Wzmacniacz na AL4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Wzmacniacz na AL4
Pytam to tu, to tam o różne ciekawe rzeczy ale czas wreszcie zabrać się za budowę pierwszego wzmacniacza. Myślałem o triodowym na 6C4C ale lampy są nie do zdobycia (no, niezupełnie - są ale za 80zł/sztuka). Mógłbym zbudować układ na EL84 ale nie mam EL84 i choć tanie musiałbym je kupić, albo kupić jakiekolwiek inne głośnikowe.
Tymczasem jednak mam inne lampy głośnikowe - dwie sztuki AL4. Mam także transformatory wyjściowe TG 2.5 i sieciowy z uzwojeniem 4V. Zatem... czemu nie ? Pozostaje tylko kwestia schematu. W sieci znalazłem dwa: oparty na AF7 ten: http://tinyurl.com/h45lp oraz na dwóch triodach AC2 ten (Jogis) http://tinyurl.com/zscqk .
AC2 nie dysponuję, AF7 mam jedną a co zrobić jeśli zachciałoby się drugiego kanału... zatem wolałbym wykorzystać jakąś triodę (triody) na przedzie, Mam parę ECC83, ECC82, oraz dwie oktalowe 6N8S, mam też EF86, ewentualnie mógłbym dokupić jakieś inne popularne lampki rosyjskie. Mam też dwie AZ1 ale to mniej istotne. Domyślam się że AL4 potrzebuje dość dużego napięcia do wysterowania, skoro na wejściu występuje pentoda lub dwie triody.
Czy też uda się ją wysterować jakąś nowoczesną (w porównaniu do AC2) pojedyńczą triodą o dużym wzmocnieniu ? W odwodzie pozostaje jeszcze EF86...
Wzmacniacz ma być niewielkiej mocy, SE bez regulacji barwy, prosty. Jakie są wasze sugestie ?
Tymczasem jednak mam inne lampy głośnikowe - dwie sztuki AL4. Mam także transformatory wyjściowe TG 2.5 i sieciowy z uzwojeniem 4V. Zatem... czemu nie ? Pozostaje tylko kwestia schematu. W sieci znalazłem dwa: oparty na AF7 ten: http://tinyurl.com/h45lp oraz na dwóch triodach AC2 ten (Jogis) http://tinyurl.com/zscqk .
AC2 nie dysponuję, AF7 mam jedną a co zrobić jeśli zachciałoby się drugiego kanału... zatem wolałbym wykorzystać jakąś triodę (triody) na przedzie, Mam parę ECC83, ECC82, oraz dwie oktalowe 6N8S, mam też EF86, ewentualnie mógłbym dokupić jakieś inne popularne lampki rosyjskie. Mam też dwie AZ1 ale to mniej istotne. Domyślam się że AL4 potrzebuje dość dużego napięcia do wysterowania, skoro na wejściu występuje pentoda lub dwie triody.
Czy też uda się ją wysterować jakąś nowoczesną (w porównaniu do AC2) pojedyńczą triodą o dużym wzmocnieniu ? W odwodzie pozostaje jeszcze EF86...
Wzmacniacz ma być niewielkiej mocy, SE bez regulacji barwy, prosty. Jakie są wasze sugestie ?
Ostatnio zmieniony czw, 9 marca 2006, 16:21 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
sugestia pierwsza: upewnij się, że obie lampy są sprawne.
AL4 to cokolwiek rzadsza lampa niż np EL84, czy EL34. w razie awarii będziesz miał tzw ojoj.
skoro masz duotriody, no to wzmacniacz gotowy. sugeruję pierwszy stopień na 6H8C, drugi sprzężony bezpośrednio na ECC83. po pół lampy na kanał. sprzężenie zwrotne przez całość i już.
do dzieła!
z zasilaczem na AZ1 wzmacniacz będzie wyglądał miodnie
AL4 to cokolwiek rzadsza lampa niż np EL84, czy EL34. w razie awarii będziesz miał tzw ojoj.
skoro masz duotriody, no to wzmacniacz gotowy. sugeruję pierwszy stopień na 6H8C, drugi sprzężony bezpośrednio na ECC83. po pół lampy na kanał. sprzężenie zwrotne przez całość i już.
do dzieła!
z zasilaczem na AZ1 wzmacniacz będzie wyglądał miodnie

-
- 3125...6249 postów
"Ojoj" w sensie kłopotu z lampami na wymianę czy też te AL4 są jakieś wyjątkowo wybuchowe czy coś w tym rodzaju ?Piotr pisze:sugestia pierwsza: upewnij się, że obie lampy są sprawne.

