TWOP jako dławik w zasilaczu...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
TWOP jako dławik w zasilaczu...
czy mozna transformator od odchylania z TV zastosowac jako dlawik w zasilaniu??
-
- 6250...9374 posty
-
- 20...24 posty
-
- 625...1249 postów
W zasadzie we wszystkich konstrukcjach jakie zrobiłem, użyłem TWOP jako dlawiki sieciowe. Transformatory te pracują przy częstotliwości 50 Hz,
więc ich indukcyjność uzw. pierwotnego jest znaczna. Zwracać uwagę należy na maksymalny prąd w uzwojeniu, aby nie następowało nasycanie rdzenia - dławik zachowuje się wtedy jak zwykły rezystor.
więc ich indukcyjność uzw. pierwotnego jest znaczna. Zwracać uwagę należy na maksymalny prąd w uzwojeniu, aby nie następowało nasycanie rdzenia - dławik zachowuje się wtedy jak zwykły rezystor.
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
To dziwne-jeśli indukcyjność L.min podaje sie w jednostkach Hz to co to znaczy w takim fazie "f" też w jednostkach Hz ?
Ale ogólnie totez takie trafko mam i bardzo sie ucieszyłem,że sie nada i ma te swoje 20 H(z) (henryków?) czy co?
Po ogledzinach doszedłem do wniosku że ma ładną szczelinę wynikłą ze złożenia dwóch połówek -podkówek na styk.Rdzeń jest b.ładnie zwijany w połówki z tasm i wykonanie dość perfekcyjne-w końcu chodziło toto u mnie w domu łądne 20 lat i działało więc nie może byc po prostu złe.
tak myślę że polska myśl techniczna w zakresie elektroniki może nie była oszałamiajaca ale bardzo solidna i skuteczna-ehhh te czasy-dostałem ten TV Antares jako prezent slubny
-no i teraz dostapił zaszczytu w cześciach zasilić mój zasilacz do wzmacniacza gitarowego-NIEZŁY AWANS co?
Tylko nie wiem co myśleć o U.A.C = 30 Volt dla [pierwotnego-czyżby miało nie wytrzymać anodowego 300V ?
Ale ogólnie totez takie trafko mam i bardzo sie ucieszyłem,że sie nada i ma te swoje 20 H(z) (henryków?) czy co?

Po ogledzinach doszedłem do wniosku że ma ładną szczelinę wynikłą ze złożenia dwóch połówek -podkówek na styk.Rdzeń jest b.ładnie zwijany w połówki z tasm i wykonanie dość perfekcyjne-w końcu chodziło toto u mnie w domu łądne 20 lat i działało więc nie może byc po prostu złe.
tak myślę że polska myśl techniczna w zakresie elektroniki może nie była oszałamiajaca ale bardzo solidna i skuteczna-ehhh te czasy-dostałem ten TV Antares jako prezent slubny

Tylko nie wiem co myśleć o U.A.C = 30 Volt dla [pierwotnego-czyżby miało nie wytrzymać anodowego 300V ?
-
- 625...1249 postów
Z tymi 20H to bym taki pewoen nie był.
Jeśli się nie mylę to dwa uzwojenia mają 900 i 140 zw.
Ale jeszcze dokładnie sprawdzę jutro.
Z tym, że widziałem już trzy typy tych trafunków: na rdzeniu zwijanym, EI78 i EI66 (chyba)
Z reguły nawijany drutem 0,4mm więc trochę prądu wytrzymuje.
Kilka razy stosowałem, ale tylko w konstrukcjach doświadczalno rozwojowych
Ale się spisywały...
Pozdrawiam
Jeśli się nie mylę to dwa uzwojenia mają 900 i 140 zw.
Ale jeszcze dokładnie sprawdzę jutro.
Z tym, że widziałem już trzy typy tych trafunków: na rdzeniu zwijanym, EI78 i EI66 (chyba)
Z reguły nawijany drutem 0,4mm więc trochę prądu wytrzymuje.
Kilka razy stosowałem, ale tylko w konstrukcjach doświadczalno rozwojowych

