Obudowa Pionier

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

merk1
375...499 postów
375...499 postów

Obudowa Pionier

Post autor: merk1 »

Ma ktos jakis sposób na odczyszczenie i wypolerowanie bakelitowej obudowy radia Pionier??
KS....
wooold
50...74 posty
50...74 posty

obudowa

Post autor: wooold »

najlepszym sposobem jest na głębsze rysy pasta lekko ścierna --typu automax-może być bardzo drobny papier ścierny ( używany w lakiernictwie samochodowym--oczywiście wodny ) --- a końcowy efekt daje super bardzo --zwykła pasta ciemno brązowa np. KIWI do butów-natrzeć --odczekac --wypolerować --i Pionierek jak nowy !!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: obudowa

Post autor: tszczesn »

wooold pisze:najlepszym sposobem jest na głębsze rysy pasta lekko ścierna --typu automax-może być bardzo drobny papier ścierny ( używany w lakiernictwie samochodowym--oczywiście wodny ) --- a końcowy efekt daje super bardzo --zwykła pasta ciemno brązowa np. KIWI do butów-natrzeć --odczekac --wypolerować --i Pionierek jak nowy !!!!!!!!!!
Żaden papier ścierny. Tylko szmata lub tarcza polerska (z filcu) + pasta polerska. Da się uzyskać nawet efekt lustra.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Zamiast papieru ściernego użyłem szczotki i proszku do szorowania, woda zrobiła się rdzawa, a radio matowe, aż w biel przechodziło ;) Później pasta polerska. Żaden Automax, tylko Tempo. Tempo zawiera wosk i jest w ogóle inna (ma kremowy kolor, jest żadsza, inaczej pachnie) działa dużo lepiej, zarówno na radio jak i na mój motorek :D Lakier na motorku od dłuższego czasu daje się wytrzeć z kurzu tylko przez przetarcie lub przedmuchanie z kompresora, tak jakby brud się go nie trzymał.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Kolega wyżej ma rację, Automax nie jest za dobry. Czyściłem nim mojego Pioniera ale nie wyszło to zbyt pięknie. Także Automaxa zostawię dla mojej CeZeTki a polecam coś z woskiem...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Moim zdaniem Automax nadaje się tylko do polerowania aluminium i zdzierania nalotów z chromów, więc w warsztacie radiowym też się przyda ;)