Lampy z dwoma cokołami ?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Lampy z dwoma cokołami ?

Post autor: fugasi »

Czy lampa AZ1 występuje wyłącznie z cokołem bocznostykowym czy są także jakieś wersje z c. nóżkowym (chyba tak się nazywa ten najstarszy typ, wykorzystywany w RGN-ach itd.) ?
Jakie lampy miały dwie wersje ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Lampy z dwoma cokołami ?

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze:Czy lampa AZ1 występuje wyłącznie z cokołem bocznostykowym czy są także jakieś wersje z c. nóżkowym (chyba tak się nazywa ten najstarszy typ, wykorzystywany w RGN-ach itd.) ?
Jakie lampy miały dwie wersje ?
Nie, AZ1 ma tylko cokół bocznostykowy. Odpowiednikiem kołkowym tej lampy była RGN1064 (i odpowiedniki innych firm). Bardzo mało lamp było produkowanych w kilku odmianach cokołowych, popularne to KC1 i KL1 (bocznostykowe lub kołkowe), czasami niektóre lampy angielskie były wykonywane w dwóch wersjach kołkowych - europejskej i angielskiej. Analogicznie Philips niektóre swoje lampy kołkowe wypuszczał w wersji amerykańskiej (np. E447 cze E452)
OTLamp

Post autor: OTLamp »

W dwóch wykonaniach cokołow (nóżkowy i bocznostykowy) były też: AH1, ACH1, AB2.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:W dwóch wykonaniach cokołow (nóżkowy i bocznostykowy) były też: AH1, ACH1, AB2.
A nie różniły się aby literką na końcu? Zresztą AB2 nóżkowa to AB1 (plus kołek na górze). ACH1 bocznostykowe widziałem tylko Tesli, AH1 kołkowej nigdy, kto ją popełnił?
OTLamp

tszczesn pisze: ACH1 bocznostykowe widziałem tylko Tesli, AH1 kołkowej nigdy, kto ją popełnił?
Dla AH1 Mikołajczyk podaje dwa cokoły (chyba, że znowu kłamie).

EDIT
Dzisiaj miałem dostęp do Mikołajczyka i wychodzi na to, że znowu kłamie. Pamiętałem, że AH1 miała tam cokół siedmionóżkowy, ale widzę, że CH1 i EH1 też mają tam taki, co jest ewidentną pomyłką.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Dla AH1 Mikołajczyk podaje dwa cokoły (chyba, że znowu kłamie).
Mikołajczyk niestety często kłamie, to fajny katalog, ale trzeba być ostrożnym.

A tą TACH1 z ostatniego zdjęcia chętnie bym widział u siebie - bardzo lubię lampy z T na początku :)
OTLamp

tszczesn pisze: A tą TACH1 z ostatniego zdjęcia chętnie bym widział u siebie - bardzo lubię lampy z T na początku :)
Ja też:) (w ogóle jakoś lubię lampy Tungsrama, zwłaszcza nóżkowe)
pierwszy

Post autor: pierwszy »

OTLamp pisze: Ja też:) (w ogóle jakoś lubię lampy Tungsrama, zwłaszcza nóżkowe)
Na corocznych targach "Nosztalgia Rádió" w Budapeszcie sa tego typu lampy.
OTLamp

macska pisze: Na corocznych targach "Nosztalgia Rádió" w Budapeszcie sa tego typu lampy.
Drogie są? Najbardziej poszukuję PP4101 i PV495.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tszczesn, OTL - skąd takie nabożeństwo do lamp Tungsrama ? Co w nich tkwi ? BTW całe kartony lamp na zdjęciu - to lepsze niż gabloty u jubilera ! :lol:
OTLamp

fugasi pisze:Tszczesn, OTL - skąd takie nabożeństwo do lamp Tungsrama ?
Skądinąd..., albo z kątowni. Wybierz sobie odpowiedź, która Ci się bardziej podoba.

Twoje ironiczne, prześmiewcze wypowiedzi, coraz bardziej mnie zaczynają irytować (i nie tylko mnie, jak widać w innych działach).
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

OTL, zadałem proste pytanie nie kryjące w sobie żadnego podtekstu ani intencji innej oprócz tej żeby uzyskać równie prostą odpowiedź.
Ja naprawdę chcę się dowiedzieć dlaczego wyróżniacie lampy akurat tej firmy. To jest pytanie o treści "dlaczego" a nie zdanie retoryczne niosące przekaz drwiąco-znudzony "eeee, ten Tungsram".
Spotkałem się na forum już raz z zachowaniem powiedzmy dziwnym, którym zainteresowaliby się z pewnością odpowiedni specjaliści od bodźców i nieadekwatnych reakcji ale uznałem to za przypadek jednostkowy lub tzw. zły dzień. Tymczasem jednak, okazuje się, mamy chyba w tym sezonie modę na jakieś epidemie. A może to tylko uboczny skutek występującej u ludzi obdarzonych ponadprzeciętną inteligencją oraz angażującym wręcz uczuciowo hobby (a tacy uczastniczą w tym forum) nabyt rozwiniętej wyobraźni ?
Na tym forum jesteś dla mnie, OTL, podobnie jak tszczesn i parę innych osób autorytetem szanowanym za wielką wiedzę teoretyczną i doświadczenie w zakresie konstrukcyjnym oraz jak się domyślam doświadczenie wieloletnie i sam doprawdy nie potrafię sobie wyobrazić nawet powodu dla którego miałbym przeciwko wam kierować jakieś skryte akcje zaczepne. Byłoby to nielogiczne z uwagi na cel mojego w tym forum uczesnictwa (chcę się czegoś o lampach nauczyć) oraz sprzeczne z moim temperamentem.
Mam nadzieję że tym razem zostałem zupełnie jasno zrozumiany.
Czy wobec, mam nadzieję, zyskanej dzięki powyższym słowom jasności mogę liczyć na odpowiedź na moje pytanie ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:Tszczesn, OTL - skąd takie nabożeństwo do lamp Tungsrama ? Co w nich tkwi ? BTW całe kartony lamp na zdjęciu - to lepsze niż gabloty u jubilera ! :lol:
A bo Tungrasm miał nietypowe oznaczenia z tym zwoim T, do tego bardzo krótko używane.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Acha, rozumiem - po prostu rzadki obiekt kolekcjonerski, ciekawostka. Dziękuję. :D
pierwszy

Post autor: pierwszy »

OTLamp pisze: Drogie są? Najbardziej poszukuję PP4101 i PV495.
Nie potrafie odpowiedziec na to pytanie czy sa drogie?
Generalnie powojenne NOS-y sa drozsze o 10-30-50% niz te same lampy w Polsce.
Ostatnio nie moge trafic na te targi, w pazdzierniku nie bywam w Budapeszcie, a specjalnie jechac po lampy (na dodatek w ciemno) to niezbyt dobry pomysl.