Czy ktoś z was dysponuje może zdjęciem albo rysunkiem lub choćby wymiarami pentody AF7 produkcji f-my Tungsram ? Przypadkiem natknąłem się na wzmiankę ze strony holenderskiej "De Tungsram versie met kleine ballon", co najwyraźniej oznacza, że była ona mniejsza niż wersje innych producentów. A może ktoś z was ma lampę i cyfrówkę na podorędziu ?
Jak bardzo Węgrom udało się ją zminiaturyzować ?
P.S. Chętnie dowiem się o innych ciekawostkach dotyczących lampTungsrama - to dość intrygująca firma.
macska pisze:Nieduzy kraj, to i lampy troche mniejsze. :wink:
Ala ta mała Tungsramowska jest zdaje się powojenna. Lampy z lat 30-tych są podobnej wielkości jak inne, różnice jak są to są niewielkie. Akurat teraz nie sprawdzę, bo mam pudełko z lampami A zastawione, ale takie małe one nie były.
tszczesn pisze:
Ala ta mała Tungsramowska jest zdaje się powojenna. Lampy z lat 30-tych są podobnej wielkości jak inne, różnice jak są to są niewielkie.
Tak powojenna, wymiary tez mam z katalogu powojennego.
"Normalna" AF7 np. Philips, ale Tungsram też, tyle że starszy - 43mmx106mm wobec zmniejszonej 32x90mm. - sporo dało się ostrugać. Wprawdzie lampki nie występują na jednej fotografii jak AL4 ale biorąc pod uwagę proporcje szkła do cokołu to zmierzali prostą drogą do nuvistora
W każdym razie jest bardzo zgrabna. Nie wiem jak wygląda struktura wewnątrz - czy Tungsram po prostu zrobił mniejszą bańkę (bo te AF-ki AL-ki wyglądają jakby miały niepotrzebnie rozdymane balony) czy same elementy wewnętrzne lampy musiały także zostać zmniejszone ?