konstrukcja kabla interconnect

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

konstrukcja kabla interconnect

Post autor: sergiusz »

czesc,

zgromadzilem czesci do "interconnect'u" (istnieje polski odpowiednik tego slowa?).
wtyki i kabel. Bardzo podoba mi sie kabel. Oznaczony jako mikrofonowy (nazwa Beniamin). 2 zyly plecione w ekranie i grubej izolacji. Bardzo elastyczny. Co mnie intryguje to ze jest on kierunkowy - jak to wytlumaczyc - to znaczy, jakie zjawisko fizyczne wymusza sposob podlaczenia? Po drugie, po ktorej stronie kabla podlaczyc ekran do masy (czy kierunkowosc powinna cos sugerowac?) ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Wytłumaczenie w tym przypadku jest prostsze, niż by się mogło wydawać.
Rozumiem, ze kabel jest ze szpulki, jeszcze nie owtyczkiowany.
Strzałki oznaczają kierunkowość, ale już w gotowym kablu. Wspominałeś, że to symetryczny kabel, pewnie studyjny. W naturze występują one w ogromnie długich odcinkach. Strzałki często ułatwiają odnalezienie "co-do-czego", w którą stronę podążać zależnie od tego co na końcu kabla chcesz znaleźć ;)
Studyjne przewody symetryczne z wtykami XLR nie są same z siebie kierunkowe, gdyż wszystkie przewody są podłączone z obu stron.
Jeżeli robisz z niego krótki odcinek niesymetryczny z wtykami RCA, wtedy strzałki podpowiedzą Ci o kierunkowości wynikającej z miejsca podłączenia ekranu. Powinno się ono znaleźć bliżej źródła sygnału. Chodzi o mniejszy przydźwięk. Taki quasi-symetryczny kabel działa szczególnie dobrze przy gramofonie, gdzie sprawa przydźwięku jest krytyczna.

ps. W naszym języku mówi się "przewód/kabel sygnałowy".
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

kierunkowosc

sprzedawczyni w sklepie mowila cos o degradacji sygnalu jezeli kabel podpiety jest w zlym kierunku, ale z gory zalozylem ze to tzw. "marketing", stad moje pytanie. Dziekuje za wyjasnienie. Wiec chodzi tylko o praktyczne oznaczenie dla kogos kto szuka wlasciwej wtyczki :D, lub w moim przypadku oznaczy miejsce podlaczenia ekranu.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Pani w sklepie, powiadasz...
Mam odrobinę niedyskretne pytanie: ile Cię ta przyjemność kosztowała? Bo może to był sklep audiofilski, w których to srewują takie rady i kabelki w mocno dziwnych cenach...
I jeszcze jedno. Jest ładniejszy od moich? :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

cena

nie panikujmy :)
kosztowal 6pln za 1m.
wtyczka 3pln za sztuke (metalowa).
jak zlutuje dzisiaj wieczorem to wrzuce zdjecie :) dla zaspokojenia ciekawosci.
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Piotr pisze:W naszym języku mówi się "przewód/kabel sygnałowy".
Prasłowianie mawiali jeszcze "łączówka" :D

PS. Piotr, to na zdjęciu to Twój wyrób?
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

gutten pisze:Piotr, to na zdjęciu to Twój wyrób?
Zależy co masz na myśli. Nie plotłem sam ekranów, ani też nie odlewałem korpusów wtyczek ;)
Moje zaangażowanie polegało na ucięciu odpowiedniej długości kabla ze szpulki, zapięciu gotowych wtyczek (bodajże XLO) i zatopieniu złącz w plastik.
gutten
250...374 postów
250...374 postów

:arrow: Piotr
Ja właśnie ekran miałem na myśli, bo jest tak zniewalająco psychodeliczny :D

Przy okazji łączówek mam pytanie: czy Waszym zdaniem kabel sygnałowy może mieć dowolną długość, czy też po przekroczeniu pewnej wartości mogą się pojawić słyszalne zakłócenia, ew. przydźwięk albo ogólne pogorszenie dźwięku? Gotowe łączówki mają zwykle nie więcej niż 1.5 metra, ale może wynika to tylko ze względów praktycznych? Mam oczywiście na myśli "nieprofesjonalne" połączenia RCA.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gutten pisze: Przy okazji łączówek mam pytanie: czy Waszym zdaniem kabel sygnałowy może mieć dowolną długość, czy też po przekroczeniu pewnej wartości mogą się pojawić słyszalne zakłócenia, ew. przydźwięk albo ogólne pogorszenie dźwięku? Gotowe łączówki mają zwykle nie więcej niż 1.5 metra, ale może wynika to tylko ze względów praktycznych? Mam oczywiście na myśli "nieprofesjonalne" połączenia RCA.
Może miec dowolną długość. Jak będzie miał kiepski ekran to może wchodzić przydźwięk, to od jakości kabla zależy. Oczywiście, jakby miał dziesiątki czy setki metrów to i pojemność zaczęła by się ujawniać, może i rezystancja, w niesymetrycznym przydźwięk na pewno, ale po cholerę w domu takie kable?
gutten
250...374 postów
250...374 postów

tszczesn pisze:Oczywiście, jakby miał dziesiątki czy setki metrów to i pojemność zaczęła by się ujawniać, może i rezystancja, w niesymetrycznym przydźwięk na pewno, ale po cholerę w domu takie kable?
Amerykanom, do systemów multi-room :lol:
Choć na tym polu zaczynają już rządzić systemy bezprzewodowe:
http://freespace.virgin.net/sonneteer.audio/snews.htm
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gutten pisze: Amerykanom, do systemów multi-room :lol:
Choć na tym polu zaczynają już rządzić systemy bezprzewodowe:
http://freespace.virgin.net/sonneteer.audio/snews.htm
Na takie odległości to znacznie lepiej przesyłać sygnał torem różnicowym, do tego najlepiej z odpowiedniego, niskoimpedancyjnego wyjścia. Choć jak ktoś się uprze to można inaczej :)