Oscylator z Przeciąganiem - co to za licho ??

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Oscylator z Przeciąganiem - co to za licho ??

Post autor: ...:::SQL:::... »

Chodzi mi o oscylator który jest synchronizowany zewnętrznym przebiegiem .
Chcę zbudować coś takiego ale jedyne informacje na ten temat to na tranzystorach :(
Układ ma działać na UKF-ie z lampą ECC85 lub jakąś inną triodą z 1-2mA/V (np. z PCF82) ;) Ktoś mógby mnie odesłać do jakichkolwiek konkretnych danych :?:
A jeszcze jedno : napięcie generowanego sygnału nie musi mieć dużego napięcia byle żeby napięcie przebiegu się nie modulowało AM .
Pozdrawiam :D
PS Jak ktoś da od razu konkretne rozwiązanie to sie nie obrażę :wink:
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
_idu

Post autor: _idu »

Dwie wskażówki:

Pierwsza to na tyle słabe sprzeżenie aby łątwo dochodziło do przeciągania.
Po drugie sygnał synchronizujący powieniem mieć stałą amplitudę inaczej zakres "chwytania" będzie zależał o amplitudy sygnąłu sterującego.

Inna ciekawostka - generator może synchronizowany syngałem na wejściu będącym którąś z harmonicznych podstawowej częstotliwosći drgań oscylatora. W tym przypadku sprzęzenie zwrotne musi być na tyle silne aby oscylator produkował harmoniczne o sporej amplitudzie.

Cztyżbyś chciał powielić to: http://www.diagram.com.ua/list/pr-b85.shtml
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Rysunek pierwszy mi się pałenta po muzgownicy tylko żeby na lampionkowe zrobić ;)
Pierwsze próby przeprowadzę z 12Ż1P żeby napięciem na s2 regulować wzmocnienie :D Anodowe też dam 12V ciekawe czy wypali :lol:
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Poszukaj sobie schematu radia: ROYAL - SYNTEKTOR 55W, tam jest synchrodetektor na lampie ECH81 i EABC80, gdzie ECH81 robi za ogranicznik i oscylator przeciągany zaś B lampy EABC jako detektor FM.
Krzysztof Komarnicki
_idu

Post autor: _idu »

Tak ale tamten układ nie nada się jako proste radio. Tam na dodatek synchronizuje się oscylator sygnałem o dużym napięciu a sygnał m.cz. pozyskuje sie nie z prądu anodopwego generatora a z dodatkowego dyskryminatora fazy.

Rosjanie podają ze w wersji tranzystorowej czułośc generatora synchronicznego pracującego na 1/2 częstotliwosći odbieranej jest zbliżóna do odbiornika superreakcyjnego FM.

SQL - 12V nie pójdzie. Zbyt małe nachylenie abyś uzyskał generację na zakresie UKF.[/i]