Telewizor Szmaragd

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Telewizor Szmaragd

Post autor: punkers »

Witam.
Mam problem z tym tv, z tego co się doczytałem na forum to kineskopy z łamaną wyrzutnią muszą miec pułapkę jonową. Czy ktoś może z Forumowiczów ma zdjęcie albo jakiś opis jak to wygląda i czy toto można we własnym zakresie dorobić i czy to jest tego wina że jest całkowity brak ostrości. Podstawiałem "na krótko" jakiś ametystowaty kineskop i obraz był poprawny. Na oryginalnym kineskopie jest obraz bardzo ciemny i nieostry, ponadto świeci się w środku szyjka na fioletowo. Czy to jest wina zapowietrzenia już kineskopu czy kwestia braku rzeczonej pułapki jonowej. Jeszcze raz gorąca prośba jakby ktoś mógł zrobić fotkę jak to wygląda to bym był wdzięczny i opinię czy świecenie szyjki może być tego przyczyną czy już raczej kinol ma dość.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Pułapka jonowa to taki magnes na szyjce - jak będę u moich rodziców (nie wiem kiedy) to zrobię Ci zdjęcie - można to zrobić we własnym zakresie - kostka magnesu gdzieś 1cm x 1cm - ustawiona na sztorc - przesuwając ją i obracając obraz przesuwa się aż do zaniku poza granicę ekanu..

Ale zmartwię Cię - w Twoim Szmaragdzie jest to efekt "totalnie wyemitowanego kineskopu", ew. jakiegoś zwarcia między siatkami (2 i 3) - ale stawiam na to pierwsze - podstawienie innego kineskopu 90^ jest oczywiście możliwe bez przeróbek - zdaje się Zefir miał podobny kineskop bez pułapki jonowej (nie upieram się jednak przy tym)

Pozdoofki
IdeL
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki za info...ale tak myślę czy się mógł kineskop "wyemitować" od tego że stał nieużywany przez jakieś 15 lat i teraz mi się go zachciało podłączyć...przedtem działał bez zarzutu, swiecił bardzo ładnie do ostatniej chwili do czasu jak wylądował w piwnicy, tylko tą pułapkę gdzieś posiałem a przez tyle lat zapomniało mi się jak to wyglądało :cry:
szalony

Post autor: szalony »

Wątpie żeby się "wyemitował" na zimno. Jak jarzy na fioletowo (ale w środku - "w powietrzu", a nie na szkle) to pewnie stracił próżnię, może ma mikropęknięcia. Zwarcie między siatkami spowoduje mocne rozmycie obrazu. Było tak w domowym curtisie (solidny tv), ale gość "przepalił" - to jest do naprawienia, chociaż z pewną dozą ryzyka.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Tak, mógł stracić próżnię - a z innej beczki - jak Ty go sprawdzałeś na innym kineskopie :?: :?: Pisałeś coś na ten temat w postcie...

W przypadku selenowych prostowników WN jak takowy był walnięty to efekt był równie dziwny - stąd moje pytanie o ten inny kineskop - zasiliłeś go napięciem przyspieszającym ze Szmaragda i wysterowałeś katodę, żarzenie i siatki też z niego :?: :?: (o cewkach odchylających nie wspomnę - wybacz, ale nie wyobrażam sobie tego za bardzo ...
Niemniej jestem ciekaw...

Acha - jedna ciekawostka - przypomniałem sobie, że rzeczywiście te kineskopy lubiły trochę jarzyć w szyjce na niebiesko (na prawdę troche i nie zawsze) - ale z pułapka jonową to wiele wspólnego nie miało

Jak Ty podłączyłeś do tego kineskop od ametysta :?: :?:
on ma zupełnie inny cokół, cewki odchylające o zupełnie innej impedancji

Pozdroofki
IdeL
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Podłącz napięcie żarzenia 6,3v z jakiegoś trafka i grzej go tak około 14 dni
Nie włączaj napięcia anodowego bo kineskop po takim czasie zalegania ma napewno bardzo słaba próżnię /może nastąpić uszkodzenia katody przez jony gazu lub zapalenie się łuku co może całkowicie zniszczyć działo/.
Pułapka jonowa w kineskopach z działem kątowym jest niezbędna do poprawnej pracy i w żadnym wypadku nie wolno takowego bez niej włączać bo strumień elektronów zamiast na ekran trafia na 2 i3 siatkę .
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Witam ponownie.
Do IdeLa: napisałem, że kineskop podłączyłem na krótko, czyli podlutowałem przewodami podstawkę ze Szmaragda do wymontowanego kineskopu Ametysta posługując się schematami, a cewki po prostu założyłem te od Szmaragda na szyjkę i podłączyłem WN. Prostownik jest tam na lampie EY86.
Musiało zadziałać i zadziałało z całkiem dobrym efektetem tylko cewki latały po cieńszej szyjce :wink:
Do Andrzeja Molickiego: czy można podłączyć żarzenie do tego kineskopu bez tej pułapki (domyślam się ze chodzi o pewnego rodzaju regenerację katody).
Wracająć do świecenia w środku szyjki widać to dopiero gdy jest ciemno, bez cewek odchylających "kropka" jest wielkości 15 cm i nadgryziona, z tego wydaje mi się z powyższego postu że elektrony nie trafiają bezpośrednio w ekran tylko się "odbijają" od siatek bądź samego szkła. Świecenie ekranu też jest bardzo słabe i widać też tylko w nocy.
Nasunęło mi się pytanie: czy można tą pułapkę zrobić z pierścienia do regulacji zbieżności w kineskopach kolorowych?
Pułapka jonowa to taki magnes na szyjce - jak będę u moich rodziców (nie wiem kiedy) to zrobię Ci zdjęcie - można to zrobić we własnym zakresie - kostka magnesu gdzieś 1cm x 1cm - ustawiona na sztorc - przesuwając ją i obracając obraz przesuwa się aż do zaniku poza granicę ekanu..
usiłuję to sobie wyobrazić...póki co podziałam sobie trochę póki jest ciemno.
Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam.
Alek

Post autor: Alek »

Radzę zachować cierpliwość, bo jak zabijesz ten kineskop to z zastępczym będziesz miał problem. Bez pułapki kineskop nie może pracować.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

punkers pisze:Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam.
Wiesz tak szczerze to nigdy nie uruchamiałem tego typu kineskopów bez pułapki - wydawało mi się, że bez tego na ekranie w ogóle nic nie powinno wystąpić - ale może faktycznie jest coś ciemnego i rozmytego. Generalnie w niedzielę pojadę do moich rodziców - mam do przetestowania nowy detektor metali u ojca na działce - to przy okazji postaram się zrobić zdjęcie - zobaczysz, że to nic skomplikowanego. Póki co mozesz wziąć dowolny magnes (nie neodymowy!!!!) i przesuwać w okolicy zagięcia wyrzutni - o ile efekt, który u Ciebie występuje jest związany z brakiem pułapki (już od dobrych ośmiu lat nie naprawiam sprzętu TV - a takiego to od dwunastu - a skleroza - wiadomo) - powinieneś widzieć efekt " wchodzenia" obrazu - tak jakbyś wsuwał go w ramkę.
IdeL
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Zgadza się, wziąłem magnes taki od głosnika i obraz się pokazał, nadzwyczaj jasny i wyraźny jak na tv co ma tyle lat. Znalazłem http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/rubens.htm ale jest za małe zdjęcie aby coś rozszyfrować.
PS. Upuściłem magnes na lampę PL841 :cry: . Jest jakaś możliwość zastąpienia czymś innym?
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Radzę powstrzymać sie od wszelkiego rodzaju eksperymentów bo posadzić tego typu kineskop jest bardzo łatwo. Pułapka jonowa zawiera mały magnesik okrągły dwu biegunowy i dwa nabiegunniki z miękkigo magnetycznie żelaza Można ją w prosty sposób dorobic w hałupniczych warunkach.
Tak jak już pisałem nie wolno załączać napięia anodowego bez pułapki jonowej bo spowoduje to nieodwracalne uszkodzenie działa kineskopu !!!!!
Podłączenie żarnika bez reszty napięc zasilających ma na celu ponowną aktywację katody po długim czasie składowania i poprawe próżni .
szalony

Andrzej Molicki pisze: mały magnesik okrągły dwu biegunowy
Tzn nie udało się naszym wytworzyć monopoli magnetycznych ? :lol:

PS. Każdy może się opsnąć ;)

A teraz na serio - w jakim celu robiono wyrzutnię pod kątem i takie pułapki ?
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

szalony pisze:
Andrzej Molicki pisze: mały magnesik okrągły dwu biegunowy
Tzn nie udało się naszym wytworzyć monopoli magnetycznych ? :lol:

PS. Każdy może się opsnąć ;)

A teraz na serio - w jakim celu robiono wyrzutnię pod kątem i takie pułapki ?
Żeby ujemnie naładowane cząsteczki gazu (za ciężkie by ich tor lotu mógł zostać odchylony w polu magnetycznym) nie robyły czarnej dziury w ekranie :D
szalony

A jak wyeliminowano to dziś ?
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Zdaje się że przez pokrycie luminoforu cieniutką warstwą aluminium.