Ostatnio chciałem zrobić zasilacz warsztatowy na lampach,mam trafo z pojedynczym uzwojeniem wtórnym.Wszystkie schematy jakie znalazłem miały trafa z uzwojeniami symetrycznymi .
Czy można zrobić zasilacz regulowany (chociaż sam regulator napięcia)na lampach z trafem z pojedynczym uzwojeniem wtórnym?
Macie może schemat czegoś takiego?
Nie ma problemu z pojedynczym uzwojeniem, jeżeli zastosujesz mostek. Warunkiem jest użycie diod, które nie mają wspólnej katody. Np. PY88.
Można też zrobić prostownik krzemowy, a regulację i ew. stabilizację na lampach.
Zrobiłem coś takiego już ok. rok temu. Służy mi świetnie do dziś. Trafo sieciowe od Stolicy, prostownik na dwóch PY88, szeregowa pentoda regulacyjna PL504 (jest to stabilizator szeregowy), Wzmacniacz sterujący pentodą mocy na EF80, żródło napięcia odniesienia na ruskim stabilitronie. Prostownik ujemny na EAA91 i regulacja dzielnikiem. Zasilacz jest bardzo prosty (tylko kilka lamp), sprawuje się dobrze. Regulacja napięcia od 160V do 250V. Stabilizacja napięcia zadowalająca. Dopuszcalny prąd przy jakim mamy stabilizację to 100mA. Lampy wyciągną 220mA, ale przy takich prądach tracimy stabilizację. Żarzenie lamp serii P z osobnego trafa. Oczywiście w układzie tym nie ma grama krzemu. W obudowie osadziłem woltomierz tablicowy dla napięcia wyjściowego. Na zewnątrz wyciągnąłem też napięcia żarzenia.
To pamiętaj, że dla większej atrakcyjnoci dałem stabilitron zamiast zenerki i pentodę zamiast tej triody. Najlepiej by ta mała pentodka dała jak największe wzmocnienie. Wtedy polepszy się stabilizacja. Filtr zasilania mam na dwóch kondensatorach 100uF/350V i dławiku zasilania od TV.
Kompletnego schematu mojego zasilacza nigdzie nie mam. Teraz nie ma mnie w domu. Jak wrócę chyba go rozrysuję. Nie jest to może jakiś wymyślny układ, ale mimo to dobrze pracuje.
Kompletnego schematu mojego zasilacza nigdzie nie mam. Teraz nie ma mnie w domu. Jak wrócę chyba go rozrysuję. Nie jest to może jakiś wymyślny układ, ale mimo to dobrze pracuje.
Tak, na podstawie tego powstał mój zasilacz. Jest dużo bardzej rozbudowany niż ten na schemacie, ale był za to bardzo tani. Jak już znalazł ktoś ten schemat to resztę sobie już każdy sam rozrysuje. Zamiast tej triody nturalnie pentoda EF80. Na triodzie prametry byłyby zbyt kiepskie. Jak ktoś lubi to może dać zamist tej triody kaskodę na dwóch triodach.