Nietypowy odbiornik...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szalony

Nietypowy odbiornik...

Post autor: szalony »

Od dawna noszę się z zamiarem wykonania nietypowej konstrukcji. Myślałem o nietypowym wzmacniaczu (ew. o sterowaniu 6P3S za pomocą IF860, a nie EF86) ale górę wzięły względy eksploatacyjne - lampy trzeba kiedyś wymienić, poza tym wzmacniacz czeka ze względów finansowych (trafa, obudowa)

. Wpadłem więc na pomysł odbiornika radiowego (tuner, bez stopnia na głośnik). Początkowo miał to być odbiornik w stylu retro z głośnikiem, ale widze że coraz trudniej o podstawki bocznostykowe. Myślę więc o odbiorniku w obsadzie novalowej, ale nie typowej - np. z wspomnianymi IF860 z ew. dodatkiem PCC88. Czy jest szansa, żeby na dość prostym odbiorniku na w/w lampach, bez wychodzącej za okno anteny odebrać na KF Radio Watykan ? Lub zrobić jakiś reakcyjny odbiornik UKF FM ?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Nietypowy odbiornik...

Post autor: tszczesn »

szalony pisze:Wpadłem więc na pomysł odbiornika radiowego (tuner, bez stopnia na głośnik). Początkowo miał to być odbiornik w stylu retro z głośnikiem, ale widze że coraz trudniej o podstawki bocznostykowe. Myślę więc o odbiorniku w obsadzie novalowej, ale nie typowej - np. z wspomnianymi IF860 z ew. dodatkiem PCC88. Czy jest szansa, żeby na dość prostym odbiorniku na w/w lampach, bez wychodzącej za okno anteny odebrać na KF Radio Watykan?
Oczywiście - na falach krótkich podziała zacnie. Z tym, że jak chcesz mieć jakąś sensowną selektywnośc to musisz zrobić superheterodynę - na PCC88 zrób mieszacz + hetrodynę, z IF860 gorzej - na wzmacniacz p.cz. się nada, ale bez automatyki, co na falach krótkich będzie bolesne...
szalony

Nie jestem mocno obyty w temacie - jak się miesza na lampie mającej jedną siatkę sterującą ? :shock:

Czemu ARW jest tak konieczne ? Zmiany propagacji ?
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Na KF-ie sa cholerne zmiany propagacji więc ARW koniecznie a opcjonalnie też automatyczną regulację siły głosu .
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

szalony pisze:Nie jestem mocno obyty w temacie - jak się miesza na lampie mającej jedną siatkę sterującą ? :shock:
Sumacyjnuie :) Albo można zrobić układ bardziej skomplikowany np. układ mnożący, jak na tranzystorach

szalony pisze:Czemu ARW jest tak konieczne ? Zmiany propagacji ?
Tak. Na falach krótkich poziom sygnału zmienia się kilka tysięcy razy w ciągu sekund, bez tego odbiór sygnału na falach krótkich trudny jest.
_idu

Post autor: _idu »

Co do odbiornika KF - proponuje inne podejscie.
Wzmacniacz w.cz. - mozna poprzestac na kaskodzie na ECC88 - male szumy a to juz istotna cecha dla pasm blizej 10m). Mieszacz dac na EF183 albo E180F. Heterodyna jakas pojedyncza trioda (pasowalaby EC92.... podwojne triody to wada - bowiem promieniuje pasozytniczo do drugiej polowki generowana czestotliwosc)
). Potem drugio mieszacz i tu juz mozna smialo stosowac ECH81. Jej szumy i wady na niszej czestotliwosci nie beda dokuczliwe. pioerwsza pcz okolo 2,5Mhz druga standardowa 455kHz.

