Niebieskie i różowe świecenie - do ZoltAna (ale nie tylko)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Niebieskie i różowe świecenie - do ZoltAna (ale nie tylko)

Post autor: fugasi »

W temacie "Przedwzmacniacz lampowy" TU ZoltAn napisał:
"Wciąż pamietam moją ostrą (dzisiaj sam nie wiem po co ) z takim właśnie mądralą z jakiejś audiofilitycznego czasopisma czy strony, przekonującym czytelników o... wadliwości lamp mocy, w których występuje "blue glow".
Zapytałem go - dla pewności - czy chodzi mu o niebieską czy różową poświatę (zagazowanie) w bańce: o NIEBIESKĄ - widoczną na ściankach anod i szkle przy otworach!!!
Wywiązała się wpierw dyskusja (via e-mail) a potem to już tylko był stek inwektyw pod moim adresem..."

Ponieważ wszystko wskazuje na to że temat w/w zjawisk ma w małym paluszku prosiłbym o wyłuszczenie kiedy świecenie nie świadczy o niczym złym a kiedy o czymś złym jednak świadczy. Była już dyskusja na ten temat ale jedni mówili tak, inni siak i trudno o jednoznaczne wnioski.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

OIDP Jeżeli świeci delikatnie na niebiesko wewnętrzna powierzchnia anod lub szkło przy otworach w anodzie - to wszystko jest OK (w zasadzie każda lampa mocy tak ma). Jeżeli pojawia się wyraźna zielonkawo-niebieska lub różowa poświata w pobliżu katody lub siatek przypominająca świecenie neonówki, to znaczy że lampa jest zagazowana.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Również jeżeli świeci cała obiętość bańki na różne kolory od różowego, przez niebieski aż do fioletowego włącznie z UV. Miałem taką 6N13S (już nieżyje), pięknie wyglądała jak się bez żarzenia między anody z 1000V podłączyło :D
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

brys pisze:Również jeżeli świeci cała obiętość bańki na różne kolory od różowego, przez niebieski aż do fioletowego włącznie z UV. Miałem taką 6N13S (już nieżyje), pięknie wyglądała jak się bez żarzenia między anody z 1000V podłączyło :D
Podobne zjawisko obserwowałem kiedyś w lampie 6s19p. Pojawiało się po włączeniu napięcia anodowego i powodowało stopniowe stygnięcie katody. Jednocześnie prąd anodowy spadał niemal do zera. Wyłączenie nap. anodowego przywracało normalną temperaturę katody. Po jakimś czasie zjawisko ustąpiło i obecnie lampa dotrzymuje parametrów katalogowych, łącznie z prądem siatki. Czy getter może dzialać aż tak skutecznie?
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Teoretycznie mógł zadziałać, jeżeli lampa była szczelna, a gazy wydzieliły się w niej np wskutek jakiegoś dużego przeciążenia.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Lampa została wyprodukowana w 1972r. i wcześniej raczej nie była używana. Zjawisko miało miejsce podczas pierwszego uruchomienia tej lampy. Zastanawia mnie to stygnięcie katody po włączeniu napięcia anodowego (napięcie żarzenia podawane było cały czas).