Neptun 311
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Neptun 311
Cześć. Ma ktoś do tego termistor na żarzenie i schemat całego TV ? Jak taki termistorek wygląda (u mnie ktoś go wyjął) ? Znalazłem element, który może być tego typu termistorkiem (czarny). Ma to jednak rezystancję na zimno równą 1,7K.
-
- 6250...9374 posty
Zeskanowałem posiadany przeze mnie schemat. Oryginał poprzecierał się w paru miejscach i zbrązowiał - skan jest nie najlepszej jakości. Nie znam się niestety na obróbce grafiki, więc sporo zajmuje. Jeśli będziesz potrzebował to mogę Ci zrobić kserokopię i wysłać pocztą (daj znać na priv).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Wlutowałem termistorek taki, jaki miałem. Telewizor nawet jako tam pracuje. Fonia działa, ale co tam się cišgle chce się w niej wzbudzać. Na kineskopie widać raster (odchylanie jest). Jednak jest co nie tak. Raster jest ciemny (ledwie widoczny). Podczas wyłšczania telewizora jednak stopniowo odchylanie zanika (normalne, lampy stygnš), jednak w tym samym momencie pod koniec na rodku kinsekopu pojawia się jasna (bardzo jasna) linia, która przechodzi w jasny punkt. Co takiego chyba nie wiadczy o końcu życia kinola. Z foniš jako tam sobie proadzę. Co o tym sšdzicie ? Co jest z tym ciemnym wieceniem kinskopu ? Kręcenie potencjometrem jasnoci nic nie daje.
-
- 625...1249 postów
Okazuje się, że przyczyną ciemnego świecenia kineskopu była uszkodzona lamapa EY86 (bez emisji). Wstawiłem inną i jest dużo lepiej. Fonia pracuje, ale potencjometry w tym układzie są tak zjechane, że szkoda mówić. Wzija coś tam nawet reaguje na dołączany sygnał do gniazda antenowego. Jednak po pewnym czasie pracy telewizorka coś tam ciągle strzelało i w końcu zamiast obrazu został pionowy pasek. Nie jest to pomyłką pasek jest pionowy. Czy to może być uszkodzenie ezystora od S2 i kondensatora blokującego tą siatkę przy pentodzie końcowej PL500 ?
-
- moderator
Na początek możesz im zastosować Kontakt PR albo analogiczny środek.maciej_333 pisze:Fonia pracuje, ale potencjometry w tym układzie są tak zjechane, że szkoda mówić.
Zobacz co tak strzela - czasem bywa to efekt niewłaściwie ustawionej sprężyny kontaktowej na "cycku" PL500 lub EY88 - sprężynę wystarczy czasem odwrócić by jej końce znalazły się dalej od metalowej przegrody oddzielającej lampy i trafo wyjściowe.maciej_333 pisze:Jednak po pewnym czasie pracy telewizorka coś tam ciągle strzelało i w końcu zamiast obrazu został pionowy pasek. Nie jest to pomyłką pasek jest pionowy. Czy to może być uszkodzenie ezystora od S2 i kondensatora blokującego tą siatkę przy pentodzie końcowej PL500 ?
Inna przyczyną przebić może być uszkodzony warystor, co może w krótkim czasie "zabić" trafo wyjściowe...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
Okazuje się, że to jednak jest rezystorek od S2. Kondensator od blokowania S2 jest cały. Jutro kupię taki rezystorek i go wstawię. Potem to już zobaczymy. Strzelał właśnie rozpadający się już rezystorek od S2. Mogę narazie wstawić zamiast rezystora 3,3K rezystor 2,2K ? Ma ktoś może nowe potencjometry do tego TV ?
-
- 625...1249 postów
Wymieniłem ten rezystorek od S2 i obraz mam znowu. Jednak jest coś nie tak: jak włączam TV to najpierw pojawia się pionowy pasek, potem po czasie wskakuje raster i odchylanie na cały kineskop. Jak wyłączam TV to na końcu studzenia całego układu pojawia się jasna plamka. Boję się, że to wypali luminofor. Fonia działa. Napięcia na kineskopie sensowne (nie sprawdzałem na schemacie).
Nie mogę jednak nic zrobić z układem wizji. W końcu reaguje na to co dołączam na wejście antenowe, ale obrazu nie ma, a to co jest jest niepodobne do niczego.
Testuję go na grze telewizyjnej, która pracuje właśnie na zakresie VHF, kanał 9. Nastawiam ten kanał, dostrajam precyzerem i mam fonie, ale wizji nie ma śladu. Co ma sprawdzić ? Bo to, że przez cały TV aż do kinola sygnał leci to pewnik.
Nie mogę jednak nic zrobić z układem wizji. W końcu reaguje na to co dołączam na wejście antenowe, ale obrazu nie ma, a to co jest jest niepodobne do niczego.
Testuję go na grze telewizyjnej, która pracuje właśnie na zakresie VHF, kanał 9. Nastawiam ten kanał, dostrajam precyzerem i mam fonie, ale wizji nie ma śladu. Co ma sprawdzić ? Bo to, że przez cały TV aż do kinola sygnał leci to pewnik.
-
- 625...1249 postów
Dzi odebrałem już tym telewizorem stacje UKF i to na zwykłym kawałku drutu (ok. 30cm). Obraz też złapałem z mojej gry telewizyjnej, nawet dało się grać. Był dobrej jakoci, ale był cholerenie ciemny. Napięcia na kineskopie mam dobre. Perek od janoci już kto kiedy rozkręcił na max.
Można uznać telewizorek za całekim dobry, ale co trzeba zrobić z tym ciemnym obrazem. napięcie na S1 mam już maxymalne, czyli jakie 108V. Na schemacie jest chyba 122V (zatarte). W zwišzku z tym jak rozumiem na katodzie kineskopu musi być minus, bo katoda ma mieć chyba niższy potencjał od S1. Luminofor nie jest chyba wypalony, bo jak go wyłšczam to na rodku jest jasny punkt.
Co mogę z tym zrobić ?
P.S. Jak przykładam woltomierz (cyfrowy) do S2 to napięcie tam cišgle lata i trudno je zmierzyć. Rozumiem, że to od układu odchylania poziomego, bo z trafa linii to napięcie jest brane (piłokształtne przepięcie), ale czy to normalne ?
Można uznać telewizorek za całekim dobry, ale co trzeba zrobić z tym ciemnym obrazem. napięcie na S1 mam już maxymalne, czyli jakie 108V. Na schemacie jest chyba 122V (zatarte). W zwišzku z tym jak rozumiem na katodzie kineskopu musi być minus, bo katoda ma mieć chyba niższy potencjał od S1. Luminofor nie jest chyba wypalony, bo jak go wyłšczam to na rodku jest jasny punkt.
Co mogę z tym zrobić ?
P.S. Jak przykładam woltomierz (cyfrowy) do S2 to napięcie tam cišgle lata i trudno je zmierzyć. Rozumiem, że to od układu odchylania poziomego, bo z trafa linii to napięcie jest brane (piłokształtne przepięcie), ale czy to normalne ?
-
- 625...1249 postów
Zmierzyłem jeszcze raz napięcie na S2 kineskopu i jest 400V. Na schemacie piszš, że ma być 550V. Wydaje mi się, że to może powodować to ciemne wiecenie. Ponadto na perku ostroci R403 mam te 550V, ale na S2, która jest zasilana z tego samego napięcia jest już 400V. Na schemacie zasilajš S2 przez warystor VDR401, a w moim telewizorze jest w tym miejscu rezystor 4,7M.
Na schemacie piszš, że ten warystor to WW 680/10. Czyli jak rozumiem warytorek ten zwiera przy takim napięciu. Choć to dziwne, bo wtedy raczej powinien być między masš a S2 by zabezpieczyć kineskop w razie podskoku napięcia.
Co powinienem zrobić ? Znalazłem warystor na którym piszš tak: WW 0,22 660V +/-20%. Podlutować taki warystorek zamiast tego rezystora na którym tak pewnie spada napięcie ?
Proszę was tym razem to przeczytajcie i pomóżcie mi.
Na schemacie piszš, że ten warystor to WW 680/10. Czyli jak rozumiem warytorek ten zwiera przy takim napięciu. Choć to dziwne, bo wtedy raczej powinien być między masš a S2 by zabezpieczyć kineskop w razie podskoku napięcia.
Co powinienem zrobić ? Znalazłem warystor na którym piszš tak: WW 0,22 660V +/-20%. Podlutować taki warystorek zamiast tego rezystora na którym tak pewnie spada napięcie ?
Proszę was tym razem to przeczytajcie i pomóżcie mi.
-
- moderator
Witam.
Maćku, zerknąłem właśnie na schemat Neptuna311 i widzę, że podane przez Ciebie napięcia na wyprowadzeniach kineskopu są prawidłowe. Sprawdź jeszcze, czy napięcie występujące na katodzie wynosi 120V i jeżeli tak jest to przyczyny ciemnego obrazu dopatrywałbym się w kiepskiej emisji lampy
W załączniku umieściłem fragment schematu Neptuna-311 w wersji, którą posiadasz (rezystor 4,7M zamiast warystora VDR401). Są na nim widoczne napięcia niezbędne dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kineskopu.
Czy dokonałeś pomiaru W.N.?
Pozdrawiam,
Romek
Maćku, zerknąłem właśnie na schemat Neptuna311 i widzę, że podane przez Ciebie napięcia na wyprowadzeniach kineskopu są prawidłowe. Sprawdź jeszcze, czy napięcie występujące na katodzie wynosi 120V i jeżeli tak jest to przyczyny ciemnego obrazu dopatrywałbym się w kiepskiej emisji lampy

W załączniku umieściłem fragment schematu Neptuna-311 w wersji, którą posiadasz (rezystor 4,7M zamiast warystora VDR401). Są na nim widoczne napięcia niezbędne dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kineskopu.
Czy dokonałeś pomiaru W.N.?
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Jeśli rzeczywiście słaby byłby kineskop to można próbować go leczyć.
Zalecam podłączyć żarzenie 10V na okres 1,5 godziny. Można też próbować metod z impulsowym czyszczeniem katody.
Wydaje mi się, że posiadane przeze mnie talerzyki z przepustami są dobre do lamp kineskopowych o duzej średnicy szyi (cokołowanie Eightar i Oktal). Stwarza to w przyszłosci cień szansy na naprawę lub konstrukcję nowych wyrzutni.
Zalecam podłączyć żarzenie 10V na okres 1,5 godziny. Można też próbować metod z impulsowym czyszczeniem katody.
Wydaje mi się, że posiadane przeze mnie talerzyki z przepustami są dobre do lamp kineskopowych o duzej średnicy szyi (cokołowanie Eightar i Oktal). Stwarza to w przyszłosci cień szansy na naprawę lub konstrukcję nowych wyrzutni.
-
- moderator
Dodam jeszcze, że problemy mogące wystąpić podczas pomiaru napięć na siatkach S1 i S2 biorą się z faktu, że na wyprowadzeniach tych, oprócz składowej stałej napięcia występują jeszcze impulsy wygaszania pionowego (dla siatki S1) i poziomego (siatka S2). Impulsy te mają stosunkowo dużą amplitudę i ich obecność może zakłócić działanie niektórych typów mierników napięcia.maciej_333 pisze:Jak przykładam woltomierz (cyfrowy) do S2 to napięcie tam cišgle lata i trudno je zmierzyć. Rozumiem, że to od układu odchylania poziomego, bo z trafa linii to napięcie jest brane (piłokształtne przepięcie), ale czy to normalne ?
Pozdrawiam,
Romek
-
- 625...1249 postów
Dziękuję za odpowiedz. Pomierzyłem napięcia na kineskopie. Wczeniej były dobre, a dzisiaj mimo nastawy potencjometru jasnoci na max, napięcie na S1 wynosi 54V (kiedy miałem 108V ?). Na katodzie jest 68V a kiedy miałem 117V. Co się dzieje ? Czy ja jestem jaki tępy czy co ? Pozostałe napięcia na kineskopie sš poprawne. Mierzyłem je miernikiem cyfrowym, jednak nie najtańszym.
Ponadto zauważyłem, że na lampie PL500 dochodzi czasem do przeskoków napięcia wewnštrz bańki. Z lampami PL504 jest tak samo. Przeskoki te pojawiajš się albo przy górze lampy, lub na dole. Iskra na anodzie PL500 jest długa i wynosi ok. 3mm, na katodzie PY88 jest mniejsza iskra.
Jest jeszcze inny problem. Telewizor testuję na grze telewizyjnej jak pisałem powyżej (jest przestrojona, na sprawnym TV pracuje poprawnie na kanale 9). Kłopot polega na tym, że albo dobrze da się dostorić wizja, albo fonia. Dodatkowo jak nie dołšczę sygnału do gniazd wejciowych to zamiast mieć jednolitego rastru na kineskopie mam jakby cieńkie gęste paski. Jak dostroję obraz z mojej gry to składa się on jakby z pasków. Mylałem, że może ostroć jest za niska, ale jednak nie. Mam wrażenie jakby był odtwarzany tylko jeden półobraz.
Nie rozumiem tego: przecież na katodzie powinien być niższy potencjał niż na S1 ? Przecież S1 ma przyspieszyć elektrony przycišgajšc je do siebie ? Ponadto tam reguluje się jasnoć plamki poprzez odepchnięcie częci elektronów od S1. A może się mylę ?
Ponadto zauważyłem, że na lampie PL500 dochodzi czasem do przeskoków napięcia wewnštrz bańki. Z lampami PL504 jest tak samo. Przeskoki te pojawiajš się albo przy górze lampy, lub na dole. Iskra na anodzie PL500 jest długa i wynosi ok. 3mm, na katodzie PY88 jest mniejsza iskra.
Jest jeszcze inny problem. Telewizor testuję na grze telewizyjnej jak pisałem powyżej (jest przestrojona, na sprawnym TV pracuje poprawnie na kanale 9). Kłopot polega na tym, że albo dobrze da się dostorić wizja, albo fonia. Dodatkowo jak nie dołšczę sygnału do gniazd wejciowych to zamiast mieć jednolitego rastru na kineskopie mam jakby cieńkie gęste paski. Jak dostroję obraz z mojej gry to składa się on jakby z pasków. Mylałem, że może ostroć jest za niska, ale jednak nie. Mam wrażenie jakby był odtwarzany tylko jeden półobraz.
Nie rozumiem tego: przecież na katodzie powinien być niższy potencjał niż na S1 ? Przecież S1 ma przyspieszyć elektrony przycišgajšc je do siebie ? Ponadto tam reguluje się jasnoć plamki poprzez odepchnięcie częci elektronów od S1. A może się mylę ?
-
- moderator
Witam.
Średnia wartość napięcia występująca na katodzie kineskopu jest w dużym stopniu uzależniona od treści wyświetlanego obrazu (treści sygnału wizji). Od strony elektrycznej zasada działania lampy kineskopowej nie różni się zbytnio od działania innych lamp elektronowych (za wyjątkiem innych, co do wartości napięć). Siatka pierwsza, jako elektroda sterująca musi być ujemnie spolaryzowana względem katody. Regulator jaskrawości pozwala siatce sterującej przyjmować (w tym odbiorniku) wartości od -10V do – 120V względem katody. Napięcie -120V (całkowicie wygaszony ekran) występuje wówczas, gdy na katodzie mamy 120V, a na siatce pierwszej 0V. W zdecydowanej większości lamp kineskopowych sterowanie sygnałem wizyjnym odbywa się w katodzie, gdyż taki sposób gwarantuje uzyskanie lepszej liniowości i szerszego pasma przenoszenia. Siatką przyspieszającą jest siatka druga i jest ona podłączona pod napięcie od 400 do 550V (typowo), a jej działanie jest analogiczne jak siatki drugiej w pentodzie (wartość napięcie na niej decyduje o prądzie anodowym, charakterystyce kineskopu i czułości siatki sterującej). Siatka trzecia jest siatką ogniskującą i wartość występującego na niej napięcia nie wpływa na jaskrawość obrazu, a jedynie decyduje o szerokości strumienia elektronów padającego na warstwę luminoforu (ostrość).
Zwróć uwagę Maćku, że napięcie siatki pierwszej kineskopu powiązane jest ściśle z napięciem występującym na anodzie lampy wzmacniacza wizji (PCL84) i napięciem katody kineskopu, gdyż uzyskiwane jest ono, po uśrednieniu i wygładzeniu (układ filtrujący na którego składają się rezystory R122, R129, R508 i kondensator C521, oraz potencjometr jaskrawości z kondensatorem C518) z anody lampy wzmacniacza wizji. Jeżeli składowa stała występująca na anodzie zmniejszy swoją wartość to spadnie również napięcie na siatce pierwszej kineskopu.
W przypadku odbiornika, który starasz się naprawić, warto by jeszcze dokonać pomiaru napięcia na anodzie kineskopu, choć gdyby wartość tego napięcia była dużo niższa od zalecanej to oprócz ciemniejszego obrazu wystąpiłoby jeszcze powiększenie jego wymiarów i spadek ostrości.
Pozdrawiam,
Romek
Średnia wartość napięcia występująca na katodzie kineskopu jest w dużym stopniu uzależniona od treści wyświetlanego obrazu (treści sygnału wizji). Od strony elektrycznej zasada działania lampy kineskopowej nie różni się zbytnio od działania innych lamp elektronowych (za wyjątkiem innych, co do wartości napięć). Siatka pierwsza, jako elektroda sterująca musi być ujemnie spolaryzowana względem katody. Regulator jaskrawości pozwala siatce sterującej przyjmować (w tym odbiorniku) wartości od -10V do – 120V względem katody. Napięcie -120V (całkowicie wygaszony ekran) występuje wówczas, gdy na katodzie mamy 120V, a na siatce pierwszej 0V. W zdecydowanej większości lamp kineskopowych sterowanie sygnałem wizyjnym odbywa się w katodzie, gdyż taki sposób gwarantuje uzyskanie lepszej liniowości i szerszego pasma przenoszenia. Siatką przyspieszającą jest siatka druga i jest ona podłączona pod napięcie od 400 do 550V (typowo), a jej działanie jest analogiczne jak siatki drugiej w pentodzie (wartość napięcie na niej decyduje o prądzie anodowym, charakterystyce kineskopu i czułości siatki sterującej). Siatka trzecia jest siatką ogniskującą i wartość występującego na niej napięcia nie wpływa na jaskrawość obrazu, a jedynie decyduje o szerokości strumienia elektronów padającego na warstwę luminoforu (ostrość).
Zwróć uwagę Maćku, że napięcie siatki pierwszej kineskopu powiązane jest ściśle z napięciem występującym na anodzie lampy wzmacniacza wizji (PCL84) i napięciem katody kineskopu, gdyż uzyskiwane jest ono, po uśrednieniu i wygładzeniu (układ filtrujący na którego składają się rezystory R122, R129, R508 i kondensator C521, oraz potencjometr jaskrawości z kondensatorem C518) z anody lampy wzmacniacza wizji. Jeżeli składowa stała występująca na anodzie zmniejszy swoją wartość to spadnie również napięcie na siatce pierwszej kineskopu.
W przypadku odbiornika, który starasz się naprawić, warto by jeszcze dokonać pomiaru napięcia na anodzie kineskopu, choć gdyby wartość tego napięcia była dużo niższa od zalecanej to oprócz ciemniejszego obrazu wystąpiłoby jeszcze powiększenie jego wymiarów i spadek ostrości.
Pozdrawiam,
Romek