Witam!
Mam takie pytanie...otóż w moim wzmaku (monoblok EL12, ECC85, EM4) lampa EL12 świeci u góry na niebiesko...co ciekawe swiecenie to jest tym intensywniejsze im jest więcej odkręcony regulator głosności, ponadto ta poświata mruga w rytm muzyki ... czy oznacza to że lampa jest zagazowana czy raczej jest to tzw. blue glowing. Lampa jest produkcji Tungsram data to h5 (czyli?) i raczej nie widzę w niej innych dziwnych zachowań...pomózcie
Pozdrawiam
Anoda pisze:Witam!
Mam takie pytanie...otóż w moim wzmaku (monoblok EL12, ECC85, EM4) lampa EL12 świeci u góry na niebiesko...co ciekawe swiecenie to jest tym intensywniejsze im jest więcej odkręcony regulator głosności, ponadto ta poświata mruga w rytm muzyki ... czy oznacza to że lampa jest zagazowana czy raczej jest to tzw. blue glowing. Lampa jest produkcji Tungsram data to h5 (czyli?) i raczej nie widzę w niej innych dziwnych zachowań...pomózcie
Pozdrawiam
Najprawdopodobniej nie masz się czym przejmować, a raczej się ciesz:). To luminescencja szkła. Mam 7 sztuk 6N5S które również tak się zachowują. Szukam jeszcze jednej takiej, a wtedy powstanie wzmacniacz OTL (2*4lampy) z niepowtarzalnym efektem ośmiu niebieskich poświat mrugających w rytm muzyki .
W sumie masz rację podoba mi się ten efekt tylko bałem się ze lampa ma słaba próżnie ale teraz jesem spokojny na lampie pisze h5 (h z małej litery) czyli nie wiem jak z rocznikiem, poza tym lampa ta podoba mi sie ze względu na wspaniale widoczną katodę i środek anody, co w nocy daje w połączeniu z niebieskim świeceniem nieziemski efekt wizualny... pozostaje tylk nie rozwiązana sprawa rocznika lampy...
Pozdrawiam