Sposób na metalizację

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Sposób na metalizację

Post autor: OTLamp »

Jak dotąd nie udało mi się znaleźć skutecznego sposobu na czyszczenie zabrudzonej metalizacji. Czy ma ktoś może jakieś swoje sposoby, czy sprawa jest jednak beznadziejna?
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

A może propanolem potraktować raczej nie powinien rozpuścić
OTLamp

Andrzej Molicki pisze:A może propanolem potraktować raczej nie powinien rozpuścić
Propanolem nie próbowałem. Próbował ktoś?
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Działa podobnie jak spirytus etylowy ja myłem nim lampy 2k2m od rbm-ki i całkiem ladnie się domyły przy czym nie zniszczyły sie napisy .Jest to dość tani środek i często myje w nim cząsci mechaniczne i całe płytki przez zanurzenie lub w wanience ultradzwiękowej .
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

I nie zostawia śladów swojej działalności. Idealna rzecz do czyszczenia soczewek laserów CD i światłowodów. Cena to około 20 zł za literek. :wink:
OTLamp

Andrzej Molicki pisze:Działa podobnie jak spirytus etylowy
Jeżeli działa podobnie jak etanol, to na nic się zda. Etanol praktycznie nie rusza wżartego brudu z metalizacji.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Trzeba będzie zgwałcić Alka żeby wyjawił jakąś wiedzę na temat rodzaju stosowanych podkładów pod metalizację na lampach a na podstawie tego będzie wiadomo czym to umyć zeby nie rozpuścić metalizacji .
Zostaje
Toluen
Dwusiarczek węgla
Tri
ale te są bardziej agresywne i nie wiem czy nie naruszą warstwy lub nie spowodują jej oddzielenia od szkła.
OTLamp

Andrzej Molicki pisze:Trzeba będzie zgwałcić Alka żeby wyjawił jakąś wiedzę na temat rodzaju stosowanych podkładów pod metalizację na lampach a na podstawie tego będzie wiadomo czym to umyć zeby nie rozpuścić metalizacji .
Rozpuścić to raczej ją będzie trudno, bo ona najczęściej jest miedziana i jest tylko malowana na czerwono, złoto lub srebrno. Mam taką jedną EBF2, która z jednej strony jest praktycznie czarna. Nie rusza tego fosol, etanol, środki czyszczące itp. :roll:
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ja też bardzo jestem ciekaw sposobu. Mam AF7 Tesli ze srebrną metalizacją którą ktoś obłapiał paluchami po przesadzaniu kwiatów a może to był, pierona, jaki górnik przodowy. Swoją drogą czemu ludzie chwytają lampy za szkło ?
Zatem boję się zabrać za czyszczenie. Ale czy to nie tarcie, pocieranie jest głównym wrogiem metalizacji ? Chyba że w ogóle jest tu mowa tylko i wyłącznie o płukaniu.
_
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Nie mam pojęcia jakim sposobem były nakładane te powłoki nie sądzę jednak aby były naparowywane w próżni.
Jedyne co przychodzi mi na myśł to wytrącenie lustra srebrnego na bańce lempy a następnie galwaniczne pokrycie jej warstewką miedzi ub niklu
Proces jest na tyle prosty że bez najmniejszych problemów wykonalny w domu .
Na lampach tego nie prubowałem ale skoro wychodzi na szkle to na lampie też wyjdzie. :)
Alek

Post autor: Alek »

Naparowywanie w próżni daje bardzo ładne powłoki. Sam się zastanawiałem, czy w ten sposób nie uzyskiwać metalizacji, zwłaszcza, że
wystarcza tu już próżnia 10^-5 Tr a nawet gorsza.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Ale czy było to już znane w latach 20 ?
szalony

Post autor: szalony »

Z dwusiarczkiem to ja bym w warunkach domowych nie eksperymentował. Można spróbować nitro (aceton+ estry lub aceton+toluen), lub jakimś uniwersalnym (octan etylu), ekstrakcyjną, ale sęk w tym, że może zejść kolorowa powłoka (zwłaszcza przy nitro). Metalizacji samej chemicznie nic nie ruszy, ale może "pomóc" oddzielić ją od bańki. Jak w spirytusie zabrudzenie nie zeszło, to ani w propanolu, ani w innym -olu raczej nie zejdzie.

PS. Nitro oczywiście unicestwi wszelkie napisy. Inne rozpuszczalniki też mogą je zmyć.

PS. Niech NIGDY :!: nikomu nie wpadnie do głowy pomysł przetarcia spirytem/płynem do szyb monitora który ma powłokę TCO albo inny filtr. Widziałem już dwa takie :D
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Ależ co ty gadacz ja swojego IBM P70 tylko spirytem czyszczę a że niezniszczelny i działa już prawie 10lat i nie chcę się zepsuć więc po prostu nie wymieniam na nowy .
Nigdy nie zauważyłem aby spirytus lub propanol mu nie służył .
szalony

Post autor: szalony »

Lekko odjeżdżamy od tematu... Ja widziałem jakąś 17" (nową, płaską). Po takim zabiegu, było widać wyraźnie (patrząc pod kątem) smugi - tam gdzie została zmyta powłoka.*

*Widać ją patrząc z boku na zgaszony monitor. Taka matowa, przy okazji zmniejsza refleksy. Jak patrzysz z boku to lekko opalizuje na tęczowy kolor.