Dzięki Piotrze za pamięć.Niestety nie znam angielskiego,ale napewno przetłumaczę ,wartościowy artykuł.
Pozdrawiam
ps.zdjęcia monitora z którym "walczę".Może pomożesz z jakąś prostą zwrotnicą?
Takie duze glosniki szerokopasmowe z dodatkowa membrana wysokotonowa powinno sie zawsze (!) uzupelniac o dwa bierne uklady korygujace.
- korekcja wzrostu impedancji dla najwyzszych czestotliwosci
- korekcja typowej dla takich glosnikow "gorki" w srednicy
Znajac charakterystyki glosnika oraz jego parametry mozna precyzyjnie obliczyc wartosci elementow RLC.
Oto przyklad projektu filtrow korekcyjnych dla glosnika Monacor SP-200X:
Nuncjusz1
kupiłeś B200 do tej małej skrzynki?
no to ratuj się zaleceniami Visatona. na ich stronie jest odpowiedni układ korygujący. bez pomiarów modelu ciężko będzie wymyśleć coś więcej.
a jak chcesz nabrać apetytu na większe zabawki to popatrz tutaj: http://www.passdiy.com/pdf/KleinHorn.pdf http://www.passdiy.com/pdf/KleinHorn2.pdf
mnie opadła szczęka.
ps. jeżeli zupełnie nie znasz angielskiego, no to klops. ale jeżeli masz tylko drobne problemy, to chętnie pomogę.
fugasi
często układ jednodrożny zawiera więcej elemntów, niż dwudrożny.
z resztą, nie będę gadać tego, co już napisano. poczytaj w podanych linkach.
ps. ja coraz bardziej przekonuję się do dwudrożnych, mimo, że właśnie od jednodrożnych zacząłem.
Piotrze to nie B 200.Są to gł. kupione na Wolumenie o imieniu Icoon10MA250-C8HW,za niecałe 35 zeta/szt.Nie chciałem ryzykować z drogimi głośnikami.Pasmo określane przez producenta to 60Hz-14kHz.
Spróbowałem z taką zwrotnicą ,trochę zmieniając wartości(takie które miałem pod ręką)i nie jest tak żle,trochę lichy bas.
Pozdrawiam
Witam
Dane do tych głośników postaram się zdobyć od panów na Wolumenie,bo jak kupowałem to mieli tylko podstawowe dane dot. mocy ,pasma itp.
Z googlowania znalazłem wątek na Elektrodzie o tym głośniku i zrobionym z niego combo gitarowym.Niestety szczegółowe dane też się nie pojawiają.
A co polecisz do TVM(tesli ARZ 6608) bo też je mam i wydaje mi się że brzmienie (bez zwrotnicy) mają lepsze od Icoonów,niestety z racji wymiarów łatwo je przesterować.Nie znalazłem w sieci o obudowach ,zwrotnicy do tych akurat głośniczków a wydaje mi się że są ciekawe.Zaznaczam że nie chcę zrobić HI-ENDU,tylko poprostu popróbować sił.
Pozdrawiam
- dopuszczalne obciążenie 30 / 90 W (RMS / max)
- impedancja 4 ohm
- skuteczność 91 dB/1W,1m
- pasmo przenoszenia 60 - 20 000 Hz
- wysokość cewki 6,2 mm
- masa 0,84 kg
- FS = 70 Hz
- QTS = 1,2
- VAS = 12 l
- A = 200 mm
- B = 174 mm
- C = 72 mm
- D = 80 mm
właśnie.
Vas=12l - to wróży dobrze, ale Qts=1.2, a to oznacza bułowaty bas i to jeszcze dość wysoki (Fs=70Hz), co z resztą widać na wykresie.
góra też nie jest rewelacyjna, ale do zrobienia.
Witam
Popiol17 napisał
"Pozdrawiam serdecznie i dziękuję jeszcze raz za transformatory"
Nie ma sprawy polecam się na przyszłość,zawsze chętnie wspomogę.
Wracając do tematu głośników te odpalone Icoony wysokie mają nawet niezłe niestety bas jest rozmyty i dudniący mimo dobrego wytłumienia obudowy(widać na zdjęciu,gąbka falista na wszystkich ściankach) tony średnie trochę krzykliwe,wracam jednym słowem do punktu wyjścia jeśli chodzi o"monitorki",jednak trzeba zgłębiać wiedzę i próbować
Pozdrawiam