bakelitowa obudowa

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

wooold
50...74 posty
50...74 posty

bakelitowa obudowa

Post autor: wooold »

Witam !-mam takie zapytanko-czy ktoś się orientuje w temacie materiału z którego wykonane zostały obudowy radioodbiorników Pionier --jest to bakelit, czy też ebonit--nurtuje mnie jednak czy nie jest to materiał z tak zwanym azbestem (tak modnym materiałem izolacyjnym w powojennej Polsce)--jak wiedomo silnie emitujący związki rakotwórcze (a szczególnie przy nagrzaniu)---jeśli ktoś ma jakieś informacje lub spostrzeżenia własnie -proszę napisać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: bakelitowa obudowa

Post autor: tszczesn »

wooold pisze:Witam !-mam takie zapytanko-czy ktoś się orientuje w temacie materiału z którego wykonane zostały obudowy radioodbiorników Pionier --jest to bakelit, czy też ebonit--nurtuje mnie jednak czy nie jest to materiał z tak zwanym azbestem (tak modnym materiałem izolacyjnym w powojennej Polsce)--jak wiedomo silnie emitujący związki rakotwórcze (a szczególnie przy nagrzaniu)---jeśli ktoś ma jakieś informacje lub spostrzeżenia własnie -proszę napisać
Z tego cowiem to jest to najzwyklejszy bakelit, bez żadnych dodatków.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: bakelitowa obudowa

Post autor: jdubowski »

wooold pisze:czy ktoś się orientuje w temacie materiału z którego wykonane zostały obudowy radioodbiorników Pionier --jest to bakelit, czy też ebonit
Bakelit.
Ebonit jest zawsze czarny (ebonit to jest guma zwulkanizowana "na twardo")
wooold pisze:nurtuje mnie jednak czy nie jest to materiał z tak zwanym azbestem (tak modnym materiałem izolacyjnym w powojennej Polsce)--jak wiedomo silnie emitujący związki rakotwórcze (a szczególnie przy nagrzaniu)---jeśli ktoś ma jakieś informacje lub spostrzeżenia własnie -proszę napisać
Azbest jest rakotwórczy w postaci pyłu czy luźnych włókien. Nie emituje związków rakotwórczych w postaci gazów czy par. Może występować jako wypełniacz w duroplastach, ale raczej w obudowach "radiów" bym się go nie spodziewał, a nawet jakby tam był to nieszkodliwy, uwięziony w bakelicie.
Oczywiście sam bakelit może emitować różne ciekawe związki (formalina, fenol), ale nie 50 lat po wyprodukowaniu obudowy ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

czynniki szkodliwe w obudowach

Post autor: gsmok »

Najprawdopodobniej jest tak jak pisze jdubowski. Azbestu w tym przypadku bym się nie obawiał.
Przy okazji, bo być może nie wszyscy o tym wiedzą, istnieją niebezpieczne pyły równie szkodliwe jak azbest, na które przeciętny zapaleniec zajmujący się odrestaurowaniem starych odbiorników nie zwraca uwagi.
Otóż o szkodliwości pyłów i ewentualnym zaliczeniu ich do grupy pyłów rakotwórczych decyduje rozmiar włókna. Jeśli jest zbyt mały lub zbyt duży to nie szkodzi, jeśli jest "w sam raz :cry: " osadza się w pęcherzykach płucnych prowadząc do zmian nowotworowych.
Okazuje się, że równie szkodliwe jak azbest są pyły niektórych gatunków pospolitych drewna zaliczanego do tzw. drewna twardego :!: :!: :!: .
Zapadalność na raka stolarzy pracujących przy obróbce takiego drewna jest nie mniejsza od zapadania na to schorzenie pracowników obrabiających wyroby azbestowe. Wykaz rodzaju drewna można znaleźć w aktualnym wykazie czynników niebezpiecznych i szkodliwych w środowisku pracy.
Tak więc Koledzy - pracowicie szlifując radiowe skrzynki miejcie na uwadze fakt, że lepiej jest to robić chroniąc się za pomocą odpowiedniej maski pyłochłonnej.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'