Klistron a Sprawa Polska.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Czy jest szansa na uruchomienie tych "cudów" ? ;)

Pewnie, że tak
9
82%
Nikłe szanse
2
18%
Ktoś tu ma nierówno pod sufitem ;)
0
Brak głosów

Liczba głosów: 11

szalony

Klistron a Sprawa Polska.

Post autor: szalony »

Stałem się za śmieszną kwotę posiadaczem kilku "priborów" jak na zdjęciu. Jeden lub dwa pewnie posłużą jako dekoracja, i ciekawostka w lampowej kolekcji, ale zastanawiam się, czy istnieją jakieś nikłe szanse na ich uruchomienie (np jako prosty "nadajnik"). Klistrony pracują na abstrakcyjnej jak dla mnie częstotliwości 36GHz 8).

PS. Gdyby kogoś interesowały mogę się za coś wymienić / sprezentować. Niektóre prosto z pod igły (sam rozpakowałem), inne mają ślady korozji na obudowie. Wszystkie powinny być sprawne. NOSy :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

A co wzamian za jedna sztuke?
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Alek

Post autor: Alek »

Będzie trudno sporządzić falowód. Ale da się uruchomić. Myślę, ze gorzej z odbiornikiem. Typowie diody raczej są na pasmo 3 cm.
szalony

Alek - dokładnie o tym samym pomyślałem :? Odrębną kwestię stanowi zasilanie. Rezonator na potencjale 1,5kV jest połączony galwanicznie z obudową. :idea: Niestety - widzę, że w miarę wzrostu generowanej czestotliwości wytwarzane moce spadają, ale potrzebne napięcia rosną...

Michu - ugadamy na pw (Jutro - dziś jestem nieprzytomny po 3 godzinach snu (na szczęście w domu) w przerwie między spotkaniem młodzieży a Mszą na Błoniach 8) ), ale to będą jakieś śmieszne sprawy, moge się wymienić np. za jakiegoś loktala albo novala. :)
szalony

I jeszcze impresja na temat klistronu :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.