W ramach zaspokojenia dręczącego mnie od jakiegoś czasu głodu pogrzebania w czymś fajnym z lat 30, nabyłem ten dwuobwodowy odbiornik na lampach AF3, AF7, AC2, AL1, AZ1, z roku 1935/36. Jest w zasadzie kompletny, choć stan można ocenić na dość średni. Jak widać na fotkach, politura praktycznie zeszła w całości, całe chassis jest pokryte cienką warstwą rdzy, która jednak dość łatwo daje się usunąć. Odbiornik ten ma na sobie dość specyficzne znamiona. Przypuszczam, że został on niegdyś zalany lub zamoczony, a potem był bardzo intensywnie suszony. W wyniku tego suszenia zeszła prawie cała politura, celuloidowa skala lekko się wygięła. O intensywności suszenia może świadczyć też fakt, że trzy z czterech gumowych podkładek pod chassis były całkowicie stopione i skutecznie utrudniały wyjęcie chassis ze skrzynki!!
Stan podzespołów jest dość dobry, cewki nienaruszone. W odbiorniku siedziała fajna AZ1 Tungsrama, z anodami umieszczonymi w jednej płaszczyźnie. Kondensatory elektrolityczne są zdaje się typu suchego

. Jeden z nich zachowywał się dość ciekawie (drugiego jeszcze nie wymontowałem). Mianowicie po podłączeniu go do źródła napięcia ok. 200V, przez chwile popłynął prad o wartości ok. 2mA, po czym dość szybko zmalał do ok. 0.5mA. Stwierdziłem więc, że kondensator całkowicie stracił pojemność, co potwierdziła próba jego rozładowania. Postanowiłem więc dla zabawy zamienić bieguny zasilacza i dołączyć do owego kondensatora. Ograniczenie prądowe zasilacza wynosi ok. 0.45A i taki też prąd popłynął (pełne zwarcie) przez kilka sekund. O dziwo po takim zabiegu, prawidłowo spolaryzowany kondensator zaczął zachowywać się jak kondensator!!!! Ma co prawda niewielką upływność, ale wykazuje chęc formowania:)
Odbiornika jeszcze nie uruchamiałem, trzeba go najpierw odrdzewić i popodłączać kondensatory, które się urwały w wyniku wstrząsów generowanych przez pocztę polską. Jeżeli komuś, kto posiada tom IX Empfanger Schaltungen, chciałoby się zeskanować lub cyknąć fotkę schematu jakiegoś Telefunkena na wyżej wymienionych lampach (konkretnie tego modelu tam nie ma, choć pewnie występuje pod inną nazwą), to będę bardzo wdzięczny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.