Witam
Obiło mi się o uszy, że nasz najsłynniejszy przedwojenny producent odbiorników radiowych Towarzystwo Radiotechniczne ELEKTRIT produkował również jakiś wzmacniacz czy też wzmacniacze mocy. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje na ten temat.
Wzmacniacze Elektrit
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Wzmacniacze Elektrit
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
-
- 625...1249 postów
elektrit
Witam.
Też frapuje mnie ten temat! Wiem na pewno, że w latach trzydziestych Elektrit wykonywał na zamówienie aparaturę estradową! Pracował na niej m.in. znany białoruski jazzman ze swoim big bandem! Mam gdzieś w archiwach jakiś ślad na ten temat. Mam też ryciny z katalogu Elektrita głośników wolnostojących (Elcodyn i Permanent) ale na ślad seryjnie produkowanego wzmacniacza na razie nie trafiłem.
Waldemar D. (audiodekan)
Też frapuje mnie ten temat! Wiem na pewno, że w latach trzydziestych Elektrit wykonywał na zamówienie aparaturę estradową! Pracował na niej m.in. znany białoruski jazzman ze swoim big bandem! Mam gdzieś w archiwach jakiś ślad na ten temat. Mam też ryciny z katalogu Elektrita głośników wolnostojących (Elcodyn i Permanent) ale na ślad seryjnie produkowanego wzmacniacza na razie nie trafiłem.
Waldemar D. (audiodekan)
-
- 250...374 postów
Wzmacniacze Elektrit
Dziękuję za post. Miło mi, że jeszcze ktoś zainteresowany jest tematem wzmacniaczy tej wspaniałej firmy. Znalazłem właśnie w książce "Złote lata radia w II Rzeczypospolitej" informację, że w 1936 roku cytuję: "W zakładzie produkowano również aparaturę nagłaśniającą, mikrofony, wzmacniacze mocy (aż do 240W), głośniki i megafony, jak również instalacje kinowe i konferencyjne". Ten cytat wraz z Pana postem jeszcze bardziej pobudził moją ciekawość. Mam nadzieję, że gdzieś w Polsce zostały jeszcze jakieś ślady z tej mniej znanej produkcji Elektrita.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman