przedwojenne radio KOSMOS K 90 A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
przedwojenne radio KOSMOS K 90 A

-
- moderator
Re: przedwojenne radio KOSMOS K 90 A
Schemat tego radia jest identyczny z radiem Philips 470A, jak nie masz tego schematu to mogę ci jego skan podesłać. Niedługo powinien pojawić się schemat tego radia na mojej stronie, ale dopóki nie sprawdzę, czy na pewno nie ma żadnych różnic[1] między Philipsem a Kosmosem to tego nie zrobię.niklebio pisze::shock: Kilka miesiecy temu nabylem radio przedwojenne Firmy KOSMOS RADIO z Warszawy o nazkie KOSMOS K90A lub tez nazywane PIONIER K90A. W dotychczasowych poszukiwaniach nie udzlo mi sie znalesc nigdzie schematu tego radia a chcialbym je uruchomic, nie posiada tez radio tylnej scianki, a pozatym wyglada na to ze nikt w nim nic nie grzebal. Jesli ktos posiada takie radio lub schemat to bardzo prosze o kontakt na forum lub na adres marpiomat@wp.pl . Moze tez ktos ma tylna scianke lub jak wyglada. POZDRAWIAM.
[1] Różnice jak są to drobne, typu trochę inna wartość elementu, w naprawie na pewno nie przeszkodzą.
BTW. Do naprawy kompletnego radia schemat nie jest w zasadzie potrzebny.
BTW2. Na mojej stronie masz poradnik uruchamiania i konserwacji starych radiów, co prawda jeszcze nie skończony, ale powoli zbliżam się do końca
BTW3. Uważaj na skalę - nie tak prosto jest złożyć z porotem napęd wskazówki tak aby działał!
-
- 25...49 postów
Niestety nie jest identyczny, to wręcz zupełnie inne radia. Kosmos K90A z lampami AK2, AF3, ABC1, AL4 i AZ1, odpowiada odbiornikowi Pionier A w katalogu wyrobów Philipsa (BTW konstrukcja już z 1936 roku). Philips 470A z lampami EK2, EF9, EBL1 i AZ1 to prawdopodobnie "pierwowzór" Kosmosa K95A.Schemat tego radia jest identyczny z radiem Philips 470A, jak nie masz tego schematu to mogę ci jego skan podesłać.
Niklebio jeśli jesteś zainteresowany mogę wysłać Ci skan "serwisówki" Pioniera A, wprawdzie jest po holendersku (chyba

Radek
-
- moderator
Czepiasz się ;)radar pisze:[q
Niestety nie jest identyczny, to wręcz zupełnie inne radia. Kosmos K90A z lampami AK2, AF3, ABC1, AL4 i AZ1, odpowiada odbiornikowi Pionier A w katalogu wyrobów Philipsa (BTW konstrukcja już z 1936 roku). Philips 470A z lampami EK2, EF9, EBL1 i AZ1 to prawdopodobnie "pierwowzór" Kosmosa K95A.
Niklebio jeśli jesteś zainteresowany mogę wysłać Ci skan "serwisówki" Pioniera A, wprawdzie jest po holendersku (chyba :D ), ale schemat i rozmieszczenie elementów w skrzynce są jak najzupełniej zrozumiałe! :lol:
Nie można się pomylić? :) Dla uściślenie: mówisz o Philipsie V4A Pionier - samego Pioniera pewnie były by trudno w internecie znaleźć.
-
- 25...49 postów
Broń Boże!Czepiasz się

Pewnie że można, ale skutki mogły być opłakane!Nie można się pomylić?

Nie, akurat pisałem o Philipsie Pionierze A i pod taką nazwą to radio figuruje w oficjalnej "serwisówce" Philipsa. V4A faktycznie jest w necie, nie ma go niestety w mojej serwisówce (jest za to praktycznie identyczny V6A), ciekawostką jest natomiast V5A - angielska wersja z lampami produkowanymi w tym kraju (np. FC4 zamiast AK2).Dla uściślenie: mówisz o Philipsie V4A Pionier - samego Pioniera pewnie były by trudno w internecie znaleźć.
-
- moderator
Sprostowanie na maila już dawno temu dostał. Fakt, że zapomniałem je tu napisać.radar pisze:Broń Boże! :wink: , po prostu mogłeś "namieszać" pytającemu (mam nadzieję, że nie doszło do przeróbki Kosmosa K90 :D ) Philips 470 (HU zresztą) stoi koło mnie na półce, więc się zdziwiłem skąd to rzekome podobieństwo do K90!Czepiasz się ;)
Nie, akurat pisałem o Philipsie Pionierze A i pod taką nazwą to radio figuruje w oficjalnej "serwisówce" Philipsa. V4A faktycznie jest w necie, nie ma go niestety w mojej serwisówce (jest za to praktycznie identyczny V6A), ciekawostką jest natomiast V5A - angielska wersja z lampami produkowanymi w tym kraju (np. FC4 zamiast AK2).[/quote][/quote]Dla uściślenie: mówisz o Philipsie V4A Pionier - samego Pioniera pewnie były by trudno w internecie znaleźć.
Nie, mówisz o Philipse V4A Pionier :) Philipsów o nazwie Pionier było kilka (podobnie jak Philipsów o nazwie Aachen) - a kosmosowi K90A odpowiada właśnie V4A.
-
- 20...24 posty