bakelitowa obudowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 50...74 posty
bakelitowa obudowa
Witam !-mam takie zapytanko-czy ktoś się orientuje w temacie materiału z którego wykonane zostały obudowy radioodbiorników Pionier --jest to bakelit, czy też ebonit--nurtuje mnie jednak czy nie jest to materiał z tak zwanym azbestem (tak modnym materiałem izolacyjnym w powojennej Polsce)--jak wiedomo silnie emitujący związki rakotwórcze (a szczególnie przy nagrzaniu)---jeśli ktoś ma jakieś informacje lub spostrzeżenia własnie -proszę napisać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: bakelitowa obudowa
Z tego cowiem to jest to najzwyklejszy bakelit, bez żadnych dodatków.wooold pisze:Witam !-mam takie zapytanko-czy ktoś się orientuje w temacie materiału z którego wykonane zostały obudowy radioodbiorników Pionier --jest to bakelit, czy też ebonit--nurtuje mnie jednak czy nie jest to materiał z tak zwanym azbestem (tak modnym materiałem izolacyjnym w powojennej Polsce)--jak wiedomo silnie emitujący związki rakotwórcze (a szczególnie przy nagrzaniu)---jeśli ktoś ma jakieś informacje lub spostrzeżenia własnie -proszę napisać
-
- moderator
Re: bakelitowa obudowa
Bakelit.wooold pisze:czy ktoś się orientuje w temacie materiału z którego wykonane zostały obudowy radioodbiorników Pionier --jest to bakelit, czy też ebonit
Ebonit jest zawsze czarny (ebonit to jest guma zwulkanizowana "na twardo")
Azbest jest rakotwórczy w postaci pyłu czy luźnych włókien. Nie emituje związków rakotwórczych w postaci gazów czy par. Może występować jako wypełniacz w duroplastach, ale raczej w obudowach "radiów" bym się go nie spodziewał, a nawet jakby tam był to nieszkodliwy, uwięziony w bakelicie.wooold pisze:nurtuje mnie jednak czy nie jest to materiał z tak zwanym azbestem (tak modnym materiałem izolacyjnym w powojennej Polsce)--jak wiedomo silnie emitujący związki rakotwórcze (a szczególnie przy nagrzaniu)---jeśli ktoś ma jakieś informacje lub spostrzeżenia własnie -proszę napisać
Oczywiście sam bakelit może emitować różne ciekawe związki (formalina, fenol), ale nie 50 lat po wyprodukowaniu obudowy

========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 3125...6249 postów
czynniki szkodliwe w obudowach
Najprawdopodobniej jest tak jak pisze jdubowski. Azbestu w tym przypadku bym się nie obawiał.
Przy okazji, bo być może nie wszyscy o tym wiedzą, istnieją niebezpieczne pyły równie szkodliwe jak azbest, na które przeciętny zapaleniec zajmujący się odrestaurowaniem starych odbiorników nie zwraca uwagi.
Otóż o szkodliwości pyłów i ewentualnym zaliczeniu ich do grupy pyłów rakotwórczych decyduje rozmiar włókna. Jeśli jest zbyt mały lub zbyt duży to nie szkodzi, jeśli jest "w sam raz
" osadza się w pęcherzykach płucnych prowadząc do zmian nowotworowych.
Okazuje się, że równie szkodliwe jak azbest są pyły niektórych gatunków pospolitych drewna zaliczanego do tzw. drewna twardego
.
Zapadalność na raka stolarzy pracujących przy obróbce takiego drewna jest nie mniejsza od zapadania na to schorzenie pracowników obrabiających wyroby azbestowe. Wykaz rodzaju drewna można znaleźć w aktualnym wykazie czynników niebezpiecznych i szkodliwych w środowisku pracy.
Tak więc Koledzy - pracowicie szlifując radiowe skrzynki miejcie na uwadze fakt, że lepiej jest to robić chroniąc się za pomocą odpowiedniej maski pyłochłonnej.
Przy okazji, bo być może nie wszyscy o tym wiedzą, istnieją niebezpieczne pyły równie szkodliwe jak azbest, na które przeciętny zapaleniec zajmujący się odrestaurowaniem starych odbiorników nie zwraca uwagi.
Otóż o szkodliwości pyłów i ewentualnym zaliczeniu ich do grupy pyłów rakotwórczych decyduje rozmiar włókna. Jeśli jest zbyt mały lub zbyt duży to nie szkodzi, jeśli jest "w sam raz

Okazuje się, że równie szkodliwe jak azbest są pyły niektórych gatunków pospolitych drewna zaliczanego do tzw. drewna twardego

Zapadalność na raka stolarzy pracujących przy obróbce takiego drewna jest nie mniejsza od zapadania na to schorzenie pracowników obrabiających wyroby azbestowe. Wykaz rodzaju drewna można znaleźć w aktualnym wykazie czynników niebezpiecznych i szkodliwych w środowisku pracy.
Tak więc Koledzy - pracowicie szlifując radiowe skrzynki miejcie na uwadze fakt, że lepiej jest to robić chroniąc się za pomocą odpowiedniej maski pyłochłonnej.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'