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 2500...3124 posty
Swoją drogą można połączyć oba uzwojenia szeregowo w fazie, albo też zastosować kompensację (dla wzmacniaczy w kl. A)- jedno uzwojenie szeregowo z zasilaniem anodowym, a do drugiego źródło regulowanego napięcia przemiennego 50Hz. Musze spróbować takich patentów samemu
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 125...249 postów
Vault_Dweller
takie rozwiazanie stosuje sie w elektroenergetycznych liniach przesylowych. Tak wlaczone trafo sluzy do kompensacji mocy czynnej, czli zwiekszana jest przepustowosc linii eneregycznej przez co straty mocy P w linii sa mniejsze. Tak naprawde dodajesz napiecie szeregowe do napiecia zasilajacego przez co na wyjsciu masz wieksza skuteczna wartosc
w tym przypadku (napiecie stale?) ale w energetyce (napiecie przemienne) tak naprawde regulujesz katem przesyniecia fazowego pomieszy I oraz U przez co zmieniasz cos(fi). Jednak nie zaprzeczam ze warto poeksperymentowac 
takie rozwiazanie stosuje sie w elektroenergetycznych liniach przesylowych. Tak wlaczone trafo sluzy do kompensacji mocy czynnej, czli zwiekszana jest przepustowosc linii eneregycznej przez co straty mocy P w linii sa mniejsze. Tak naprawde dodajesz napiecie szeregowe do napiecia zasilajacego przez co na wyjsciu masz wieksza skuteczna wartosc

-
- 625...1249 postów
Oj.... chyba nie za bałdzo
Pomyśl Vault. Po prostowniku, czyli na dławiku masz 100Hz a z sieci możesz dać tylko 50Hz. Jeden szczyt by się kompensował, drugi dodawał. Trzeba by raczej zasialać też tym tętniącym, może po jakiejś "obróbce".
Kiedyś robiło się specjalne uzwojenie w trafie głośnikowym, które miało kompensować tętnienia zasialcza....
Pozdrawiam

Pomyśl Vault. Po prostowniku, czyli na dławiku masz 100Hz a z sieci możesz dać tylko 50Hz. Jeden szczyt by się kompensował, drugi dodawał. Trzeba by raczej zasialać też tym tętniącym, może po jakiejś "obróbce".
Kiedyś robiło się specjalne uzwojenie w trafie głośnikowym, które miało kompensować tętnienia zasialcza....
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Tak- chociażby w OR Tatry tak było. B+ na środek, jedna połówka do EL94, a druga na resztę radia. TG2,5-1-666 też może być zastosowany w takiej konfiguracji.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Może nie aż połówka, ale częś właśnie tak była łączona i wtedy przepływający przez nią prąd tętniący pobierany przez resztę układu odejmował się od tego płynącego przez trafo wyjściowe.
Jednak się myliłem. Dziś spisałem dane trafka.
Rdzeń EI-66 x 22mm
Pierwotne to 3100 zw DNE 0,14
Wtórne 540zw DNE 0,35.
Te same parametry ma trafko na rdzeniu zwijanym
Z tego wynika, że może mieć te 20H na pierwotnym. Ale.... prąd to będzie jakieś 35 - 50 mA (cieniutki ten drucik, cieniutki). No i nie ma szczeliny.
Do stopni sterujących jednak starczy z zapasem.
Te uzwojenia, które podałem to jednak był dławik od TV...
Pozdrawiam
Jednak się myliłem. Dziś spisałem dane trafka.
Rdzeń EI-66 x 22mm
Pierwotne to 3100 zw DNE 0,14
Wtórne 540zw DNE 0,35.
Te same parametry ma trafko na rdzeniu zwijanym
Z tego wynika, że może mieć te 20H na pierwotnym. Ale.... prąd to będzie jakieś 35 - 50 mA (cieniutki ten drucik, cieniutki). No i nie ma szczeliny.
Do stopni sterujących jednak starczy z zapasem.
Te uzwojenia, które podałem to jednak był dławik od TV...
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów