TURANDOT
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
TURANDOT
Turandot....co możecie powiedziec o tym radiu mam zamiar je kupic i słyszałem że dawniej było rozchwytywane:]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
w ryj dać moge dac.....
-
- 625...1249 postów
Rety!!! Co to za fornit? To wogóle jest fornit, czy farba?! Mam Turandota w ślicznym miodowym fornicie. To było moje pierwsze radio lampowe jakie dostałem. Zwraca uwagę: dwa głośniki, "korektor", UKF. To nie zbyt cząesto spotykane w tamtych odbiornikach.
A to na środku to co to właściwie jest? Wygląda jak tabliczka na drzwi z nazwiskiem właściciela.
Pozdrawiam!
A to na środku to co to właściwie jest? Wygląda jak tabliczka na drzwi z nazwiskiem właściciela.
Pozdrawiam!
-
- 75...99 postów
to jest turandot w orginalnym lakierowaniu...jest również błękitny do kupienia. tabliczka na froncie to dedykacja radio było prezentem ślubnym i tam jest wypisane. to tylko przykładowa fota
jakie głosniki pracują w tym radiu jaka moc i co jeszcze mozna podłączyc pod tą machinę

w ryj dać moge dac.....
-
- 125...249 postów
-
- 75...99 postów
To bardzo fajnie tylko szkoda że nie umieszczono głośników w przednim panelu ale to wkońcu szerokopasmówki :] gdyby zrobiono tak jak w romansie i innych czyli głośniki we froncie to juz lepiej było by dać trójdrożny więc głośniki z boku to z jednej strony dobre rozwiązanie bo zmniejszyły sie rozmiary radia ale jeśli ustawimy je na ciasnej półce to głośniki zostaną zakryte. 

w ryj dać moge dac.....
-
- 625...1249 postów
Mam sentyment do tego radia, bo to było pierwsze radio lampowe jakie dostałem. Od tego radia zaczęła się moja przygoda z lampami (a może od momentu gdy mnie kopnęło przy czyszczeniu wnętrzności). Pamiętam jak mi chrzestny tłumaczył, że to radio jest zepsute, bo wyłącznik nie daje się wcisnąć i od razu odskakuje: "trzeba zapałkę włożyć i zablokować przycisk". Naprawdę fajna rzecz, aczkolwiek wolę fornit wyglądający jak drewno.
Pozdrawiam!
fornir. FORNIR. FORNIR
Pozdrawiam!
fornir. FORNIR. FORNIR
-
- moderator
Re: TURANDOT
pamiętaj, że rozchwytywany był wtedy nawet papier toaletowy, a wchodząc do sklepu człowiek pytał: czy jest... hmm... czy jest... coś?altusmann pisze:słyszałem że dawniej było rozchwytywane:
-
- 2500...3124 posty
Re: TURANDOT
Wtedy tez krążył po Polsce w powielaczowej formie taki artykułPiotr pisze:pamiętaj, że rozchwytywany był wtedy nawet papier toaletowy, a wchodząc do sklepu człowiek pytał: czy jest... hmm... czy jest... coś?altusmann pisze:słyszałem że dawniej było rozchwytywane:
"Polacy jak wy to robicie?"- mam nadzieję,że tez go pamietasz.
-
- 6250...9374 posty
-
- 75...99 postów
Z radioodbiorników pamiętam tylko starego romansa z szopy mojego dziadka...miałem wtedy 7lat...teraz mam 17 i turandota nigdy nie widziałem :] aczkolwiek spodobało mi się to radio z tego względu że ma swój styl, no i to wkońcu lampiak :] a nie zaden szary tranzystor. Myśle że ten radioodbiornik będzie w sam raz na rozpoczęcie mojej lampowej działalności :] kiedyś się mówiło że "polacy elektroniki robic nie potrafią za to głosniki mamy najlepsze" no tak z głosnikami prawda :] ale co do elektroniki to bym sie nie zgodził bo zrobilismy parę dobrych sprzętów na lampach
chocby wzmacniacze ampli75, meloman25, ampli 45, luna itp. no i ten zabłąkany turandot wśród lampowych radioodbiorników.... spodobało mi się również radio RUMBA ...
ale narazie ze względu na brak funduszy nie mogę kupić :]

w ryj dać moge dac.....
-
- 250...374 postów
Witam,altusmann pisze:To bardzo fajnie tylko szkoda że nie umieszczono głośników w przednim panelu ale to wkońcu szerokopasmówki :] gdyby zrobiono tak jak w romansie i innych czyli głośniki we froncie to juz lepiej było by dać trójdrożny więc głośniki z boku to z jednej strony dobre rozwiązanie bo zmniejszyły sie rozmiary radia ale jeśli ustawimy je na ciasnej półce to głośniki zostaną zakryte. :wink:
To radio miało bardzo przyjemny dźwięk - jak na owe czasy. Należało - obok "Domino" - do klasy "top". Duża sklejkowa skrzynia uwypuklała niskie tony, 'achillesową piętę' ówczesnych odbiorników. Można było poprawić słyszalność wysokich tonów specjalnym ustawieniem odbiornika - patrz rys. Ściany pomieszczenia służyły jako "reflektory".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Adam
Adam