lampa rentgenowska

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

adamd90
5...9 postów
5...9 postów

lampa rentgenowska

Post autor: adamd90 »

chcialbym zbudowac mala lampe rentgenowska jezeli ktos wie jak to skastrulowac, podstawowy projekt mam ale chodzi mi o szczeguly techniczne, o to czy jest to wykonalne oraz co mi jest potrzebne i jak to zdobyc niech pisze

PROSZE O POMOC!!!

lub jesli ktos takowa posieda ichcialbu ja tanio odsprzedac niech pisze
http://www.homelab.fora.pl/index.php

nowe ale rozwijajace sie forum
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

W dzisiejszych czasach każde lenistwo i brak o dbałoœć pisowni tłumaczy się dysleksjš. Widać jednak, że takie czasy.

A o lampie rentgenowskiej było już na forum. W domu jest to niewykonalne. Można eksperymentować jedynie z diodami lampowymi W.N. od Rubinów lub lampami oscyloskopowymi. Zawsze pewnš iloœć promieni X da się na nich wytworzyć. Jednak potrzebne Ci będzie wysokie napięcie rzędu 50KV do zasilania lamp rentgenowskich. Szczegółów nie podaję, bo ty i tak nie masz o tym zbyt wielkiego pojęcia.

Ponadto osoby majšce dysleksję, dsygrafię itp. majš problemy ze zdolnoœciami manualnymi, nie wiem jak chcesz wykonać swoje urzšdzenie.

Dodatkowo piszesz "sorry za ortografię..." to już przekracza ludzkie pojęcie ! Kompletny brak szacunku. W końcu jesteœmy w Polsce i te "sorry" jest kompletnie zbyteczne. Całkowita ignorancja. W stylu "mam dysleksje i mogę pisać jak mi się podoba".
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Zakładam, że fartuch ołowiany, dozymetr, pomieszczenie wyłożone ekranem ołowianym, pomieszczenie sterownicze z szybami ze szkła ołowiowego, odpowiednie uziemienie aparatury już masz. Bo w przeciwnym razie będzie to bardzo niebezpieczna zabawa, także dla sąsiadów.
785mm
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

To jest przede wszystkim problem ze zbudowaniem wysokonapięciowego zasilacza. Zerknij przykładowo na ten wątek na Forum:

http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=3421
Pozdrawiam
Ninja
adamd90
5...9 postów
5...9 postów

Ninja pisze:To jest przede wszystkim problem ze zbudowaniem wysokonapięciowego zasilacza.
czy mozna uzyc generatora van de graffa??

pierwszy

Post autor: pierwszy »

Jak juz, to Van der Graaf`a ignorancie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

macska pisze: Jak juz, to Van der Graaf`a
raczej: Van de Graaffa

Pozdrawiam
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
W domu jest wykonalne! Trzeba miec tylko zaplecze do obrobki szkla, mala zgrzewarke ,dostep do tokarki no i najwazniejsze dobry uklad pomp prozniowych. Jak mi ktos powie jak wlaczyc w post zdjecie, to ja pokaze. Jest to prototyp - dzialajacy. Byl okres czasu gdy zajmowalem sie numizmatyka i potrzebowalem malego rentgena no i.....
Druga lampe,ulepszona, wiekszej mocy pozyczyl "kolega" i nie pamietal, kto z kolei od niego ja wzial.
W kazdym razie, zrobic lampe do przeswietlania ludzi jest nie wykonalne w domu, ale mala, do przeswietlania elementow do 2cm grubosci - tak. Bardzo ladnie wychodza zdjecia na papierze czrno-bialym podlozonym pod detal.
Pozdrowienia
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Lampę można kupić z demobilu i to nie jonowa a z gorącą katodą i anodą rotacyjna.
Pierwszym i najważniejszym problemem dla którego odradzam !!! tego typu zabawy i doświadczenia jest promieniowanie które jak wiedomo jest bardzo szkodliwe :!:
Innym z kolei jest wytworzenie napięcia 50 000V> i bezpieczne jego przesłanie do lampy oraz ekranowanie samej lampy i własnej osoby od promieniowania.
Jeżeli już koniecznie chcesz waść miec raka ,zaćmę itp lub świecić po nocy lepiej jechać na wycieczkę do czarnobyla bo przynajmniej jest co pooglądać i mniej niebezpieczne .
adamd90
5...9 postów
5...9 postów

jak juz wczesniej pisalem czy mozna uzywac generatora van de graaffa??

oraz gdzie mozna ja dostac??

Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Wątpię, chyba że wystarczy krótki impuls z kondensatora, ładowanego przez dość długi czas z takiego elektrostatycznego generatora...

A tak na marginesie, mój przyjaciel w latach 80-tych stracił ojca, dość znanego kardiochirurga, bo technik zapomniał założyć osłony na rentgen monitorujący, taki co pracował na okrągło na sali operacyjnej czy OIOMie... Pacjent dostawał dawkę prawidłową, ale lekarz stojący obok - potężną... :(

Chłopie, to naprawdę nie jest wesoła zabawa. Zastanów się, czy warto ryzykować zdrowie i życie swoje i najbliższych, sąsiadów itd.

Staszek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Może adamd90 nie lubi sąsiadów i chce ich powykańczać w tak podstepny sposób.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

O ile sam pierwszy sie nie wykończy lub w mniej drastycznym przypadku nie zostanie wałachem :lol:
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Mówiłem na samym poczštku, że kolega adamd90 to kompletny ignorant. Generatory elektrostatyczne nie nadajš się do tego celu. Moc takiego zasilacza jest znikoma. Natomiast do lampy rentgenowskiej potrzeba Ci ładnych kilkanaœcie KW mocy. Może wystarczy bardzo krótki impuls, ale wštpię, bo czas naœwietlania kliszy nie jest taki krótki. Było już na forum o takim zasilaczu, ale to bradzo skomplikowane w budowie. No chyba, że masz olbrzymie trafo siciowe, które da Ci na wtórnym 50KV :lol: .

Proponuję zamknšć ten temat bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi, a wszytko było już na forum, lub można się udać do biblioteki i sobie poczytać.
adamd90
5...9 postów
5...9 postów

Vic384 pisze:Czesc
W domu jest wykonalne! Trzeba miec tylko zaplecze do obrobki szkla, mala zgrzewarke ,dostep do tokarki no i najwazniejsze dobry uklad pomp prozniowych. Jak mi ktos powie jak wlaczyc w post zdjecie, to ja pokaze. Jest to prototyp - dzialajacy. Byl okres czasu gdy zajmowalem sie numizmatyka i potrzebowalem malego rentgena no i.....
Druga lampe,ulepszona, wiekszej mocy pozyczyl "kolega" i nie pamietal, kto z kolei od niego ja wzial.
czy posiadasz jakies plany lub zdjecia?? prosze skataktuj sie ze mna na gg 9136022

ODPOWIEDZ