Sposób na metalizację
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Sposób na metalizację
Jak dotąd nie udało mi się znaleźć skutecznego sposobu na czyszczenie zabrudzonej metalizacji. Czy ma ktoś może jakieś swoje sposoby, czy sprawa jest jednak beznadziejna?
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
Trzeba będzie zgwałcić Alka żeby wyjawił jakąś wiedzę na temat rodzaju stosowanych podkładów pod metalizację na lampach a na podstawie tego będzie wiadomo czym to umyć zeby nie rozpuścić metalizacji .
Zostaje
Toluen
Dwusiarczek węgla
Tri
ale te są bardziej agresywne i nie wiem czy nie naruszą warstwy lub nie spowodują jej oddzielenia od szkła.
Zostaje
Toluen
Dwusiarczek węgla
Tri
ale te są bardziej agresywne i nie wiem czy nie naruszą warstwy lub nie spowodują jej oddzielenia od szkła.
Rozpuścić to raczej ją będzie trudno, bo ona najczęściej jest miedziana i jest tylko malowana na czerwono, złoto lub srebrno. Mam taką jedną EBF2, która z jednej strony jest praktycznie czarna. Nie rusza tego fosol, etanol, środki czyszczące itp.Andrzej Molicki pisze:Trzeba będzie zgwałcić Alka żeby wyjawił jakąś wiedzę na temat rodzaju stosowanych podkładów pod metalizację na lampach a na podstawie tego będzie wiadomo czym to umyć zeby nie rozpuścić metalizacji .

-
- 3125...6249 postów
Ja też bardzo jestem ciekaw sposobu. Mam AF7 Tesli ze srebrną metalizacją którą ktoś obłapiał paluchami po przesadzaniu kwiatów a może to był, pierona, jaki górnik przodowy. Swoją drogą czemu ludzie chwytają lampy za szkło ?
Zatem boję się zabrać za czyszczenie. Ale czy to nie tarcie, pocieranie jest głównym wrogiem metalizacji ? Chyba że w ogóle jest tu mowa tylko i wyłącznie o płukaniu.
Zatem boję się zabrać za czyszczenie. Ale czy to nie tarcie, pocieranie jest głównym wrogiem metalizacji ? Chyba że w ogóle jest tu mowa tylko i wyłącznie o płukaniu.
_
-
- 500...624 posty
Nie mam pojęcia jakim sposobem były nakładane te powłoki nie sądzę jednak aby były naparowywane w próżni.
Jedyne co przychodzi mi na myśł to wytrącenie lustra srebrnego na bańce lempy a następnie galwaniczne pokrycie jej warstewką miedzi ub niklu
Proces jest na tyle prosty że bez najmniejszych problemów wykonalny w domu .
Na lampach tego nie prubowałem ale skoro wychodzi na szkle to na lampie też wyjdzie.
Jedyne co przychodzi mi na myśł to wytrącenie lustra srebrnego na bańce lempy a następnie galwaniczne pokrycie jej warstewką miedzi ub niklu
Proces jest na tyle prosty że bez najmniejszych problemów wykonalny w domu .
Na lampach tego nie prubowałem ale skoro wychodzi na szkle to na lampie też wyjdzie.

-
- 500...624 posty
Z dwusiarczkiem to ja bym w warunkach domowych nie eksperymentował. Można spróbować nitro (aceton+ estry lub aceton+toluen), lub jakimś uniwersalnym (octan etylu), ekstrakcyjną, ale sęk w tym, że może zejść kolorowa powłoka (zwłaszcza przy nitro). Metalizacji samej chemicznie nic nie ruszy, ale może "pomóc" oddzielić ją od bańki. Jak w spirytusie zabrudzenie nie zeszło, to ani w propanolu, ani w innym -olu raczej nie zejdzie.
PS. Nitro oczywiście unicestwi wszelkie napisy. Inne rozpuszczalniki też mogą je zmyć.
PS. Niech NIGDY
nikomu nie wpadnie do głowy pomysł przetarcia spirytem/płynem do szyb monitora który ma powłokę TCO albo inny filtr. Widziałem już dwa takie 
PS. Nitro oczywiście unicestwi wszelkie napisy. Inne rozpuszczalniki też mogą je zmyć.
PS. Niech NIGDY

-
- 500...624 posty
Lekko odjeżdżamy od tematu... Ja widziałem jakąś 17" (nową, płaską). Po takim zabiegu, było widać wyraźnie (patrząc pod kątem) smugi - tam gdzie została zmyta powłoka.*
*Widać ją patrząc z boku na zgaszony monitor. Taka matowa, przy okazji zmniejsza refleksy. Jak patrzysz z boku to lekko opalizuje na tęczowy kolor.
*Widać ją patrząc z boku na zgaszony monitor. Taka matowa, przy okazji zmniejsza refleksy. Jak patrzysz z boku to lekko opalizuje na tęczowy kolor.