prosty wzmacniacz lampowy na pcl86 ?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

magik
20...24 posty
20...24 posty

prosty wzmacniacz lampowy na pcl86 ?

Post autor: magik »

witam wszystkich :)

Wygrzebałem taki oto niedrogi kit & opis wzmacniacza lampowego na PCL86..

----> http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=19420

wygląda na w miare prosty wzmacniacz i dlatego przyszło mi do głowy, żeby właśnie ten był pierwszym moim krokiem w technice lampowej..

mam jednak kilka pytań dot. tego lub innych schematów..
niewątpliwym plusem jest to, że dostępna jest płytka na której zamontuję elementy wzmacniacza, to uchroni mnie mam nadzieje od błędów.. które na pewno popełnie licznie ponieważ z elektroniką ja mam tyle, że jestem w stanie przylutować jak wiem co gdzie.. czyli jestem początkujący w elektronice.

:arrow: 1) Jakie przykre niespodzianki mnie spotkają podczas składania tego wzmacniacza?

:arrow: 2) Jakie musze użyć zasilanie do niego?

:arrow: 3) Jakie trafa będą mi potrzebne i dlaczego takie drogie? ;)

:arrow: 4) Jak kształtuje sie cena wykonania tego kitu i jeśli takie istnieją kitów ciut lepszych? Czyli ile muszę pieniążków wydać by kupić Wszystko co potrzbuję do skompletowania elementów?
tutaj może dodam, że na allegro jest dostępny ten kit wraz z lampkami oraz podstawkami za ok 49zł + 12zł przesyłka..

:arrow: 5) Jaka jest możliwość zastosowania innych lamp w tym wzmacniaczu i czy stosując tutaj inne lampy można uzyskać wyższą moc i lepszy dzwięk? wzmacniacz na pcl86 daje 2w.. niewiele..

:arrow: 6) Czy za podobne pieniądze można złożyć coś lepszego i równie łatwego?
Czy mogę prosić o podpowiedz co to mogłoby być i jak to wygląda..
potrzebuję raczej prostego w składaniu i nietrudnego w uruchomieniu wzmacniacza który zagra chociażby poprawnie.

dziękuję za uwagę :)
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz, 26 lutego 2006, 22:40 przez magik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

Witam,
autor tego artykułu jest tutaj moderatorem :) Myślę, że to że załączyłeś skany mogło mu się nie spodobać. Wszak to jego własność... Lepiej gdybyś usunął te skany z tąd bo jest to dość znany projekt a autor (Alek Zawada) może poczuć się bardzo niezręcznie...
pozdrawiam
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
magik
20...24 posty
20...24 posty

jesli tak.. to już ich nie ma.
dostępne są w sklepie AVT razem z płytką wydaje mi sie.. ale nie jestem pewnien. w każdym razie w numerze 2/2005 elektroniki praktycznej na pewno :)
dorwałem je w sieci podczas szukania informacji na temat wyżej wspomnianego wzmacniacza więc nie wiedziałem o pochodzeniu..
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Witam,
Następnym razem sprawdź pochodzenie skanów różnych artykułów, które chcesz zamieścić wszak jest to pewien rodzaj piractwa publikować skany artykułów. Tym bardziej, że widać gołym okiem że nie opublikowało tych skanów AVT.
pozdrawiam
magik
20...24 posty
20...24 posty

AVT sprzedaje płytkę to prawda. zazwyczaj (chyba zawsze jednak) dodaje spis elementów i 'tutorial' wykonania..
dsrecordss jak widać kumaty ze mnie gość i już je usunąłem wieć nie trzeba mi dwa razy powtarzać.. :) usunąłem je z tąd już za pierwszą prośbą.
Artykuł o którym tu mowa dot. pcl86 i został opublikowany w Elektronice Praktycznej 2/2005.

Jeśli chodzi o pytania zawarte w pierwszym poście to raczej nimi sie zajmijmy..
z góry dzięki.
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

:arrow: 1) niespodzianek nie powinno być wcale jeśli dostosujesz sie do tego co napisał autor.
:arrow: 2) Schemat zasilacza jest w artykule (polecam nabyć ten numer EP)
:arrow: 3) Najlepiej użyć trafa ze starych TV lampowych- TG2,5-1-666, TG5-53
Zakup nowych mija się z celem bo lepiej zostawić kasiurkę na jakies bardziej okazałe konstrukcje.
:arrow: 4) jesli masz okazję to kupuj na allegro ten kit z cześciami itp- oszczędzisz sobie zachodzu z szukaniem części
:arrow: 5) Zostaw ty już lepiej te pcl86 w spokoju;) Wymiana lamp mija się z celem bo każda lampa potrzebuje swoje własne parametry pracy i układ trzeba by dostosować.
:arrow: 6) Właściwie ten wzmak na początek jest ok. Przy dobrych kolumnach o wysokiej efektywności potrafi narobić dużo hałasu. A jeśli nie masz doświadczenia z lampami warto go sklecić chociażby w celu obycia się z lampami.

odnośnie tego drugiego postu to taka rada na przyszłość;)

pozdrawiam
D.
magik
20...24 posty
20...24 posty

mam nadzieje ze sie uda.. :)
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Czy warto w Telto kupić transformatory przeznaczone pod EL84 (ECL86) SE? Będzie to jakaś kolosalna różnica w stosunku do TG 2,5-2-666 (poza ceną)?
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
Maciej Szczodrowski pisze:Czy warto w Telto kupić transformatory przeznaczone pod EL84 (ECL86) SE? Będzie to jakaś kolosalna różnica w stosunku do TG 2,5-2-666 (poza ceną)?
Kolosalnych zmian raczej nie można oczekiwać, wszystkie trafa Telto mają min. 5W, więc poza większą mocą w układzie, inych powalających efektów raczej nie spodziewałbym się.

