Opal FTZ-No. Z 389
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Opal FTZ-No. Z 389
Jest to jakiś stary krzemowy, czarnobiały TV. Mam zamiar to uruchomić, jadnak bez schematu to będzie ciężko. W układzie doszło kiedyś do silnego zwarcia (nie które przewody przygrzane do obudowy), a teraz jest gdzieś przerwa w obwodzie pierwotnym zasilacza (TV ma trafo sieciowe). Ponadto TV jest chyba Niemiecki, jednak pisze na nim, że wyprodukowano go w GDR (?). W układzie są dziwne tranzystory KU coś tam itp. Niektóre z nich przynitowano do radiatorów. Ma ktoś do tego schemat ?
-
- 125...249 postów
Re: Opal FTZ-No. Z 389
He he, dobre! Tego zartu o Ossis jeszcze nie slyszalem, powtorze w pracy.maciej_333 pisze: Ponadto TV jest chyba Niemiecki, jednak pisze na nim, że wyprodukowano go w GDR (?)
GDR (German Democratic Republic), DDR, NRD (1949-1990)
-
- 625...1249 postów
Tak mylałem, że GDR to NRD ale jako nie byłem przekonany. Nie wiem co tu takiego zabawnego. Chyba każdy wie, o murze berlińskim i podziale Niemiec po II wojnie wiatowej.
A tak ponadto to trafo w tym TV jest raczej uszkodzone, bo jak je podłšczyłem do sieci bez obcišżenia to się silnie grzało. Ma kto do niego schemat ?
A tak ponadto to trafo w tym TV jest raczej uszkodzone, bo jak je podłšczyłem do sieci bez obcišżenia to się silnie grzało. Ma kto do niego schemat ?
-
- moderator
Re: Opal FTZ-No. Z 389
A FTZ-No to raczej nie oznaczenie typu ale numer nadany przez instytucję certyfikujacą w zakresie zakłóceńAno pisze:He he, dobre! Tego zartu o Ossis jeszcze nie slyszalem, powtorze w pracy.
GDR (German Democratic Republic), DDR, NRD (1949-1990)

========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów