prosze o identyfikacje :)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

djban
5...9 postów
5...9 postów

prosze o identyfikacje :)

Post autor: djban »

witam chcialbym popprosic o identyfikacje tego cuda znalezionego na strychu ...
ps dodam od siebie ze ktos tam juz cos mieszal i dokladal ale to chyba nie ma za duzego znaczenia

dziekuje i pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Mnie to na jakąś straaarą radiostację. Genialna sprawa bo to jest naprawde stare może coś OK lat 30. Gratuluję łupu!!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: prosze o identyfikacje :)

Post autor: tszczesn »

djban pisze:witam chcialbym popprosic o identyfikacje tego cuda znalezionego na strychu ...
ps dodam od siebie ze ktos tam juz cos mieszal i dokladal ale to chyba nie ma za duzego znaczenia
To coś to zapewne samoróbka, przynajmniej nigdzie nie widać żadnych symboli fabrycznych, czy choćby opisów na gniazdach. Jest to odbiornik z drugiej połowy lat 20-tych (lub może być trochę późniejszy jak jest samoróbką). Grzebany był, to widać, działać nie ma prawa, choć możliwe, że po konserwacji i przejrzeniu układu, tudzież wsadzeniu właściwych lamp by zagrał. Oczywiście zasilany jes z baterii.
djban
5...9 postów
5...9 postów

chcialbym bardzo podziekowac za odpowiedzi jednak mam pytania dodatkowe
- jest to odbiornik czy radiostacja???
(moze ja tu cos pomylilem)
- czy ktos kolekcjonuje cos takiego??? (pytam w imieniu aktualnego wlasciciela)
mozna to gdzies wystawic ?? jakis dom aukcyjny ???(ew prosze o propozycje cenowe- jesli to wogole da sie sprzedac)

ps dodam ze najprawdopodoniej to jednak lata 30 ale pewny nie jestem :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

djban pisze: - jest to odbiornik czy radiostacja???
Odbiornik, czyli jak to kiedyś nazywano 'radiostacja odbiorcza' :)
djban pisze: - czy ktos kolekcjonuje cos takiego??? (pytam w imieniu aktualnego wlasciciela)
Np. ja.
djban pisze:mozna to gdzies wystawic ?? jakis dom aukcyjny ???(ew prosze o propozycje cenowe- jesli to wogole da sie sprzedac)
ps dodam ze najprawdopodoniej to jednak lata 30 ale pewny nie jestem :)
Sprzedać można zawsze, ale jak to jest samoróbka, i do tego grzebana (co jest wyraźnie na niektórych zdjęciach widoczne) to specjalnie wartości nie posiada. Na niemieckim Ebayu samoróbki idą po kilkadziesiąt euro, generalnie po cenie części.

W sytuacji gdyby się to okazało być jednak fabryczne radio to jego wartość może być wielokrotnie wyższa, ale to zależy od firmy, stopnia zużycia i przerobienia radia.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

djban pisze: - czy ktos kolekcjonuje cos takiego??? (pytam w imieniu aktualnego wlasciciela)
mozna to gdzies wystawic ?? jakis dom aukcyjny ???(ew prosze o propozycje cenowe- jesli to wogole da sie sprzedac)
Ja również takie rzeczy zbieram:) Byłbym zainteresowany, ale musiałbym to jakoś obejrzeć dokładniej (zwłaszcza lampy).
Ostatnio zmieniony śr, 10 maja 2006, 20:36 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
djban
5...9 postów
5...9 postów

Ja również takie rzeczy zbieram:) Byłbym zainteresowany, ale musiałbym to jakoś obejrzeć dokładniej.

hmmm moze bedziesz mial duzo wiecej szczescia radyjko lezy w okolicach Ozorkowa, Parzeczewa

musze tylko dograc kwestie z wlascicielem ale zapewne okolice koniec czerwca moze lipiec
jesli wszystko bedzie na tak :)

szczegoly na pw
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ha którz z nas nie chciałby czegoś takiego... Też mnie się to podoba ale ja chyba szansy na pozyskanie tego cuda nie mam :cry:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
djban
5...9 postów
5...9 postów

hmm to moze zacznijcie licytowac :)

niech wygra najlepszy
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Ładna rzecz - gdyby nie łączenia od strony elementów powiedziłbym, że moze to być Owin....

Co to miałoby kosztować???

Pozdroofki
IdeL