Radio Manczarskiego

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Radio Manczarskiego

Post autor: Bobiq »

Witam,
Poszukuję informacji o tym ciekawym odbiorniku. Czy dysponuje ktoś z Was jakimiś materiałami na ten temat?
Pozdrawiam
Pionier U2
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

"To jakiś polski Marconi ?" zadałem sobie pytanie sobie i googlom, Niestety malutko na ten temat ale są dwie fotografie (pewnie też do nich dotarłeś ale wkleję także dla tych co nie widzieli bo radio śliczne), druga ma ten walor że mozna się zorientować jakiej wielkości są cewki.
Tu pytanie: dlaczego trzy cewki ? Wariometr składa się z dwóch...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Panowie co to za "bańka" tam siedzi? Radyjko widac proste ale takeij lampki jeszcze nie widziałem, może za młody jestem... :D
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:Panowie co to za "bańka" tam siedzi? Radyjko widac proste ale takeij lampki jeszcze nie widziałem, może za młody jestem... :D
Tam siedzi 'coś'. Generalnie trudno powiedzieć, bo w owych cxzasach radio i lampy to były rzeczy rozdzielne, kupowane oddzielnie, na zasadzie 'lampę detektorową poproszę' a nie 'pan mi da AF7'. Pewnie siedzi tam R lub jakaś jej mutacja.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

tszczesn pisze: (...)w owych cxzasach radio i lampy to były rzeczy rozdzielne, kupowane oddzielnie, na zasadzie 'lampę detektorową poproszę'
To znaczy że to może być dioda ?
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:
tszczesn pisze: (...)w owych cxzasach radio i lampy to były rzeczy rozdzielne, kupowane oddzielnie, na zasadzie 'lampę detektorową poproszę'
To znaczy że to może być dioda ?
Nie, to jest na pewno trioda, a całość to oczywiście audion. Nie było wtedy sensu stosowania diod lampowych innych niż prostownicze dużej mocy.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Panowie spójrzcie na to:

Można powiedzieć że to prawie to samo.

Co ja bym dał za taką jedną, starą lampę... :?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

fugasi pisze:"To jakiś polski Marconi ?" zadałem sobie pytanie sobie i googlom, Niestety malutko na ten temat ale są dwie fotografie (pewnie też do nich dotarłeś ale wkleję także dla tych co nie widzieli bo radio śliczne), druga ma ten walor że mozna się zorientować jakiej wielkości są cewki.
Tu pytanie: dlaczego trzy cewki ? Wariometr składa się z dwóch...
Tak, trafiłem na te fotografie.
Z tego artykułu widać , że trzecia cewka od reakcji jest.
Szkoda tylko że autor nie napisał nic na temat cewek.
Pionier U2
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Na temat lampy też ani słowa.* Z cewkami teraz jasne - tam nie ma kondensatora strojeniowego, jest wariometr i cewka reakcyjna. Ależ to musi być zabawa strojenie takiego aparatu ! No i atrakcja dodatkowa w postaci napięcia 200V pomiędzy uszami (słuchawki). :)

* Alek powinien takie robić. A może by tak dać zlecenie jakiemuś elastycznemu wytwórcy bombek choinkowych ? ;)
_
mcbryx
50...74 posty
50...74 posty

Re: Radio Manczarskiego

Post autor: mcbryx »

Bobiq pisze:Witam,
Poszukuję informacji o tym ciekawym odbiorniku. Czy dysponuje ktoś z Was jakimiś materiałami na ten temat?
Pozdrawiam
Prof. Manczarski zbudował ten odbiornik w 1925 roku. W rok później napisał i wydał książeczkę w której opisał ten model dokładnie zamieszczając schematy motażowe. Jeżeli jest zainteresowanie w okolicy lipca zrobię z niej ksero i zainteresowanemu prześlę. Na zdjęciu ta "kulista, kolorowa lampka" jest triodą Philipsa z tego okresu 1924/25 ( słuchawki angielskie 1923/25- na zdjęciu też z tego okresu używane były Polsce).
Pozdrawiam
szalony

Post autor: szalony »

A co było pierwsze w powszechnym użyciu ? Kryształek (PbS), czy dioda prózniowa ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

szalony pisze:A co było pierwsze w powszechnym użyciu ? Kryształek (PbS), czy dioda prózniowa ?
Kryształek. Diod w detekcji się nie używało naprawdę długo.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Zaryzykuję tezę, że w ciągu dwóch miesięcy realne będzie wykonanie przez Alka pierwszych takich triod nadających się do wykorzystania. Nawet bańki można spróbować zdobyć podobne.

Cena już jest ustalona, za lampę małosygnałową 200 Euro, za głośnikową - 300 Euro :lol:
Wspólnie z nuncjuszem to ustaliliśmy podczas roboczej wizyty u Alka w ostatnią niedzielę :)

Dla Triodowiczów będą zniżki oczywiście :D

Pozdrawiam ;)
Staszek
Alek

Post autor: Alek »

Myślę, że te terminy mogą być mocno przedwczesne. Zakładąjac nawet, że uzyskam działającą szklaną triodę (co w/g mnie możliwe by było nawet i dziś po napsuciu dużej ilości szkła) to nie będzie to oznaczać podjęcia jakiegokolwiek wytwarzania. I nawet nie ja o tym zadecyduję. Zadecydują tu względy ekonomiczne. Okaże się wówczas, że czynność pompowania lampy będzie trwać tak długo, że wyrób sztuki zajmie 3-4 godziny (z tego lwia część przypadnie na pompowanie-odgazowanie lampy).
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

A tak poważniej mówiąc, to podtrzymuję moje zdanie, że w ciągu dwóch miesięcy powinniśmy być w stanie uporać się z problemem szkła na tyle, by takie proste lampki móc zamknąć w bańkę z uzyskiem takim, by można było próbować takie radyjko skonstruować.

Co do cen i działalności handlowej, to mam nadzieję, że obfitość uśmieszków nie pozostawiła wątpliwości, że to było podane w konwencji żartu. Do jakiejkolwiek choćby jednostkowej produkcji "rynkowej" jeszcze droga daleka.

Pozdrawiam
Staszek