Moje pierwsze spotkanie z lampami (6C33C-B)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Mariusz Wiśniewski
25...49 postów
25...49 postów

Moje pierwsze spotkanie z lampami (6C33C-B)

Post autor: Mariusz Wiśniewski »

Witam Serdecznie,

Jak widać jestem nowym użytkownikiem tego forum. Ostatnio zaczęły fascynować mnie wzmacniacze z wykorzystaniem pięknych, klimatycznych lampek. Zbudowałem prosty wzmacniacz mono na jednej lampie ECL86 + EM84. Układ gra świetnie, nie jestem audiofilem, ale na moje ucho jest ok. Dodam, że moja przygoda z lampami dopiero się rozpoczęła a w/w wzmacniacz zbudowałem wzorując się na gotowych schematach i niestety nie znam zasady działania, ale jak znajdę trochę czasu to "łyknę" trochę teorii i myślę, że pewne sprawy się wyjaśnią :roll:. W dniu dzisiejszym pozyskałem nowe lampy typu:

- 6H6П
- 6П3C-E
- 6C33C-B.

W niedalekiej przyszłości planuję zrobić wzmacniacz podobny do tego, który pięknie przedstawił kolega gsmok: Wzmacniacz Lampowy. I teraz nasuwają się pytania:

1. Czy lampę 6N1P można zastąpić przez 6N6P, jeżeli tak to duże będą zmiany w układzie?
2. Czy transformator oferowany na Allegro Okazja! Transformator do wzmacniacza lampowego SS! jest odpowiedni do zasilania układu? Dodam, że mam zamiar zrobić dwa kanały.
3. Czy mogę użyć transformatorów głośnikowych oferowanych przez firmę INDEL?

Chciałbym dodać, że jestem ograniczony finansowo do około 250 zł - tzn. sama elektronika, z obudową coś się wymyśli... Jak już wcześniej mówiłem nie jestem audiofilem i nie zależy mi na super jakości, gdyż najprawdopodobniej nie odczułbym różnicy między wzmacniaczami zrobionymi z droższych i z tańszych elementów.

Z góry Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam Serdecznie
Załączniki
Lampy.jpg
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

nie musisz powtarzać że nie jesteś audiofilem. Choć w sumie jak byś napisał, że jesteś to kula w łep bez ostrzeżenia, więc w sumie warto krzyczeć "nie strzelać". :) . Ciekawe dlaczego ludziom lampy kojarzą się z audioświństwem... eee audiofilstwem.[/code]
Mariusz Wiśniewski
25...49 postów
25...49 postów

Ciekawe dlaczego ludziom lampy kojarzą się z audioświństwem... eee audiofilstwem
Chyba ze względu na cenę gotowych wzmacniaczy... Wracając do pytań - w dalszym ciągu oczekuję na odpowiedzi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Mariusz Wiśniewski pisze:W niedalekiej przyszłości planuję zrobić wzmacniacz podobny do tego, który pięknie przedstawił kolega gsmok: Wzmacniacz Lampowy. I teraz nasuwają się pytania:

1. Czy lampę 6N1P można zastąpić przez 6N6P, jeżeli tak to duże będą zmiany w układzie?
2. Czy transformator oferowany na Allegro Okazja! Transformator do wzmacniacza lampowego SS! jest odpowiedni do zasilania układu? Dodam, że mam zamiar zrobić dwa kanały.
3. Czy mogę użyć transformatorów głośnikowych oferowanych przez firmę INDEL?

Chciałbym dodać, że jestem ograniczony finansowo do około 250 zł - tzn. sama elektronika, z obudową coś się wymyśli...
Niestety, na wszystkie z przedstawionych pytań mogę udzielić jedynie negatywnych odpowiedzi :( . 6N1P jest lampą umożliwiającą uzyskanie w układzie dużo większego wzmocnienia (35), niż z zastosowaniem lampy 6N6P (oczywiście po odpowiednich zmianach w układzie, po których wzmocnienie z 6N6P nie przekroczy 20. razy), a więc zamiana tych lamp spowoduje spadek ( i tak już stosunkowo niskiej ) czułości omawianego wzmacniacza.
Transformator sieciowy z aukcji Allegro jest zbyt słaby do stereofonicznego wzmacniacza z lampami 6C33C. Podgrzewacze tych lamp można zasilać napięciem 12.6V przy poborze prądu 3.2A, lub napięciem 6.3V przy prądzie pobieranym 6.4A. Przy napięciu 6.3V potrzebny jest transformator zapewniający obu lampom 6C33C prąd o wartości 12.8A!, a uwzględnić należy jeszcze dodatkowy prąd potrzebny do żarzenia wcześniejszych lamp (1.2A dla dwóch 6N1P, lub 1.5A dla 6N6P), oraz wydajność prądową uzwojenia anodowego, które w tym przypadku powinno zapewniać, co najmniej 0.4-0.5A (pobierane podczas pracy wzmacniacza w sposób ciągły!).
Podane w linku transformatory głośnikowe, oferowane przez firmę "Indel" przeznaczone są do pracy w sieciach radiowęzłowych (30-120V) i nie nadają się do zastosowania jako transformatory wyjściowe we wzmacniaczach lampowych, gdyż nie zapewniają uzyskania właściwego dopasowania impedancji wyjściowych lamp do głośnika. Potrzebne są niestety znacznie droższe transformatory, co czyni budowę wzmacniacza nierealną do zrealizowania przy nakładach finansowych zamykających się się w kwocie do 250zł :(

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Mariusz Wiśniewski pisze:
Ciekawe dlaczego ludziom lampy kojarzą się z audioświństwem... eee audiofilstwem
Chyba ze względu na cenę gotowych wzmacniaczy... Wracając do pytań - w dalszym ciągu oczekuję na odpowiedzi.

Pozdrawiam

Daj sobie spokój z "diabołem". Masz przecież 2x6P3S-E (odpowiedniki 6L6) i 2x6N6P (lampy zbiżone do ECC99). Można z tego wyczarować fajny wzmacniacz stereo w układzie SE, ale oczywiście nie za 250PLN bo trafa do SE 6L6 w Telto wyniosą Cię ze 200PLN, a gdzie jeszcze zasilające? Sam będę przymierzał się do SE na 6P3S-E lub EL34.
Mariusz Wiśniewski
25...49 postów
25...49 postów

:arrow: Romekd

Bardzo Dziękuję za odpowiedź, w takim razie będę musiał trochę poczekać na przpływ gotówki. A jeżeli chodzi o ten transformator z Allegro - to czy wystarczy on na zasilanie jednego bloku? A co do transformatorów głośnikowych, to ten będzie odpowiedni: Okazja! Transformator głośnikowy od SS!?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Mariusz Wiśniewski pisze: A jeżeli chodzi o ten transformator z Allegro - to czy wystarczy on na zasilanie jednego bloku? A co do transformatorów głośnikowych, to ten będzie odpowiedni: Okazja! Transformator głośnikowy od SS!?
Nadal będzie za słaby. Jeżeli zdecydujesz się żarzyć obie lampy napięciem 6.3V to do jednego monobloku będziesz potrzebował prądu o wartości 7.2A (0.8A dla 6N6P i 6.4A dla 6S33S). Lampy 6S33S lepiej jest żarzyć napięciem 12.6V/3.2A, ze względu na mniejsze wartości prądów i niższe spadki napięcia na przewodach doprowadzających prąd do podgrzewaczy lamp. Rozwiązanie to wymaga jednak, by transformator sieciowy posiadał dwa uzwojenia żarzenia o wartościach napięć 6.3V i 12.6V.
Transformator głośnikowy, który pokazałeś na Allegro, również nie nadaje się do współpracy z lampą 6S33S ze względu na zbyt dużą impedancję wejściową (1.8k). Lampa dobrze współpracuje z transformatorami o impedancji od 0.45k do 1.2k. Jeżeli zamierzasz już kupić transformatory firmy "Telto" to przejrzyj stronę internetową tego producenta: http://telto.tivi.pl/sklep/index.php?cP ... =3a&page=1 .
Znajdziesz na niej transformatory głośnikowe produkowane specjalnie dla tej lampy. Mają one symbol TG04 i kosztują 137zł za sztukę.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
szalony

Post autor: szalony »

Ale do 6P3S powinno się chyba dostać jakieś trafa z demontażu. :?: To popularne lampy :)
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Posiadam dwa trafa głośnikowe do lamp 6C33C SE -TELTO.Mogę tanio sprzedać.Dorzucę jesze 6N1P za darmo i jak załatwisz trafo zasilające, to masz szansę zmieścić się w tej kwocie 250zł.
Jeśli jesteś zainteresowany ,to napisz na priva.
Mariusz Wiśniewski
25...49 postów
25...49 postów

Witam,

Dzisiaj udało mi się zdobyć jeszcze trochę lampek:

- 6 * 6C33C-B;
- 16* 6H6П.

Znalazłem również coś przypominającego lampę lecz w aluminiowej obdowie, czy wiecie co to jest?

Pozdrawiam
Załączniki
Lampa.jpg
Lampa (1).jpg
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Mariusz Wiśniewski pisze: Dzisiaj udało mi się zdobyć jeszcze trochę lampek:

- 6 * 6C33C-B;
- 16* 6H6П.
Masz sporo szczęścia :)
Znalazłem również coś przypominającego lampę lecz w aluminiowej obdowie, czy wiecie co to jest?
Zerknij sobie w ten wątek, licho, bo licho, ale wyjaśnione, co i w czym to siedziało.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Witam.
To znalezisko to wibrator z radiostacji R-105 lub podobnej.
Pozdrowienia i powodzenia przy budowie wzmacniacza!
Darek
Mariusz Wiśniewski
25...49 postów
25...49 postów

Wracając do tematu transformatora zasilającego - znalazłem coś takiego: TST 150VA - 280V 150mA; 90V 100mA; 2x12.6V 2x3.5A +IMPREGNACJA, myślę, że w sam raz się nada do żarzenia 6C33C? Może macie jakieś propozycje na transformator zasilający pozostałe elementy wzmacniacza? A może taniej wyniesie mnie transformator robiony na zamówienie? Bardzo Proszę o podanie wszystkich napięć i prądów potrzebnych do zasilania całego układu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Myślę, że przyda się nawet bardziej.....
Samo żarzenie może "uciągnąć" dwie lampy :D
A i uzwojenie 280V może się przydać do zasialania stopnia sterującego, tam nierzadko są stosowane napięcia powyżej 400V.
No i uzwojenie 90V w sam raz na polaryzację siatki (oczywiście w minusie)
Prądy są trochę na wyrost, ale to nie szkodzi...
Teraz będziesz potrzebował tylko trafa do zasilania anod stopnia mocy, czyli tytuowych diabłów :wink:

Tylko ta firma..... no cóż, lepiej zapoznaj się z opiniami.........

Pozodzenia

PS: Ja do żarzenia wykorzystałem "dowinięty" transformator od halogenów..... też się dobrze spisuje. :wink: , wystarczyło kilka zwojów i toroid gotowy
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Mariusz Wiśniewski
25...49 postów
25...49 postów

Pyra pisze:Teraz będziesz potrzebował tylko trafa do zasilania anod stopnia mocy, czyli tytuowych diabłów :wink:
Jaki prąd należy zapewnić anodom stopnia mocy? Jeszcze mam pytanie czy lampy 6N1P pobierają 0,6 czy 1,2 A - przy napięciu 6,3V?
ODPOWIEDZ