małe monitory do wzmacniacza lampowego 2W

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

magik
20...24 posty
20...24 posty

małe monitory do wzmacniacza lampowego 2W

Post autor: magik »

Jak wiadomo, wzmacniacze lampowe dostępne na rynku można podzielić na dwie grupy. Do pierwszej należą wzmacniacze lampowe o mocy niewielkiej (2 czasem 8W przy 8ohm) oraz na wzmacniacze lampowe o mocy większej (powyżej 10W). Jest to jednoznaczne z podziałem: lampy dostępne dla śmiertelników i lampy niedostępne.. :) wiąże sie to oczywiście z kosztami nowych lub wykonanych samodzielnie wzmacniaczy. Produkty typu pocahontas, williamson czy inne hi-end są poza zasięgiem większości młodych ludzi.. każdy sobie ciuła, ale z pustego i Salomon nie naleje więc ciułać też trzeba mieć z czego..

Wstęp taki długi, nie po to żeby wywiązała sie dyskusja o tym jaki wzmacniacz opłaca sie robić i czy w ogóle warto.

Zróbmy na początku założenie. Posiadamy w domu, najprostszy wzmacniacz na lampach pcl86 (ok 2W przy 8ohm) fajnie byłoby jakbyśmy mogli wsłuchać sie w dzwięk "lampowy" bez konieczności uciszania wszystkich domowników.. :) więc będziemy potrzebowali jakiś kolumienek które będą miały wysoką efektywność, oraz takie żeby bez problemu były sterowane tak słabiutkim wzmakiem.

Postawmy drugie założenie: mamy mały pokój do nagłośnienia, tak mały że podłogówki nie wchodzą w grę. Co nam pozostaje? Wykonać monitorki?
nawet przeglądając prasę hi-end'owych wyjadaczy nie natkniemy sie na jakąkolwiek parę monitorków, które byłyby zadowalające..

wspomnijmy choćby takie konstrukcje jak focal electra (89dB, 8ohm) Kef'y ref201 (88dB, 8ohm, 50-150W), Paradigm Signature (91dB - to już lepiej :) 8ohm, 15-135W) Amtech (89dB, 8ohm).. niestety ceny wymienionych tutaj monitorków są delikatnie mówiąc powalające.. :( jedenaście klocków za parkę to przesada ..oprócz Amtech'a znacznie tanszego.. Jest jeszcze ta strona medalu, która nam mówi, że lepiej złożyć samemu niż kupić zrobione. przynajmniej mi tak mówi ta strona medalu ..

konkluzja :)
pomóżcie wybrać prztworniki do wykonania monitorków do małego (17mkw) pokoju, o wysokiej efektywności, które będzie w stanie wysterować tak malutki wzmacniacz lampowy. Jeśli chodzi o budżet to załóżmy, że chcemy zrobić kolumny dwudrożne - monitory na głośnikach klasy średniej. Poiwedzmy, że koszt samcyh głośników, powinen oscylować w granicach 500-600zł. Ciut w jedną i ciut w drugą możermy sie machnąć.. ale im taniej tym lepiej.. :)

pozdrawiam.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: małe monitory do wzmacniacza lampowego 2W

Post autor: Zibi »

magik pisze:Jak wiadomo, wzmacniacze lampowe dostępne na rynku można podzielić na dwie grupy. Do pierwszej należą wzmacniacze lampowe o mocy niewielkiej (2 czasem 8W przy 8ohm) oraz na wzmacniacze lampowe o mocy większej (powyżej 10W). Jest to jednoznaczne z podziałem: lampy dostępne dla śmiertelników i lampy niedostępne.. :) wiąże sie to oczywiście z kosztami nowych lub wykonanych samodzielnie wzmacniaczy. Produkty typu pocahontas, williamson czy inne hi-end są poza zasięgiem większości młodych ludzi.. każdy sobie ciuła, ale z pustego i Salomon nie naleje więc ciułać też trzeba mieć z czego..
Wzmacniacze dzielą się na te które możesz kupić i na te, które są zbyt drogie. Podział, którego dokonałes nie odpowiada rzeczywistości, ponieważ wzmacniacze małej mocy też mogą być drogie.

Jeśli jesteś w stanie zrobić wzmacniacz samodzielnie, to poniżej zamieszczam przepis:

kit AVT (płytki) wzmacniacza PP na EL84 - 25 zł
lampy JJ (kosztują słono) - kwadra EL84 - 140 zł + 2 szt. ECC83 - 60zł
trafa wyjściowe Telto 2x150zł
trafo zasilające - 100zł
inne podzespoły - 50zł
obudowa - 50zł (i więcej)
RAZEM: 725 zł
Za coś podobnego do wzmacniacza "Pocahontas", którego cena w 1998 r. wynosiła 1500zł
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Witam
Polecam coś szerokopasmowego(1głośnik w obudowie ok.20-30l).Ja coś takiego właśnie odpaliłem na poleconym na forum głośniku Tesli ARZ1608(25zł/szt. na Wolumenie ),gra toto ze wzmacniaczykiem SE na EL84 ze stron Republiki z trafami TG5-53.Jeśli nie wymagasz dużych głośności i słuchasz muzyki klasycznej lub jazzu to naprawde głośniczki te dają ogromną przyjemność ze słuchania( w swojej cenie bez konkurencji).
Pozdrawiam
magik
20...24 posty
20...24 posty

-->Zibi, właściwie to chodzi mi o przepis na monitorki a nie na wzmacniacz.. :) ale dzięki za rady. Jesli chodzi o podział wzmacniaczy to raczej takie luźne dywagacje niż przemyślany tekst,
poza tym dyskusja miała dotyczyć głośników.

