, i aż żal patrzeć co sie dzieje u nas na pracowniach. zero zamiłowania do elektroniki. a o retro i radiofoni to już wogule nie ma co wspominaćbrys pisze:Gdyby na zakresach fal długich i średnich nadawły inne stacje to pewnie słuchały by ich tylko grupy zapalonych elektroników, jak my
Smutne: jestem w drugiej klasie technikum elektronicznego, ale gdy porozmawiam z ludzmi z klasy na dowolny temat wykraczający poza program szkolny to już wielkie oczy. W ogóle połowę g***o obchodzi elektronika![]()

Ostatnio założyłem w szkole koło elektroniczne, na całą szkołe ( liceum, technikum zawodówka) zapisało sie aż..... 11osób. tragedia. a na pierwsze spotkanie przyszło 7 osób.

Pozdrawiam pasjonatów elektroniki
-
- 625...1249 postów
Deiwid, ja kończę elektrotechnikę i żebyś ty wiedział jak ludzie mają kompletnie w <piiii> to co studiują - zakuj, zdaj, zapij i zapomnij, zero ambicji do pracy w zawodzie, rozwijania swoich umiejętności i wiedzy, szczytem marzeń jest jechać po studiach do Irlandii w charakterze czyściciela kibli.....
-
- moderator
-
- 6250...9374 posty
Widzę że rozmowa weszła na wykształcenie. Prawda, w mojej klasie licealnej to ja i jeszcze 2 kumpli mieliśmy pojęcie o elektronice a jeszcze pamiętam w podstawówce jak przyniosłem radyjko w pudełku po zapałkach to nawet babkę od maty zatkało jak se posłuchała Warszawy na długich.
No cóż ze względów "nienormalnych" Polakom nic sie nie opłaca i nie chce, więc zakres fal średnich (nie mówiąc już o krótkich) jest już zapomniany. Miejmy nadzieję że Warszawy z długich nie zdejmą bo co my będziemy budować? Nie ma jak reakcyjniak na jednej lampie
Ale Warszawa pozostanie bo słuchają jej Polacy na całym prawie świecie i to właśnie na długich.
No cóż ze względów "nienormalnych" Polakom nic sie nie opłaca i nie chce, więc zakres fal średnich (nie mówiąc już o krótkich) jest już zapomniany. Miejmy nadzieję że Warszawy z długich nie zdejmą bo co my będziemy budować? Nie ma jak reakcyjniak na jednej lampie

Ale Warszawa pozostanie bo słuchają jej Polacy na całym prawie świecie i to właśnie na długich.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator

Tutaj mój optymizm nie jest aż tak daleko posunięty.
Już kilka razy słyszałem audycje na temat nadawania cyfrowego i radia przez internet. "A nrazie polecamy nasz nowy nadajnik UKF"...
Gadanie bzdur, wśród których najczęściej przewija się "cyfrowa jakość", a mnie cholera bierze, kiedy u pani wypowiadającej te słowa słyszę wyraźnie aliasy na spółgłoskach...
-
- moderator

Między innymi dlatego słucham Dwójki.
To jedyna polska stacja, która nie odtwarza z twardego dysku, tylko z odtwarzacza CD, magnetofonu, czy gramofonu. Oczywiście sprzęt i nagrania są najwyższej jakości, przez co mimo przejścia sygnału przez kilkadziesiąt kilometrów atmosfery często brzmi lepiej, niż z moich domowych odtwarzaczy

Poza tym tylko drugi program nie stosuje przy nadawaniu kompresji, na co chyba mało kto zwrócił uwagę...
-
- moderator
Co jest w sumie średnio dobrym pomysłem - muzyka tzw. poważna ma bardzo duża dynamikę, co nie ułatwia jej słuchania w radiu. Oczywiście kompresja powinna byc niewielka i sztywna, a nie automatyczna jak to można było usłyszać w Radiu Klasyka.Piotr pisze: To jedyna polska stacja, która nie odtwarza z twardego dysku, tylko z odtwarzacza CD, magnetofonu, czy gramofonu. Oczywiście sprzęt i nagrania są najwyższej jakości, przez co mimo przejścia sygnału przez kilkadziesiąt kilometrów atmosfery często brzmi lepiej, niż z moich domowych odtwarzaczy :roll:
Poza tym tylko drugi program nie stosuje przy nadawaniu kompresji, na co chyba mało kto zwrócił uwagę...
-
- moderator

Jak dla mnie, to tak samo średni pomysł, jak budowanie toru audio z udziałem lamp elektronowych.
Oby więcej takich średnich pomysłów

Dyskusja coraz bardziej nadaje się na kącik...
Mnie właśnie ten brak kompresji dopełnia radości słuchania muzyki w wysokiej jakości. Zarówno muzycznej, jak i technicznej.
-
- moderator
Ale w typowych sytuacjach kiedy słuchasz radia (a nie nestawiasz sobie płyty do posłuchania w skupieniu) przy tak dużej dynamice albo partie najgłosniejsze będą za głosna, albo najcichsze niesłyszalne. Jakość pomieszczenia odsłuchowego (poziom szumów tła i maksymalna nieprzeszkadzająca otoczeniu głośność) przy słuchaniu radia trochę gorsza jest od sali w filharmonii :)Piotr pisze::arrow: tszczesn
Jak dla mnie, to tak samo średni pomysł, jak budowanie toru audio z udziałem lamp elektronowych.