Mostek techniczny (Wheatstone'a) MW-4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Mostek techniczny (Wheatstone'a) MW-4
Kupiłem taki mostek i owszem działa ale ...nie mam instrukcji do czego służy ten przełącznik ~ / 0,1Z / Z i jak sie nim posługiwac ;oraz gniazdo G-ponoc tam się słuchawki wkłąda.No i jeszcze jest przycisk czerwony G.
Jak go wciskam to chyba wtedy jest odczyt? No nie powiem żeby to było wygodne.Ponadto z boku są gniazda - Z + to chyba do żródła jakiegoś większego napięcia?
Czy mogę prosić o pomoc w uzyskaniu instrukcji?
Oraz jeszcze jedno -kable pomiarowe maja też jakis tam opór -a ja potrzebuję ten mostek do pomiarów małych oporów od 0-do kilku omów.
jak skompensować wpływ kabli?
zauważyłem dziwne zjawisko -powtórny pomiar małego oporu po kilku chwilach daje inny pomiar czasem bardzo dziwny.
Pozdrowienia
Petroniusz
Jak go wciskam to chyba wtedy jest odczyt? No nie powiem żeby to było wygodne.Ponadto z boku są gniazda - Z + to chyba do żródła jakiegoś większego napięcia?
Czy mogę prosić o pomoc w uzyskaniu instrukcji?
Oraz jeszcze jedno -kable pomiarowe maja też jakis tam opór -a ja potrzebuję ten mostek do pomiarów małych oporów od 0-do kilku omów.
jak skompensować wpływ kabli?
zauważyłem dziwne zjawisko -powtórny pomiar małego oporu po kilku chwilach daje inny pomiar czasem bardzo dziwny.
Pozdrowienia
Petroniusz
-
- 2500...3124 posty
-
- 125...249 postów
-
- 2500...3124 posty
http://www.allegro.pl/item107542385_mos ... n_bdb.html
do pomiaru bardzo małych rezystancji raczej byłyby poządany z podanego powyzej linku. Ja mam podobny tyle ze czeski "OmegaIII"
miliomy mierzy z bardzo duza dokładnoscia
do pomiaru bardzo małych rezystancji raczej byłyby poządany z podanego powyzej linku. Ja mam podobny tyle ze czeski "OmegaIII"
miliomy mierzy z bardzo duza dokładnoscia
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
Jest taki opis bez schematu-podaję zdjęcie.
Prosze tylko o objaśnienie tych zasilań zewn napięciem oraz gniazdek G na słuchawki i o co chodzi z tym prądem zmiennym 800Hz.Przyznaje że to dla mnie zupełnie nieznane sprawy.Hmm słuchawki do mostka ?Prosze o wyjaśnienie-nie mogłem tego nigdzie wyczytac -zwykle sa to opisy zasady działania mostka .
Prosze tylko o objaśnienie tych zasilań zewn napięciem oraz gniazdek G na słuchawki i o co chodzi z tym prądem zmiennym 800Hz.Przyznaje że to dla mnie zupełnie nieznane sprawy.Hmm słuchawki do mostka ?Prosze o wyjaśnienie-nie mogłem tego nigdzie wyczytac -zwykle sa to opisy zasady działania mostka .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
A więc po kolei, tak jak masz w opisie. Z boku miernika masz 2 gniazdka oznaczone jako "Z" i zaznaczoną polaryzacją "+" i "-". W samym mierniku powinna być bateria 4,5V, napięcie to wystarcza jednak tylko do pomiaru na zakresie 0,5 - 5 ohm i 5 - 50 ohm. Dla pomiaru wyższych rezystancji napięcie zasilania musi być odpowiednio większe - 6, 12, 60 lub 250V dla zakresów jakie masz podane na tabliczce.Trzeba pamiętać o wyjęciu wewnętrznej baterii. Przy zasilaniu napięciem przemiennym zasilamy miernik poprzez to samo gniazdo podająć mu napięcie przemienne o częstotliwości 800Hz
z generatora m.cz. Lewy przełącznik ustawiasz na "Z". W słuchawkach
włączonych do gniazdek "G" usłyszysz sygnał o częstotliwości 800Hz. Jest to metoda pomiarowa na tzw. zero dudnień. (zanik słyszalności podanej częstotliwości). Przy wciśniętym czerwonym przycisku "G" kręcimy skalą miernika do momentu zaniku słyszalności sygnału - w tym momencie możemy odczytać wartość mierzonego rezystora.
z generatora m.cz. Lewy przełącznik ustawiasz na "Z". W słuchawkach
włączonych do gniazdek "G" usłyszysz sygnał o częstotliwości 800Hz. Jest to metoda pomiarowa na tzw. zero dudnień. (zanik słyszalności podanej częstotliwości). Przy wciśniętym czerwonym przycisku "G" kręcimy skalą miernika do momentu zaniku słyszalności sygnału - w tym momencie możemy odczytać wartość mierzonego rezystora.
Ostatnio zmieniony wt, 6 czerwca 2006, 00:19 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 375...499 postów
-
- 125...249 postów
Dzięki
k24 za wyjasnienia-chyba juz wiem o co chodzi
.
Nawet nie wiedziałem jaki to ustrój zakupiłem-a faktycznie ten patent ze słuchawkami to jakby z filmu o Frankensztainie
Trąci myszką i magią-no cóz czasem elektronika to jakby magia elektronów.(szczególnie dla takich "specjalistów"jak ja.
Zaraz napisze coś o jeszcze innym ustroju-a to już prawdziwy skarb-zakupiłem przypadkiem nie wiedząc co w nim jest-a to niespodzianka.

.
Nawet nie wiedziałem jaki to ustrój zakupiłem-a faktycznie ten patent ze słuchawkami to jakby z filmu o Frankensztainie

Trąci myszką i magią-no cóz czasem elektronika to jakby magia elektronów.(szczególnie dla takich "specjalistów"jak ja.
Zaraz napisze coś o jeszcze innym ustroju-a to już prawdziwy skarb-zakupiłem przypadkiem nie wiedząc co w nim jest-a to niespodzianka.

-
- 1875...2499 postów
Re: Mostek techniczny (Wheatstone'a) MW-4
Czy ktoś z Was ma może potencjometr od tego mostka? W moim mostku potencjometr drutowy jest poprzerywany w 5 miejscach i nie ma go nawet sensu łatać
.

-
- 1250...1874 posty
Re: Mostek techniczny (Wheatstone'a) MW-4
- pełna rezystencja 400 Ω.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.