Pozdrawiam

p.s. A TG5/46 czy 5/53? Nie lepiej (taniej) za takimi popatrzeć?
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

TG5/46 czy 5/53 jeszcze w rękach nie miałem, ale myślałem o tych trafach z Telto, bo jak one mają sekcjonowane uzwojenia to (pomijając moc wyjściową) powinny pozwalać na zyskanie lepszego pasma. A może się mylę, bo trudno mi uwierzyć aby trafo TG 2,5... kosztujące około 10-20zł miało parametry porównywalne z transformatorem za 80-90zł. Jestem ciekaw, czy ktoś podjął się porównania tych transformatorów.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Jeśli chodzi o trafa "telewizyjne", to równierz taki trochę dźwięk dają.
Ten układ z EP był moim "pierwszym".
Czy kupować lepsze trafa? no cóż ja nie kupowałem, ale przewinąłem takie dwa z telewizora. Trochę się poszerzyło pasmo z góry i z dołu. Ale trafa obliczyłem od początku i wyszło mi więcej zwojów niż fabryczne, ponadto 9 sekcji.

Wykonałem go w "pająku" i nie miałem żadnych niespodzianek.
Oczywiście cały montaż wykonałem etapami, mierząc za każdym razem parametry. W zasilaczu pracowało przewinięte trafo ze starej radiostacji (znalazłem taki moduł gdzieś...). Potem wymieniłem na TS40/... (dalej nie pamiętam, ale od gramofonu Bambino) i ten się troszkę grzał, ale w granicach rozsądku :wink: .

Co do przykrych niespodzianek.. to może nieźle kopnąć :shock: i to nawet chwilę po wyłączeniu zasialnia. Nie zapomnij o rezystorach równolegle z kondensatorami zasialcza :!:

Jeśli chodzi o moc.... no cóż, możesz się nieźle zdziwić jak grają te 2W. Mnie wystarczyły do słuchania muzyki w pokoju 16m2 i to bez wytężania słuchu..... :wink:
Innych lamp w tym kicie raczej nie zastosujesz, bo wszystkie podobne (seria ECL8..) mają żarzenie 6,3V PCL86 około 13,5, lecz w tym przypadku chodzi o prąd 300mA.

Muszę przyznać, że ten wzmacniaczyk dużo mnie nauczył. Oswoiłem się z wyższymi napięciami.....

Trudno mi coś powiedzieć o kosztach bo praktycznie wykonałem go z materiałów z "odzysku"

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
magik
20...24 posty
20...24 posty

dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
elementy potrzerbne do wykonania wzmacniacza myślę, że znajdę w jednym z wrocławskich sklepów elektronicznych (tęczowa, dworcowa)
kit czyli płytkę oraz podstawki pod lampy jak i same lampy zamówię najprawdopodobniej z allegro więc nie będzie problemu.

Jedynie byćmoże będe miał kłopot z zasilaczem oraz z trafami głośnikowymi.
Jeśli ktoś jest z okolic wrocławia (lub nie) i ma zasilacz który mógłbym tu wykorzystać a wala mu sie niepotrzebny po domu to ja chętnie z tym kimś o tym porozmawiam.. :) oczywiście w granicach rozsądku i najchętniej taki bym nie musiał już przy nim dłubać..
mój e-mail: starosta_am@o2.pl
rydz5@wp.pl

taka sama sprawa dotyczy traf głośnikowych, ponieważ nie mam dostępu do starszych TV i będzie to pewnie dla mnie problemem.. mam nadzieję, że z resztą sobie poradzę a jakby co, na pewno zapytam o radę tutaj.

jeszcze raz dziękuję.
pozdrawiam.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Nalezy rozejrzec sie na zlomowiskach wroclawskich-najblizej kolo siebie-jest pelno ludzi ktorzy trzmaja te stare odb. TV-lub radiowe- w piwnicach-nie bac sie zapytac o stare radio lub TV. Kochani smieciarze tez przyniosa za 5 zlotych -moze troche uszkodzone.
widmo1984
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: widmo1984 »

Cze czy montował ktos ten wzmacniacz z elektroniki praktycznej z numeru luty 2005, co o nim myślicie?, czy przy tak mało skomplikowanej konstrukcji bedzie mial lampowe brzmienie. jakie jest wasze zdanie na ten temat ?
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Tak, zmaontowałem, ale teraz już robi za dawcę organów... :cry:

Trudno mi powiedzieć coś o "lampowym" brzmieniu. Grał poprawnie, czysto.

Co do lampowego brzmienia, to jest ono raczej wynikiem "wady" lamp, niż stopnia skomplikowania układu. Zresztą inne wzmacniacznie (mówię o średniej światowej :wink:, bo widziałem już konstrukcję PP skłądającą się z siedmiu równoległych stopni triodowych w stopniu sterującym) dużo bardziej skomplikowane nie są.....
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?