Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.
Polecam dziś do przeczytania 1 część książki prof. Wiesława Barwicza "Podstawy konstrukcji i technologii lamp elektronowych". Książka dla wszystkich którzy chcą poznać dogłębnie tajniki działania i produkcji lamp
Tylko 1 część, bo nie mam jak ostatnio tego skanować, myślę że w najbliższym czasie (2 tygodnie) znajdę chwilę żeby dokończyć.
Witam
Serdeczne dzięki za część I. Lubię takie książeczki mieć w formie elektronicznej.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Myśle że to dobry pomysł. Poszedł bym dalej i założył osobny dział z książkami. Nie wiem jak to jest z prawami autorskimi, ale może można ściągnąć wszystko na serwer, pokatalogować i wrzucić w jeden dział.
Dowiedziałem się dzisiaj, że być może udałoby się skontaktować z córką prof. Barwicza. Na pifaku padła koncepcja zrobienia bardzo niskonakładowego reprintu tej pozycji, gdyby było to wykonalne na realnych warunkach. Może warto to rozważyć?
A w każdym razie rozważyć ładne załatwienie sprawy umieszczenia wersji elektronicznej.
Alek pisze:Dowiedziałem się dzisiaj, że być może udałoby się skontaktować z córką prof. Barwicza. Na pifaku padła koncepcja zrobienia bardzo niskonakładowego reprintu tej pozycji, gdyby było to wykonalne na realnych warunkach. Może warto to rozważyć?
A w każdym razie rozważyć ładne załatwienie sprawy umieszczenia wersji elektronicznej.
Witam
Mam pytanie. Czy prof. Janusz Groszkowski coś o lampach nie napisał?
Bo jeżeli tak to warto się za tym też zakręcić. Wiem, że o próżni to pisał.
Miałem kiedyś dostęp do bibliotek w likwidacji, NOT-owska i z firmy, ale książek o lampach nie przechwyciłem i teraz żałuję. Mam kilka jeszcze książek o lampach dla Gsmoka i Mu sprzedam po rozsądnej cenie, jak będzie chciał. Ja nie skanuję bo wogóle nie umiem takich rzeczy robić i coraz słabiej widzę. Kolega Staszeks miał zeskanować coś ruskiego.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Alek pisze:padła koncepcja zrobienia bardzo niskonakładowego reprintu tej pozycji, gdyby było to wykonalne na realnych warunkach. Może warto to rozważyć?
Uważam, że warto. Może już nikt inny poza nami się tym nie zaintresuje, a wtedy przepadnie na zawsze...
Alek pisze:A w każdym razie rozważyć ładne załatwienie sprawy umieszczenia wersji elektronicznej.