Kamera TP-K16 a TV Wisła (inne też).

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Kamera TP-K16 a TV Wisła (inne też).

Post autor: Alek »

Jak wiadomo, telewizory lampowe, mimo swych zabytkowych walorów stały się praktycznie bezużyteczne. Wynika to z faktu, że większość stacji jest na kanałach wyższych, to jest 21-60. W zakresie kanałów 1-5 nie ma praktycznie nic, w zakresie 1-12 można w Warszawie "złapać" TVP1.
Sytuacja jest pewno nieco lepsza w sieciach TV kablowych, gdzie na niższych kanałach coś być powinno.

Jeśli ktoś jednak zamierza odbierać telewizję "z eteru" na lampowym staruszku ten napotka na trudności.
Czynię próby z głowicą od OTV Neptun 150, która pokrywa wszystkie interesujące pasma. Podłączenie jej bezpośrednio do toru p.cz w odbiorniku typu np. Ametyst nie napotyka trudności; taka przeróbka jest w tym dziale przytoczona.
Jednak ingerencja do wnętrza telewizora nie jest wskazana. Chcę przeto mieszać sygnał p.cz głowicy z inną częstotliwością, tak, by odbiór był możliwy w zakresie I kanału TV, to jest 49,75MHz dla wizji i 56,25MHz dla fonii. Podłączenie takiej przystawki następować by miało bezpośrednio do gniazdka anteny OTV. Odbiornik nastawiony na kanał I, zmiana stacji- przez organa regulacyjne w przystawce.
Dlaczego wybrać należy kanał I? O ile w przypadku ametystów itp. nie ma zasadniczego znaczenia, czy będzie to kanał I, II, III czy jeszcze inny (mozna przecież dobrać stosowną częstotliwość heterodyny dodatkowej), to ma to znaczenie zasadnicze w przypadku OTV Wisła. Odbiór jest tylko na jednej fali, najczęściej w zakresie kanału I, rzadziej II lub III.
Niestety, próby z przystawką na razie nie powiodły się.

Przez przypadek odkryłem jednak, że kamera widikonowa TP-K16 wytwarza sygnał wizyjny (oprócz WGS) w zakresie kanału pierwszego.
Wydaje się, że jest to cenna wiadomość dla posiadaczy Wiseł. Podpięcie takiej kamery powinno umożliwić chociaż sprawdzenie odbiornika (efektowne :) ). Generator w.cz emituje szereg harmonicznych, pozwala to uzyskać co nie najlepszy obraz także na innych kanałach.
Sprawdzenie odbiornika można też zrealizować przyrządem telewizyjnym k932, poprzez wytworzenie w nim sygnalu kraty.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

A może zamiast budować dodatkowy człon mieszacza do głowicy warto zastanowić się nad przesunięciem p cz głowicy na zakres I kanału ?
Krzysztof Komarnicki
Alek

Post autor: Alek »

Uważam, że ingerencja w głowicę może być problematyczna- dużo zabawy ze strojeniem a i efekt niepewny. :?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Też kiedyś myslałem by p.cz. w ZTG przesunąc na kanał pierwszy, ale tak jak mówi Alek to zbyt problematyczne i sprzęt trzeba mieć (choćby miernik częstotlwiości na zakres UHF).
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Myślę (ale tutaj mogę się mylić - nie próbowałem), że przesadzacie z tą trudnością. Przestroić należy zaledwie o ok 10MHz w górę.Dla zakresu UHF 10MHz to prawie nic, więc brak współbieżności (lub jej przesunięcie) nie sądzę aby było mocno odczuwalne, stąd można założyć, że przy początkowym stadium przestrajania nie ruszamy heterodyny - modyfikujemy jedynie filtr wyjściowy mieszacza. Niestety dla niego 10MHz to już sporo, więc nie obejdzie się bez modyfikacji ilości zwojów/zmiany pojemności.
Krzysztof Komarnicki
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Mysląłem kiedyś, by po głowicy zrobić przemianę na 45MHz. Jednak to się chyba nie uda, bo żaden kanał nie byłby ładnie odebrany.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Można też ew spróbować zrobić konwerter na SO42P (UL1042) + kwarc - tak jak było to realizowane w radiowych konwerterach. Pytanie tylko, czy nie będzie to zbytnio siać na obraz.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Pamiętajcie (ale pewno już wiecie), że sygnału generatora nie można zmieszać z sygnałem TV w dowolnej kolejności. Trzeba go zmieszać tak, żeby na wejściu antenowym TV nośna fonii była powyżej nośnej wizji. Inaczej odwrócą się wstęgi kanału i nie będą pasowały do charakterystyki p.cz. Natomiast jeżeli pomijamy głowicę w odbiorniku, to musi być odwrotnie, tzn. fonia poniżej.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

To fakt. Można spróbować przestroić. W zasadzie obwodów wejściowych bym nie ruszał i przestroił oscylator w głowicy ZTG w górę.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

krzkomar pisze:A może zamiast budować dodatkowy człon mieszacza do głowicy warto zastanowić się nad przesunięciem p cz głowicy na zakres I kanału ?
Jednak dodatkowy mieszacz na wyjściu p.cz głowicy to jest rozwiązanie najprostsze,3 cewki, UL1041 - dodatkowa heterodynka na BF245 i gotowe, Zrobiłem takie coś kiedyś znajomemu do Ametysta :-).

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl