Chodzi mi o oscylator który jest synchronizowany zewnętrznym przebiegiem .
Chcę zbudować coś takiego ale jedyne informacje na ten temat to na tranzystorach
Układ ma działać na UKF-ie z lampą ECC85 lub jakąś inną triodą z 1-2mA/V (np. z PCF82) Ktoś mógby mnie odesłać do jakichkolwiek konkretnych danych
A jeszcze jedno : napięcie generowanego sygnału nie musi mieć dużego napięcia byle żeby napięcie przebiegu się nie modulowało AM .
Pozdrawiam
PS Jak ktoś da od razu konkretne rozwiązanie to sie nie obrażę
Pierwsza to na tyle słabe sprzeżenie aby łątwo dochodziło do przeciągania.
Po drugie sygnał synchronizujący powieniem mieć stałą amplitudę inaczej zakres "chwytania" będzie zależał o amplitudy sygnąłu sterującego.
Inna ciekawostka - generator może synchronizowany syngałem na wejściu będącym którąś z harmonicznych podstawowej częstotliwosći drgań oscylatora. W tym przypadku sprzęzenie zwrotne musi być na tyle silne aby oscylator produkował harmoniczne o sporej amplitudzie.
Rysunek pierwszy mi się pałenta po muzgownicy tylko żeby na lampionkowe zrobić
Pierwsze próby przeprowadzę z 12Ż1P żeby napięciem na s2 regulować wzmocnienie Anodowe też dam 12V ciekawe czy wypali
Pozdrawiam
Poszukaj sobie schematu radia: ROYAL - SYNTEKTOR 55W, tam jest synchrodetektor na lampie ECH81 i EABC80, gdzie ECH81 robi za ogranicznik i oscylator przeciągany zaś B lampy EABC jako detektor FM.
Tak ale tamten układ nie nada się jako proste radio. Tam na dodatek synchronizuje się oscylator sygnałem o dużym napięciu a sygnał m.cz. pozyskuje sie nie z prądu anodopwego generatora a z dodatkowego dyskryminatora fazy.
Rosjanie podają ze w wersji tranzystorowej czułośc generatora synchronicznego pracującego na 1/2 częstotliwosći odbieranej jest zbliżóna do odbiornika superreakcyjnego FM.
SQL - 12V nie pójdzie. Zbyt małe nachylenie abyś uzyskał generację na zakresie UKF.[/i]