W temacie "Przedwzmacniacz lampowy" TU ZoltAn napisał:
"Wciąż pamietam moją ostrą (dzisiaj sam nie wiem po co ) z takim właśnie mądralą z jakiejś audiofilitycznego czasopisma czy strony, przekonującym czytelników o... wadliwości lamp mocy, w których występuje "blue glow".
Zapytałem go - dla pewności - czy chodzi mu o niebieską czy różową poświatę (zagazowanie) w bańce: o NIEBIESKĄ - widoczną na ściankach anod i szkle przy otworach!!!
Wywiązała się wpierw dyskusja (via e-mail) a potem to już tylko był stek inwektyw pod moim adresem..."
Ponieważ wszystko wskazuje na to że temat w/w zjawisk ma w małym paluszku prosiłbym o wyłuszczenie kiedy świecenie nie świadczy o niczym złym a kiedy o czymś złym jednak świadczy. Była już dyskusja na ten temat ale jedni mówili tak, inni siak i trudno o jednoznaczne wnioski.
Niebieskie i różowe świecenie - do ZoltAna (ale nie tylko)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- 500...624 posty
OIDP Jeżeli świeci delikatnie na niebiesko wewnętrzna powierzchnia anod lub szkło przy otworach w anodzie - to wszystko jest OK (w zasadzie każda lampa mocy tak ma). Jeżeli pojawia się wyraźna zielonkawo-niebieska lub różowa poświata w pobliżu katody lub siatek przypominająca świecenie neonówki, to znaczy że lampa jest zagazowana.
-
- 1250...1874 posty
-
- 625...1249 postów
Podobne zjawisko obserwowałem kiedyś w lampie 6s19p. Pojawiało się po włączeniu napięcia anodowego i powodowało stopniowe stygnięcie katody. Jednocześnie prąd anodowy spadał niemal do zera. Wyłączenie nap. anodowego przywracało normalną temperaturę katody. Po jakimś czasie zjawisko ustąpiło i obecnie lampa dotrzymuje parametrów katalogowych, łącznie z prądem siatki. Czy getter może dzialać aż tak skutecznie?brys pisze:Również jeżeli świeci cała obiętość bańki na różne kolory od różowego, przez niebieski aż do fioletowego włącznie z UV. Miałem taką 6N13S (już nieżyje), pięknie wyglądała jak się bez żarzenia między anody z 1000V podłączyło
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów