Taka tam zabaweczka

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Taka tam zabaweczka

Post autor: popiol17 »

Zaprojektowałem taki mini wzmacniaczyk do MP3-Player'a. W sumie to standardowy układ z PCL86, będzie jeszcze regulacja basów i sopranów w pętli sprzężenia zwrotnego i jakiś ultra-bass na przełączniku, w zasadzie to układ żywcem ściągnięty z bambino.

Mam pytanie - wzmacniacz jest dual-mono, czyli płyteczka x2, każdy kanał ma osobny prostownik HT, aczkolwiek żarzenie i Uanodowe będzie brane z jednego transformatora. Czy mogę się spodziewać jakichś problemów z masą? Bo masy obu wzmacniaczy będą się łączyć na dobrą sprawę w wtyczce jack stereo, która będzie wetknięta w playera albo komputer.

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

jeżeli uzwojenie zasilające będzie wspólne, a prostowniki osobne, to możesz spodziewać się problemów z przydźwiękiem.
moim zdaniem lepiej zastosować osobne uzwojenia, albo jeden zupełnie wspólny zasilacz.
żarzenie to sprawa znacznie mniejszej wagi.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Odgrzewany wątek..

W końcu odpaliłem układ na troszkę przerobionej płytce.

1) Filtr w zasilaczu -CRC, C1=22uF, R=180Ohm, C2=44uF - takie pojemności chyba wystarczą, w finalnej wersji dam po 50uF i może dławik...

2) Żarzenie ECL86 "w powietrzu" - trzeba będzie symetryzować albo prostować, delikatny przydźwięk jest, ale na akceptowalnym poziomie :)

3) Brak sprzężenia zwrotnego - niedługo dorobię :), generalnie to schemat a'la Bambino

4) cały układ bez obudowy - mimo to żadnych szumów, brumów :)

5) Pierwszy stopień wymaga delikatnej przeróbki, dałem rezystory jakie miałem pod ręką, 1k8 w katodzie i 100k w anodzie

6) Pierdzienie jednego egzemplaża ECL86 po ok. kilku minutach pracy - gdzieś chyba było na forum, druga ECL'ka działa bez problemu

7) Kompletne diedopasowanie -trafo na 4Ohm, głośnik 8Ohm i to jeszcze gitarowy :) - problem z basami (być może na normalnych kolumnach przydźwięk będzie większy, ale ten który jest to raczej 50Hz od żarzenia, czyli masa układu jest chyba ok zrobiona)

8) Wzmacniacz jest głośny (mimo głośnika o niskiej sprawności - chiński badziew), gra miło i bez jakichś nieprzyjemnych zniekształceń.

9) Do pokoju tak na oko 3m x 5m nic więcej mi nie potrzeba, a lubię sobie głośniej posłuchać :)

To tyle moich wynurzeń, jak będę miał finalną wersję płytki, zrobię zdjęcia, opis, schemat, itd - chciałbym zamieścić to jako wzmak dla początkujących adeptów sztuki lampowej nieobytych z masami, pająkami itd - typu robisz płytkę, lutujesz i masz działąjący bez problemu wzmacniacz :)
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: ludo »

Fajnie ze wzmacniacz odpalil za pierwszym razem i bez zadnych problemow! :D
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Zrobiłem dress - tuning - pomarańczowa diodka w podstawce - słychać przydźwięk na stałym poziomie - jest zasilana z żarzenia, trzeba będzie zrobić stałym napięciem - ale fajnie wygląda w nocy

Problem z przydźwiękiem się może ujawnić na dobrych kolumnach - poprostu głośnik ma duży spadek na tej częstotliwości :D

Pozdrawiam!!