A dlaczego proponujesz użycie dwóch typów lamp ? Nie da się wylącznie na ECC83 albo 6N8S ?Piotr pisze:skoro masz duotriody, no to wzmacniacz gotowy. sugeruję pierwszy stopień na 6H8C, drugi sprzężony bezpośrednio na ECC83. po pół lampy na kanał. sprzężenie zwrotne przez całość i już.
do dzieła!
-
- moderator
wybuchowe raczej nie są
chodziło mi o dostępność. ale to nie jest wcale sprawa kluczowa, jeżeli masz sprawne lampy to wszystko jest w porządku.
dlaczego dwa typy? bo sprawdziłem taki układ z EL34 w singlu i był dobry. 6H8C albo ECC82 solo będzie mieć ciut za małe wzmocnienie. z kolei dwa stopnie na ECC83 dadzą za dużo. dodatkowo 6H8C i ECC83 dobrze się komponują w sprzężeniu bezpośrednim. w ten sposób dostajesz tylko jeden kondensator w torze przed lampą mocy.
cóż, jestem minimalistą
ps. a masz pod nie podstawki?

chodziło mi o dostępność. ale to nie jest wcale sprawa kluczowa, jeżeli masz sprawne lampy to wszystko jest w porządku.
dlaczego dwa typy? bo sprawdziłem taki układ z EL34 w singlu i był dobry. 6H8C albo ECC82 solo będzie mieć ciut za małe wzmocnienie. z kolei dwa stopnie na ECC83 dadzą za dużo. dodatkowo 6H8C i ECC83 dobrze się komponują w sprzężeniu bezpośrednim. w ten sposób dostajesz tylko jeden kondensator w torze przed lampą mocy.
cóż, jestem minimalistą

ps. a masz pod nie podstawki?
-
- 3125...6249 postów
Mam dwie bocznostykowe, starczy albo na wariant mono z prostownikiem na AZ1 albo nawet na dwa kanały (jeśli mi się spodoba i postanowię drugi dorobić) ale wtedy albo prostownik na innej lampie albo półprzewodnikowy.
Hmm, trochę dużo będzie tych świecących banieczek w wariancie 6N8S + ECC83 + AL4 ale może... Czy mógłbyś machnąć schemat (może być niechlujnie
) tego wstępnego stopnia ? Jestem żółtodziobem i nie poważę się na razie na samodzielne komponowanie schematów 
Hmm, trochę dużo będzie tych świecących banieczek w wariancie 6N8S + ECC83 + AL4 ale może... Czy mógłbyś machnąć schemat (może być niechlujnie

-
- moderator
Re: Wzmacniacz na AL4
IMO bez sensu. Są dużo lepsze lampy do audio, AL4 nie poraża parametrami, zachowaj ją do zabytkowego radia, a wzmacniacz zrób na EL84, które i itańsze i popularniejsze od AL4 są.fugasi pisze: Tymczasem jednak mam inne lampy głośnikowe - dwie sztuki AL4. Mam także transformatory wyjściowe TG 2.5 i sieciowy z uzwojeniem 4V. Zatem... czemu nie ?
-
- 3125...6249 postów
Tomku, masz rację jeśli przyjąć założenie, że celem jest wzmacniacz do grania, słuchania muzyki na poważnie. Moim celem jest jednak zbudowanie pierwszego układu lampowego, dla treningu i radości. Lampy dostałem za grosze no i są - nie muszę nic dokupować, poza tym wygladają fajniej niż EL84
Stare radia to wspaniałe hobby, tyle że nieco kosztowne a przede wszystkim przestrzeniochłonne - gdzie te wszystkie cuda pomieścić ? Może kiedyś... na razie te lampki i tak usychałyby sierotki bez prądu i przytulnej orzechowej czy bakelitowej skrzynki 

-
- moderator
-
- 3125...6249 postów
Bardzo fajny ten układ, Mam tylko dwa pytania: czy mogę tak po prostu zamiast stopnia końcowego na EL34 podłączyć stopień na AL4 wzięty z tego schematu http://tinyurl.com/zscqk ? Czyli po prostu - kondensator sprzęgający za ECC83 (u ciebie 6N2P) dołączyć do rezystora R16 (10k na schemacie Jogisa) i już ?
Drugie pytanie - jaką funkcję pełni rezystor dołączony do uzwojenia wtórnego transformatora wyjściowgo - czy to jest sprzężenie zwrotne ? Jest dołączony do uziemionej końcówki (ja tam widzę kropkę...) ?
Drugie pytanie - jaką funkcję pełni rezystor dołączony do uzwojenia wtórnego transformatora wyjściowgo - czy to jest sprzężenie zwrotne ? Jest dołączony do uziemionej końcówki (ja tam widzę kropkę...) ?
-
- 3125...6249 postów
Re: Wzmacniacz na AL4
Tomku, mógłbyś napisać, które parametry tej pentody są takie sobie ? Mnie na razie dane z kart katalogowych niewiele mówią (poza napięciami, prądami, mu i Ra). Z drugiej strony EL84 chyba też nie jest jakąś super-hiper lampką... A może mógłbyś porównać ich kluczowe parametry pod względem przydatności w układzie wzmacniacza ?tszczesn pisze:AL4 nie poraża parametrami, zachowaj ją do zabytkowego radia, a wzmacniacz zrób na EL84, które i itańsze i popularniejsze od AL4 są.
-
- moderator
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
-
- 3125...6249 postów