"Mrugająca" EL12

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

"Mrugająca" EL12

Post autor: Anoda »

Witam!
Mam takie pytanie...otóż w moim wzmaku (monoblok EL12, ECC85, EM4) lampa EL12 świeci u góry na niebiesko...co ciekawe swiecenie to jest tym intensywniejsze im jest więcej odkręcony regulator głosności, ponadto ta poświata mruga w rytm muzyki :shock: ... czy oznacza to że lampa jest zagazowana czy raczej jest to tzw. blue glowing. Lampa jest produkcji Tungsram data to h5 (czyli?) i raczej nie widzę w niej innych dziwnych zachowań...pomózcie :wink:
Pozdrawiam
szalony

Post autor: szalony »

Swieci na szkle, czy "w próżni" ?
Alek

Post autor: Alek »

H5 - to byłby marzec 1959. Z małą h nie ma takiego kodu, albo ja nie widzę :(
OTLamp

Re: "Mrugająca" EL12

Post autor: OTLamp »

Anoda pisze:Witam!
Mam takie pytanie...otóż w moim wzmaku (monoblok EL12, ECC85, EM4) lampa EL12 świeci u góry na niebiesko...co ciekawe swiecenie to jest tym intensywniejsze im jest więcej odkręcony regulator głosności, ponadto ta poświata mruga w rytm muzyki :shock: ... czy oznacza to że lampa jest zagazowana czy raczej jest to tzw. blue glowing. Lampa jest produkcji Tungsram data to h5 (czyli?) i raczej nie widzę w niej innych dziwnych zachowań...pomózcie :wink:
Pozdrawiam
Najprawdopodobniej nie masz się czym przejmować, a raczej się ciesz:). To luminescencja szkła. Mam 7 sztuk 6N5S które również tak się zachowują. Szukam jeszcze jednej takiej, a wtedy powstanie wzmacniacz OTL (2*4lampy) z niepowtarzalnym efektem ośmiu niebieskich poświat mrugających w rytm muzyki :P .
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

W sumie masz rację :) podoba mi się ten efekt tylko bałem się ze lampa ma słaba próżnie ale teraz jesem spokojny :wink: na lampie pisze h5 (h z małej litery) czyli nie wiem jak z rocznikiem, poza tym lampa ta podoba mi sie ze względu na wspaniale widoczną katodę i środek anody, co w nocy daje w połączeniu z niebieskim świeceniem nieziemski efekt wizualny... :wink: pozostaje tylk nie rozwiązana sprawa rocznika lampy... :wink:
Pozdrawiam :)