problem z wyborem schematu [EL34]

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Trabi
75...99 postów
75...99 postów

problem z wyborem schematu [EL34]

Post autor: Trabi »

Witam.

Pomalutku zaczynam dojrzewać do zabrania się za kolejny wzmacniacz. Tym razem miał by to być na lampach EL34. Narazie jestem na próbach zdobywania elementów - tych najważniejszych, czyli lamp. Właśnie udało mi się zdobyć za friko nowiutkie 4 sztuki EL34 (niestety jedna jest inna, bo RFT) i jedną 6C5S oraz sporo podstawek do nich :) . I tak zaczynam przeglądać od jakiegoś czasu projekty, propozycje, wypowiedzi itp i... i nie wiem co wybrać. W ślad za wyborem by był zakup transformatorów głośnikowych - bo samodzielnego nawinięcia jednak sie nie podejmę; nie czuję się na siłach. Sieciowe owszem, kilka juz nawinąłem (w tym i do oscyloskopu), ale głośnikowego "się boję". Tak więc padnie na kupno (jak będą finanse ;) ).
Wiem, danych nie podałem wiele, miło by było gdyby wzmacniacz oddał ~30W na wyjściu albo może i ciut więcej. Kolumny... raczej 8ohm. Na jaki projekt/schemat warto zwrócić uwagę i zainteresowanie?

PS: byle nie nawijać traf, pliiiisssss....... ;)
Pozdrawiam - T.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Hehehe, najlepiej zrobić push-pulla na 2xEL34 na kanał. Jeśli masz dojście do nawijarki, to nie ma co się bać namotania TG- zrób to jakoś porządnie (albo zgłoś się do kolegi Sova ;)) z podziałem na sekcje, a wyjdzie Hi-Fi. W Zatrze robią trafa w sam raz na EL34 ("etatowe" TG do lampiaków, ale też radiowęzłowe- chyba TGR100-538), a jeśli chcesz wyłożyć grubszą kasiorę, to kup na Allegro wyroby p. Ogonowskiego- chwalone przez triodowiczów, więc coś w tym pewnie jest- mimo, że ja nie miałem z nimi styczności.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!