--> nuncjusz1, muzyki słucham bardzo różnej. Wymagam dużo szczegółowości, szerokiej sceny i dobrej stereofonii (o ile to wszystko możliwe z monitorów). Głośniki szerokopasmowe jednak mogą nie być tak dokładne na skraju pasma, dlatego wolałbym wysokotonowy + niskośredniotonowy na zwrotnicach. Jeśli już szerokopasmowy to potrzebowałbym sprawdzoną konstrukcję na głośniku o wysokiej efektywności. Trudno taki znależć. Nie pamiętasz jaką efektywność miała teska arz 1608?

mógłbym monitry zbudować na dwóch głośnikach niskośredniotonowych + wysokotonowy, chodzi głównie o to żeby dobrać tak przetworniki aby spełniały kryterium wysokiej efektywności oraz mogły być wysterowane przez wzmacniacz małej mocy.

pozdrawiam.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

magik
20...24 posty
20...24 posty

a co byście powiedzieli na szerokopasmówki monacora w dość specyficznej konfiguracji http://www.highfidelity.pl/artykuly/0601/diy.html ??
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Poszukaj na audiostereo.pl pod hasłem ct193
Tu jest źródło tych projektów:
http://www.lautsprechershop.de/hifi/ind ... _ct_en.htm
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

a sławne już ZG10-C? moim zdaniem to byłaby dobrana para.
okolice 90dB/W są naprawdę wystarczające.
przez jakiś czas słuchałem Triangli (91dB/W, 4ohm) ze wzmacnaczem 5W. nie było żadnych problemów, ani z Mahlerem, ani z Floydami.

ps. uważam, że Pocachontas to kupa, a nie wzmacniacz.
pss. wiem, przy okazji kogoś uraziłem, ale cóż... wolność słowa.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Zgadzam się z Piotrem: SE na EL84 i ZG10-C daje przepiękny efekt i to nie tylko przy słuchaniu klasyki! Polecam na tym zestawie posłuchać Fatboy Slim'a.
Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: altusmann »

do monitorków zastosuj głośniki Hanssen HH150HQ i wysoko tonowe Tonsil GDWK 9/40/3. Będziesz miał gładkie wysokie tony, szybki dynamiczny bas z dobrą kontrolą, no i co najważniejsze dobrze brzmiące średnie tony. Całość gra ładnie na słabym wzmacniaczu więc z napędzeniem problemu nie bedzie, ew. można zamiast GDWK 9, wsadzć 7,5 z kolumn space 86. :wink:
w ryj dać moge dac.....
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=1 ... 13&catg=30

Te 100dB :D:D:D To tylko propozycja - może poszukaj jakichś głośników estradowych? I do tego głośnik wysokotonowy, jako zwrotnica kondensator do gwizdka?

Podeślę pod wieczór schemat kolumny w obudowie voight pipe na ARZ6608

Pozdrawiam serdecznie!
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

:arrow: altusmann

Znasz ten model: space86?
Możesz mi zaopiniować, bo dostałem takie niedawno, ale membramy już trochę dostały i nie wiem, czy brać je na warsztat.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Mam takie Space86 w rozsypce... Cosik mi się nie podobają... Moc niby 50W, ale takie budżetowe 50W. Mam ZgC50 - też GDN20/xxx, GDM10/xxx , ale GDWK 9/80 zdaje się. Objętość tych moich kolumn jest o wiele większa niż tych space. Jak na mój gust to w tych space na dobre nie wyszło zmniejszenie obudowy no i odrzuca mnie trochę "design" :)
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

kolumny

Post autor: sergiusz »

O ile pamietam to nie okresliles sie jakiego rodzaju obudowe zrobisz.
Jezeli bedzie to obudowa zamknieta to znaczenia nabiera zawieszenie glosnika i rowniez pod tym katem nalezy go dobierac (ksiazka: glosniki i zespoly glosnikowe). Ja mialem obudowe zamknieta z jednym glosnikiem szerokopasmowym 92dB. Nie jest to ideal, ale przyjemnie i glosno gra wlasnie na malym wzmacniaczu.
Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: altusmann »

:arrow: Maciej Szczodrowski
Kolumny znam b.dobrze jeszcze w tamtym roku słuchałem na takich muzyki, spisują się b.dobrze ładnie grały i nie były pozbawione muzycznego wyrazu :wink: nie były może nojgłośniejszym produktem tonsila ale efektywność ok 90dB jest taką graniczną wartością ich pracy, kolumny te polecam stosowac na podstawkach a to z tego względu że są dość niskie i podczas stania na podłodze średnie i wysokie tony mogą wydać się stłamszone. Dodam jeszcze że dobrze im robi zmiana wytłumienia gdyz jest tam obecna psełdo mata wytłumiająca w postaci starej kolorowej szmaty :lol: polecam zmianę na wełnę mineralną , zalecam dość spore wygłuszenie i usunięcie nieszczelności ścianki przedniej, poprawi to ich niskie tony a muszę powiedzieć że i bez tych przeróbek niski zakres jest bardzo przyjemny do słuchania i bas nie zlewa sie tak jak jest to w większych kolumnach z głośnikami o średnacach 30cm i większe,ale moze byc lepiej. Space 86 nie należy traktować jako mocne kolumny, są przeznaczone do określonego materiału muzycznego, zagrają głosniej na mocniejszym wzmacniaczu ale to tylko 50 wat mocy nominalnej :wink: nie oczekumy cudów a szczerze to polecam je wyremątować. 8)
w ryj dać moge dac.....