Szukanie popłaca :-)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Trabi
75...99 postów
75...99 postów

Szukanie popłaca :-)

Post autor: Trabi »

Witam.
Dziś polazłem na targowisko, tak popatrzeć co też ludziska sprzedają (a nuż coś się przyda?). Leżała mała ale gruba książeczka (kilkaset stron!), wyglądało toto mizernie na stoliku, ale napis 'Röhren...' mnie zastanowił. I co znalazłem? Taki oto podręczny katalog lamp z 1972r. wydany przez 'AEG-Telefunken' :) (opisy po niemiecku i angielsku). Gość mówił, że to jakieś stare niezrozumiałe rzeczy tam są i za 5zł mi to pchnie - i super :D .
Przeglądałem wewnątrz - no całkiem dużo danych o (chyba) większości lamp jakie produkowano, w tym i oscyloskopowe plus zamienniki, rysunki etc. Dodatkiem są półprzewodniki, ale głównie lampy są motywem przewodnim.

No i jak tu nie szukać i nie szperać? ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam - T.
szalony

Post autor: szalony »

A jakie te "Halblajtery" tam są ? German ?
_idu

Post autor: _idu »

Zapewne dominował tam german. Mam podobną książeczke ale Phillipsa z 1969 troku i krzmeowych tranzystorów jak na lekarstwo.... Z krzemu to tylko prostownice i zenerki. Był lampy odbiorcze (od loctali począwszy), lampy o podwyżsoznej trwałości, kineskowy, lampy mikrofalowe, nadawcze itd...
Trabi
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Trabi »

szalony pisze:A jakie te "Halblajtery" tam są ? German ?
I grmanowe i krzemowe, ale wszystko starego typu - jak na '72 przystało ;)
Pozdrawiam - T.