Miernik zniekształceń nielinearnych MZN-8B

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Miernik zniekształceń nielinearnych MZN-8B

Post autor: Alek »

Stałem się szczęśliwym posiadaczem tego cudeńka. :D
Wykryłem już, że padnięty był mikroamperomierz. Ale nadal są kłopoty z generatorem.
W urządzeniu pracują lampy 4xEF86
1xEF80
1xECL86
1xSG3S
1xECC85.
Bez scheamtu będzie trudno dlaej podejmować temat. Nie chcę działać po omacku. Niby można powyrzucać elektrolity (urządzenie jest chyba z 1967 r) ale co dalej? Tak więc jeżeli ktoś wie cos nt. tego miernika (instr. obsługi a zwłaszcza schemat)- będę wdzięczny :D
Alek

Przyjaciele!
Niestety nikt mi nigdzie nie odpisał. Sądzę więc, że rzeczony miernik musiał być albo w bardzo krótkiej serii albo była to konstrukcja np. jakiejś katedry jakiejś politechniki. Na mierniku widnieje w takim jakby rombie wyraz "ITA". Może ktoś wie chociaż jaki to mógł być instytut?
Zacząłęm sobie rozrysowywać ten miernik, bo jak schemat się nie znajdzie to będzie to jedynie słuszna droga postępowania.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

ITA to np Instytut Telekomunikacji i Akustyki na PWr ale nie wiem czy tu o niego chodzi...
Alek

To by się zgadzało. :D Dziękuję za wskazówkę. Odnalazłem wydział i wysłałem zapytanie do jednego z pracowników technicznych. Może mi odpisze...
Alek

Rozrysowałem sobie schemat (jego lwią część) i dopiero okazała się cała prawda. "Generator" był mostkiem Wiena ze wzmacniaczem, który się niepożądanie wzbudzał. Dziwiło mnie co prawda, że siedzi generator, bo z reguły trzeba podawać zewnętrzny sygnał, ale przeszedłem początkowo nad tym do porządku dziennego. Gdy postanowiłem grzebnąć i zacząć rysować schemat okazało się, że jakiś niechlujny monter nie polutował wszystkich oczek. Przez lata może był styk, ale teraz to już nie bardzo. Polutowałem newralgiczne łączenia i zrobiłem coś jeszcze:
Powymieniałem potencjometry, niektóre opory i już jest lepiej. Te wszystkie części kosztowały mnie drugie tyle co miernik... Pozostanie mi zestroić mostek Wiena; wstępnie to już uczyniłem, ale sporo jeszcze pozostanie do zdziałania. Jutro zrobię próbę działania miernika, ale docelowo powymieniam wszystkie opory i elektrolity. W każdym razie zaczynam już widzieć jakieś efekty :D
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

MZN 8C (albo BC???)

Post autor: Kauczuk »

Witam!
właśnie wpadł mi w ręce miernik zniekształceń MZN 8C, z roku ok. 1973.
Póki co nie uruchamiałem go jeszcze, mam pytanie - Alku, znalazłeś jakieś dane / schematy swojego miernika?
I wie ktoś jak powinien wyglądać układ pomiarowy?
Z góry dzięki za pomoc!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Wygląd ma to inny niż mój miernik. Możesz dać fotki środka lub powiedzieć jakie lampy lub półprzewodniki pracują w Twoim mierniku?

Schematów nie znalazłem. :cry: . Dysponuję tylko tym, co mam rozrysowane (nie rozrysowywałem zasilacza). Próbowałem kierować zapytania do ITA we Wrocławiu, lecz były one bez echa.

Myślę, że gdy kiedyś się na dobre wkurzę to sam wyskaluję to moje cudo według wskazań drugiego miernika.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Lampy bardzo podobne do kompletu z MZN 8B, czyli:
5x EF86
1x EF80
1x ECC85
1x ECL86
1x StR 85/10
Podejrzewam że cacko może być sprawne, nie wiem niestety jak się tym posługiwać - jak na razie najlepsze co znalazłem na necie to instrukcja do laborki z politechniki Białostockiej <http://vela.pb.bialystok.pl/~ktiae/ME06.doc> ale tam i tak używają innego przyrządu - PMZ-12 (chyba ZOPAN) :/
Jakby kto posiadał jakieś lepsze materiały to proszę słać na prv.
Alek

Załączam schemat zrysowany swego czasu z tego, co zobaczyłem.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki za schemat, rozrysowanie go zajęło Ci chyba 'trochę' czasu?
Wydaje mi się że układ 8C jest dość zbliżony, spróbuję go rozgryźć, ale to chyba później niż prędzej...

Na razie mam pytanie: powie mi ktoś wreszcie jaki powinien być układ pomiarowy z takim (lub podobnym) miernikiem?
Co ma być na wejściu / co na wyjściu itd.?

Na razie na wyjściu widzę 50 i 100Hz (razem ok. 70mV p-p) + szumy (jakieś 10mV p-p) i mogę podziwiać działanie filtrów: górno- i dolnoprzepustowego.

Poza tym układ zdaje się wzbudzać przy częstotliwościach rzędu 15kHz i więcej - wskazówka gwałtownie wychyla się poza koniec skali, ale wystarczy nieznacznie zmniejszyć częstotliwość i już jest 'OK'
Alek

Sprawa pierwsza: musisz mieć generator o małych zniekształceniach nieliniowych. Sygnał z tego generatora doprowadza się do wejścia wzmacniacza badanego. Z tego wzmacniacza wyprowadza się sygnał badany, pamiętając o tym, by wzmacniacz obciążyć.
Trzeba ustalić przy jakiej częstotliwości odbywa się pomiar (przy jakiej częstotliwości generatora). Do tego u mnie służy przełącznik i kółko na mierniku zniekształceń. Ustawia się tym mostek Wiena, eliminujący składową podstawową. Jest również przełącznik 1, 3, 10, 30% 100%,kal.. W pozycji przełącznika kal. doprowadza się badany sygnał do wejścia przyrządu i potencjometrem reguluje się tak, by przyrząd pokazał pełne wychylenie. Następnie przełącznikiem kręci się po kolei 100%, 30%, 10% aż do momentu gdy dogodnie da się odczytać zniekształcenia.
Zastosowane w mierniku filtry górnoprzepustowy i dolnoprzepustowy służą zdaje się do eliminacji szumów i przydźwięku.
Nie gwarantuję, że pomiar ma dokładnie tak przebiegać, lecz tak powinien wyglądać dla miernika z eliminacją składowej podstawowej, do której grupy MZN8 należy.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Generator - mam Meratronika G 432, zewnętrznie i w środku wygląda dobrze, pasmo 1Hz - 1MHz, ale nie wiem jakie zniekształcenia wnosi...

Acha - jakbyś mógł to zapodaj fotkę płyty czołowej swojego sprzęta, szybciej połapię o co chodzi ;)

U mnie jest przełącznik (Hz x1, x10, x100) i kondensator zmienny do ustawienia mostka na żądaną częstotliwość.
Alek pisze: W pozycji przełącznika kal. doprowadza się badany sygnał do wejścia przyrządu i potencjometrem reguluje się tak, by przyrząd pokazał pełne wychylenie.
Czyli sygnał z generatora - do wejścia wzmacniacza, wyjście wzmacniacza - do obciążenia i do wejścia MZN?

A wyjście miernika do czego jest? w sumie na wyjście idzie to samo co na mikroamperomierz, tyle że μA pokazuje wartość średnią (?)

I ustawiam pełne wychylenie miernika potencjometrem (w 8B - zgrubne / dokładne?) tym na wejśćiu? 8C ma też dzielnik na wejściu (1:1, 1:10, 1:100)

Mam jeszcze tajemnicze pokrętło ' kompensacja', jest tuż pod regulatorem mostka ale nie wiem do czego służy - chyba coś w mostku przestawia.

Filtry GP / DP działają, jeden wyrzuca przydźwięki a drugi szumy
Alek

Kompensacja to ten potencjometr 1kA na moim schemacie. Umożliwia dokładne zrównoważenie mostka. Dobrze by było znaleźć dokładną instrukcję od PMZ6, gdyż ten miernik działał na tej samej zasadzie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Kauczuk pisze:Generator - mam Meratronika G 432, zewnętrznie i w środku wygląda dobrze, pasmo 1Hz - 1MHz, ale nie wiem jakie zniekształcenia wnosi...
Czy to jest taki mały generator funkcyjny (trójkąt, sinius, prostokąt)? Jak tak to duże - tam sinus jest robiony diodami z trójkąta i mało przypomina sinus.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Alek - po raz kolejny THX!!!

tszczesn - zgadza się, mały generatorek - sinus / piła / prostokąt i jest lipa bo najlepszy wynik jaki udało mi się uzyskać to ok. 1,2 % THD (samego generatora) przy 1000Hz, przy innych częstotliwościach nie udało mi się ustawić mostka w MZN :(

Fajny generator mieli tutaj: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39694411 tylko szkoda że nie trafiłem 6 w totka...

A tak przy okazji - co byście polecili żeby dawało dobry sinus w pasmie akustycznym, i żeby było tanie? Może jakaś samoróbka na 8038?