Inne podejscie - wyoska pierwsza p.cz. np. 40MHz. Uprosci konstrukcje odbiornika. Czemu? Bo nie potrzeba strojonego obwodu wejsciowego tylko filtr dolnoprzepustowy 40MHz. Jednym pdzakresem obejmiesz wsie pasma KF< zakres fal srednich i dlugich. Drugi mieszacz - odradzam ECH81 - lepeiej ze wzgledu na te 40MHz dac przemiane sumacyjna na pentodzie EF183 - mniejsze szumy lepsze wzmocnienie przemiany. Druga - 455 kHz.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Witam ja też posiadam całą masę IF860 w pudełkach, nówki i nie mam pomysłów co z tym zrobić. Myślałem kiedyś nad przedwzmacniaczem ale nie wiem zamiast jakiej lampy mogę zastosować IF860. Jej żarzenie to jakos 20V/95mA czy coś podobnego.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
szalony

Chciałbym uniknąć stosowania lamp występujących popularnie w odbiornikach, więc zapewne pozostane przy pomyśle mieszania na ECC88, z konieczności kupię jakąś selektodę. Mam nadzieję że udało by się wdusić w to radio posiadany przeze mnie agregat 2x180pF, a w torze p.cz zastosować gotowe cewki typu 7x7. I tu pojawia się problem. Nie mam częstościomierza, a oglądanie na moim oscyloskopie przebiegu 455kHz jest na granicy wykonalności (5uS/działkę). Nie mam też do dyspozycji radia, w którym mógłbym wleźć na p.cz. Jak to zestroić :?:

STUDI - mogę zostawić wolną drugą połówkę. Mam tych lamp dostatek :)
_idu

Albo zrób bufor. Wtedy praktycznie do zera zminimalizujesz przeciąganie oscylatora odbieranym syngałem. Jest ono znaczne w radiach lampowych z lamp aECH81 - praktycznie stoją obwód wejściowy podoujesz przrstrajanie się heterrodyny az do nagłęgo zerwanie drgań. Utrudnia to znacznie prawidłowe zestrojenie zakresu fal któkich dla pasm 25, 19, 16, 13 i 11 metrów.

A widzisz szkoda ze pospiesyłeś się z zakupem mam troszke 6K13P. W sam raz idealne do mieszacza sumacyjnego i toru p.cz.[/i][/b]
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

A może zastosować nietypowe rosjanki jak np. 6Ż5P/6Ż45P/6Ż9P/6S2P/6S4P :?:
Mogę ci sprezentować jak nie masz ;)
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
szalony

Dzięki :) Kwestia konkretnych lamp jest jak na razie na drugim planie :) Czołowym problemem jest opracowanie koncepcji układu, i jego zestrojenie (jak to brzmi :D ).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

szalony pisze: Nie mam częstościomierza, a oglądanie na moim oscyloskopie przebiegu 455kHz jest na granicy wykonalności (5uS/działkę). Nie mam też do dyspozycji radia, w którym mógłbym wleźć na p.cz. Jak to zestroić :?:
Znajdź kwarc o częstotliwości będącej wielokrotnością teojej p.cz., zbuduj na nim generator, podziel odpowiednio na 74193 i nędziesz miał co trzeba. Nie musisz mieć w końcu dokładnie 455kHz, to nie jest obowiązkowe. Dość popularny jest kwarc o częstotliwości ok 1.85MHz (do mikrokontrolerów) - dzilisz to przez cztery, nawet na jednym 7474 i masz około 460kHz. Potem dajesz filtr dolnoprzepustowy, żeby uzyskac coś zbliżone do sinusa, tłumik (bo 5Vpp to trochę za dużo ) i jazda do strojenia :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

He kolega Tomasz ma dobry pomysł, nie wpadł bym na to...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
szalony

A czy w roli filrów p.cz (mam nadzieje że to nie jest głupie pytanie) można zastosować filtry piezoceramiczne lub kwarcowe ? Lub gotowe obwody 7x7 ? :)

Tszczesn - nie wpadłem na ten pomysł, a można przecież kupić nawet rezonator ceramiczny na 455kHz i nawet nie trzeba będzie dzielić :)
_idu

Piezoceramiczne OK ale pamietaj o dopasowaniu bo efekt bedzie gorszy do zwyklych cewek. Cewki 7*7 - obawiam sie ze nie wytrrzymaja wiecej niz 50V.
Wiec odpadaja.